Seramik sanatının tarihi çok eskilere dayanıyor, ilk ortaya çıkış hikayesi ise şöyle anlatılıyor. Suya uzak yaşayan ve su taşıması gereken iki insan, kil cinsi toprağın içindeki suyu muhafaza ettiğini görür. Bununla bitki dal ve yapraklarından yaptıkları sepetin çevresini sıvarlar. Bir gün bu kap yanan ateşin üzerine düşer. Ve sepete sıvanmış kil, ateş söndüğünde sertleşmiş seramik çanağa dönüşür. Seramik günümüzde hala bir çok insanın mesleği, hobisi, eğlencesi ve terapi yöntemi. Aslı Ertürk ise uzun yıllardır seramik ile sıkı bir dostluğu olan ve düşüncelerini, aktarmak istediklerini bu şekilde anlatan bir seramik sanatçısı. Kendisi ile sizleri de tanıştırmak isterim, sonrasında henüz seramik ile tanışmadıysanız halen devam etmekte olduğu atölyesindeki keyifli çalışmalara katılabilirsiniz. Ortaya çıkan ‘an’larınız ve toprakla oynamanın sağladığı keyif sayesinde belki siz de aradığınız hobiyi bulmuş olursunuz bu sayede.
Biraz kendinizden bahseder misiniz? Bugüne kadar neler yaptınız?
Anadolu Üniversitesi Güzel Sanatlar Fak. ‘Seramik Sanatlar Bölüm’ünden 1998 yılında mezun oldum. Ardından Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fak. Pedogojik Formasyon eğitimi aldım.İlk atölyemi ‘Amfora Sanat Atölyesi’ ismiyle 2001’de kurdum. Bu atölyemde seramik eğitimleri verdim. Aynı zamanda dekoratif ev aksesuarları ürettim. 2003 yılında kısa bir dönem Erenköy Ruh ve Sinir Hast. Hastanesinde hastalarla seramik çalışmalar yaptım. 2004 yılında Bob Ross Landcape Technics Resim Eğitmenliği Sertifikası aldım.
2005 -2013 yılları arasında çeşitli eğitim kurumlarında Seramik öğretmenliği yaptım.2010 yılında Nokta Sanat Atölyesini kurdum. 2013 yılına kadar Nokta Sanat’ta iç ve dış mekanlara sanatsal dekorasyon yaptım. 2015 yılında Bahariye Sanat Galerisinde ‘Dünya Sanat Günü’ ve ‘Sevgiye Dair Herşey’ konulu karma sergiye katıldım.
Halen ‘Irmak Okulları’nda ve özel bir rehabilitasyon merkezinde seramik öğretmenliği yapmaktayım. Ve, çalışmalarıma, ‘Aslı Ertürk Ceramics Studio’ adı altında kurduğum seramik atölyemde devam etmekteyim. Aynı zamanda yetişkinlere ve çocuklara seramik kursları vermekteyim.
Seramiği neden seçtiniz? Seramiği özel kılan nedir?
Başlangıçta, okuduğum üniversitenin seramik bölümünün eğitim anlamında çok iyi olması seramiği eçmeme neden oldu. Sonrasında ise tanıdıkça, uğraştıkça, öğrendikçe çok sevdim. Ellerimin arasında yumuşak,kolay şekil alan doğal bir madde vardı ve ben onu kendimi ifade etmek için yoğurdum, şekillendirdim. Sonuçlarını da insanlarla paylaştım. Zaman geçtikçe değiştim. Zevklerim değişti, önemsediklerim değişti. Her değişim beni yansıttı elbette.
Seramik sanatını özel kılan, içinde hem resim hem de heykel sanatını barındırmasıdır. Bu özelliği de onu çok yönlü kılar.Renklerle oynayabileceğiniz eğlenceli deneyimler yaşarsınız. Yarattığınız formlarla da bir anlatım dili oluşturursunuz.
Atölyenizde ne gibi etkinlikler yapılıyor?
Atölyemiz çocuklara ve yetişkinlere seramikle tanıştırmayı hedef edinmiştir. Her yaştan insanı sanatın büyülü dünyasına girmeye cesaretlendirip, yaşamın zorluklarından, stresinden arındırmayı amaçlar. Her yaştan kısmını biraz açmak gerekirse; bireylerin öz bakım becerilerine sahip olmasının ve atölyede bir yetişkine gereksinim duymadan kalabiliyor olmasının dışında bir şartımız yoktur. Atölyeye gelen insanlar hiçbir kaygı duymadan,başarabilirmiyim tedirginliği yaşamadan kendilerini çamurla ifade etme yolu bulurlar.Ruhlarını dinlendirip, günü mutlu bitirirler. Ortaya çıkan ürünü iyi ya da kötü olarak değerlendirmek istemem hiçbir zaman. Kursiyerlerim atölyemden huzurlu ve keyifli bir şekilde ayrılıyorlarsa eğer, amacıma ulaşmış olurum.
Seramik herkesin yapabileceği bir etkinliktir. Elbette kişilerin el becerilerine ve yaratıcılıklarına bağlıdır zorluk derecesi. Daha önce de belirttiğim gibi ilk hedef, huzurlu bir ortamda keyif alarak çalışmaktır. Her insanın bir tarzı, ilgi duyduğu birşeyler vardır. Benim görevim içlerindeki sanat aşkını ortaya çıkarmalarına yardım etmektir.
Sanıldığı kadar pahalı bir uğraş değildir. Alınan fayda tarafından bakıldığında ucuz bir uğraştır aslında.Seramik yaparak hayatlarını daha keyifli hale getirebilmek, kendi zihinlerinden ortaya birşeyler çıkarabilmek ve ortaya çıkan ürünlerle evlerini dekore edebilmek ancak böyle bir uğraşla mümkün olabilir sanırım.
Atölyenizle ilgili ileride yapmak istediğiniz projeler nelerdir?
Yaklaşık 3 yıldır bir rehabilitasyon merkezinde engelli öğrencilerle seramik çalışmalar yapıyorum.Burada edindiğim tecrübeleri aktarmak istiyorum. Bu sebeple kendi atölyemde özel eğitim alan değişik engelli gruplarıyla çalışmayı planlıyoruz. (Zihinsel engelli, fiziksel engelli, görme engelli ve otistik öğrenciler) Öz bakım becerilerine sahip olmaları koşuluyla çalışmalara başlayacağız.
Seramikle uğraşmak kişilere neler kazandırır?
Sanat eğitiminin temel görevi duyu organlarını kullanmayı öğretmektir; yanlızca bakmak değil görmek,yanlızca duymak değil işitmek,yanlızca ellerle yoklamak değil dokunulanı hissetmek. Tüm bunlar çevreyi ve doğayı doğru bir biçimde algılamayı sağlar.
ÇOCUKLAR NEDEN SERAMİK YAPMALI
- Güven duygusunun gelişmesi için,
- Sabırlı olmayı öğrenmek için,
- Kavga ve kızgınlık gibi dürtülerini, öfke ve kin duygularını seramiğin ana malzemesi olan kil’le yok etmek için,
- Gerçekle düşsel öğeleri ilişkilendirebilme becerisi kazanmak için,
- Kendini ve işini anlatabilme becerisi edinmek için,
- İç dünyasını, somut şekilde ortaya koyma imkanı sağlamak için,
- El, kol ve parmak kaslarının gelişimine katkıda bulunmak için.