Yoga meraklıları ve yoga ile tanıştırmak istediğimiz meraklılar için hazırladığımız önceki yazılarımızda “Yoga nedir?” ve “Yoganın faydaları nelerdir?” sorularını cevaplamaya çalışmıştık. Sıra geldi çattı “Hangi yoga?” sorusunu irdelemeye.
Yoga yapmak isteyen meraklıların sık sık karşılaştığı bir soru bu. Cevabı ise meraklısından meraklısına değişiyor. Yogadan beklentileriniz, neye ihtiyaç duyduğunuz, yoganın hangi yönünün daha çok ilginizi çektiğine göre değişen cevaplar bunlar. Bu yüzden, düşündük ki şu yoga türüyle veya branşıyla başlayın demektense açık büfe bir seçki ile yoga türlerini açıklamak daha cazip.
Hatha Yoga
En çok bilinen ve en yaygın olarak uygulanan, klasik olaran tabir edilen yoga türüdür. Hatha Yoga dengeleyici oluşuyla bilinen bir yoga türüdür. Zıt enerji kütleleri; yani güneş ve ay, eril ve dişil ikilikler gibi, temel asanalar, yani yoga pozları, nefes teknikleri ve rahatlama içeren akışlar ile dengelenir. Yogaya yeni başlayan meraklılar için uygun bir yoga seansıdır.
Asthanga Yoga
Güç Yogası olarak da bilinen bu yoga branşında nefes teknikleri ve egzersizleri önemli bir yer tutar. Astanga Yoga akışlarında nefes ve asanaların senkronizasyonu vurgulanır. Nefes ve asanaların birleşimiyle kan dolaşımı hızlanır, vücut toksinlerden arındırılır. Sakinleşme ve dinginleşme arayışında olmanın yanı sıra dengeli ve güçlendirici bir uygulama hedefleyenler için uygun bir yoga türüdür. Ayrıca Astanga Yoga özellikle yeni başlayan yoga meraklılarına önerilir.
Vinyasa Yoga
Vinyasa kelimesi Sanskritçe’de “özel bir şekilde yerleştirmek” anlamına gelir. Vinyasa Yoga’da farklı asanalar nefes eşliğinde bir akış halinde uygulanır. En enerjik yoga branşı olan Vinyasa Yoga’da asanalar arasındaki geçiş nefesle bağlantılıdır. Her nefes alındığında bir pozda, her nefes verilişinde de başka bir poza geçilir. Vinyasa Yoga yüksek enerjisi ile kondisyon amaçlayan, bağ dokuların yanısıra kaslarını da geliştirmek hedefleyen, olabildiğince fazla asana deneyimlemek isteyen yoga meraklıları için uygun bir yoga türüdür.
Yin Yoga
Yin Yoga asanalarda diğer yoga türlerine kıyasla daha uzun süre kalınan akışların uygulanmasıyla bağ dokuların gelişmesini amaçlar. Yin Yoga’da sadece bağ dokuların değil, kasların da esnemesi sağlanır. Kasların güçlenmesinden ziyade, bağ dokuların nazikçe gerilip esnemesine ve uzamasına yönelik uygulamalar içerir. Yang Yoga türleri yüksek enerjili akışlar içerirken, Yin Yoga bunları dengeleyecek daha stabil akışlar barındırır.
Kundalini Yoga
Kundalini Yoga, adını omurganın en alt kısmında bulunan ve kundalini olarak adlandırılan enerjiden alır. Bu yoga türünde meditasyona ağırlık verilerek kundalini enerjisinin çakralar üzerinden yükseltilmesiyle arınma amaçlanır. Zihin, beden ve duyular üzerinde bir bütün olarak çalışılan Kundalini Yoga Farkındalık Yogası olarak da bilinir. Fiziksel egzersizlerin yanı sıra, spiritüel bir deneyim yaşamak isteyen yoga meraklıları için en uygun yoga türlerinden biridir.
Yoga Terapi
Kronik, boyun, omuz, sırt ve bel ağrılarından, fıtıklardan, kalça sorunlarından, siyatik, skolyoz, karpal tünel sendromu, kronik yorgunluk, astım, yüksek kan basıncı, diyabet, bağırsak ile ilgili problemler, sindirim sistemindeki sorunlar, uyku bozuklukları, anksiyete, depresyon, ve tabi ki stresten muzdarip olanlar için faydalı olabilecek bir yoga türüdür. Yoga Terapi tıbbi tedaviyi desteklemeyi ve katılımcıları klasik yoga seanslarına hazırlamayı amaçlar.
Restoratif Yoga
Şifa Yogası olarak da bilinen bu yoga türünde aktif rahatlama önemli bir rol oynar. Sinir sistemini onarmak ve bilincin dengelenmesi Restoratif Yoga’nın amaçları arasında yer alır. Diğer yoga türlerine kıyasla daha uzun süre kalınan asanalarda nefes uygulamalarının da eşliğiyle bağ dokular ve kaslar bilinçli bir şekilde gevşetilir. Omurganın daha sağlıklı bir hale gelmesi için uygulanan asana ve nefes egzersizleri aracılığıyla beden ve ruhun rahatlaması sağlanır.
Bikram Yoga
Yeni yeni popülerleşen bu yoga türünün alamet-i farikası “sıcak” olması. Hot Yoga olarak da bilinen Bikram Yoga 38-40 derece sıcaklıktaki salonlarda uygulanır. Bunun nedeni ise arttırılan sıcaklık aracılığıyla bağ dokuların daha kolay esneyebilmesi ve toksinlerden arınmanın hızlandırılması. Kas, eklem ve bağları incitme veya sakatlama riski en aza indirilir. Odanın sıcaklığı sayesinde seans başlangıcında ısınma ve esneme egzersizlerinin uygulanmasına gerek kalmaz. Bol bol ter atılmasını sağlayarak salgı bezlerini aktif olarak çalıştırmayı hedefleryen Bikram Yoga’da 26 geleneksel asana uygulanır.
Yeni başlayan yoga meraklılarına öneriler
- Yoga hem nefes teknikleri, hem pozları, hem de meditasyon aşamaları ile başlarda yogilere zor gelebilir. Bu normaldir.
- Asanalarda ve akışlarda kapasitenizin en uç noktasına ulaşmayı hedefleyin. Kendinize dürüst olun ve sınırlarınızı keşfedin. Ancak kesinlikle kendinizi fazla zorlamayın. Birkaç pratik sonrasında bile kapasitenizin ne kadar artacağına şaşıracaksınız. Acele etmeyin ve kimseyle yarış halinde olmayın.
- Sizin için en doğru yoga türünü bulun. Önceden bilgilenmenin ve uzmanların yönlendirmelerinin faydası olacaktır, ancak kendinizi dinleyerek keşfederek seçim yapmanız en idealidir.
- Fiziksel olarak terleme ve yorgunluk karşılaşabileceğiniz durumlardır. Ayrıca seans esnasında vücudunuzun bazı bölgelerde titreme olabilir. Bu daha önce pek de çalıştırmadığınız kas gruplarınızı aktif olarak kullandığınızı gösterir ve normal bir fiziksel tepkimedir.
- Mümkünse yogaya başlamadan 1-2 saat önce yemeyi ve içmeyi bırakın. Vücudunuz sindirme işleminin bir kısmını atlatmadan yoga yapmaya başlarsanız özellikle baş aşağı pozlarda yedikleriniz ağzınıza gelebilir.
- Yine yoga uygulamasına başlamadan önce tuvalete uğramayı unutmayın. Yogadan önce mesane ve bağırsaklar boş olmalı, baskı yaratmamalıdır.
- Mümkün olduğunca veya eğitmeniniz tarafından aksi belirtilmedikçe burundan, sakin, düzenli nefesler almaya çalışın. Nefes aralıklarınızı eşit tutmaya özen gösterin.
- Yoga yapacağınız mekanı önceden havalandırın. Ortamda tütsü, parfüm, oda spreyi gibi keskin kokular olmamalı.
- Yoga öncesinde ve sonrasında yeterli miktarda, ne çok az ne de çok fazla, su içtiğinizden emin olun.
- Eğer herhangi bir rahatsızlığınız varsa, yogaya başlamadan önce mutlaka doktorunuza danışın.
Yoga için gereken malzemeler
- Kaymamanız için yere sermek üzere bir mata kesinlikle ihtiyacınız olacak. Matınız ne çok ince ne de çok kalın ve boyunuzdan biraz uzun olmalı. Bazı uygulamaları altınızda mat olsa bile kaymayı kesin olarak engellemek için çıplak ayak yapmanız gerekecek.
- Hareketlerinizi kısıtlamayacak esneyebilen ve nefes alabilen hafif giysiler giyin.
- Ayrıca özellikle bazı yoga uygulamaları esnasında terleyecebileceğinizi hatırlatalım. Yedek giysilere ihtiyacınız olabilir.
- Bunlara ek ve uygulamanın türüne de bağlı olarak havlu, ince bir battaniye, yastık, köpük veya ahşap bloklar ve kayışa gerek olabilir. Bu gibi ek malzemelerin hemen hemen hepsi yoga stüdyolarında temin edilir.
Namaste! 🙂