Uykusuzluk Mu O Da Ne?

Uykusuzluk sorununuz mu var? Öyleyse merak etmeyin yanlız değilsiniz. Bahsedeceğimiz yoga hareketleri ile deliksiz bir uykuya dalmanız mümkün. Özellikle çalışan insanlar için uykusuzluk veya uykunun kaçması hali tam bir kabus olabiliyor. Ertesi sabah erkenden işe gideceksiniz ve uyumak için tabiri caizse kırk takla atıyorsunuz. Ama yok yok yok!

Uykusuzluk sorununuz mu var? Öyleyse merak etmeyin yanlız değilsiniz. Bahsedeceğimiz yoga hareketleri ile deliksiz bir uykuya dalmanız mümkün. Özellikle çalışan insanlar için uykusuzluk veya uykunun kaçması hali tam bir kabus olabiliyor. Ertesi sabah erkenden işe gideceksiniz ve uyumak için tabiri caizse kırk takla atıyorsunuz. Ama yok yok yok! Siz uyumak istedikçe kafanız saçma sapan düşüncelerle dolup taşıyor. Kimileri belki son çareyi uyku ilacı içmekte buluyor. Ve sonuçta ertesi gün yorgun, bitkin ve neşesiz bir insan olarak güne merhaba diyorsunuz.

Uykusuzluk sorunu(insomnia) sandığınızdan çok daha zararlı olabiliyor. Yapılan araştırmalara göre uykusuzluk ile mücadele eden insanların büyük bir kısmı anksiyete, depresyon ve diyabet hastalıklarına da yakalanıyor. Uyku bozukluğu beraberinde bir çok hastalığı da tetikliyor malesef. Tüm bunlara son vermek, ilaç kullanmaya gerek olmadan mis gibi bir uyku çekmek istiyorsunuz biliyoruz. Ve bunun için bu yazımızda, uyumadan önce yoganın sadece 5 hareketini yaparak deliksiz bir uyku çekebileceğinizi anlatıyoruz. Yoga ile henüz tanışmadıysanız daha önceki yoga ve yoga türleri ile ilgili yazdığımız yazılarımıza da göz atabilirsiniz. Ayrıca pek çok açıdan yoganın faydalı bir etkinlik olduğuna ve uyku problemlerini azalttığına da daha önce kısaca değinmiştik. Şimdi ise sizlere önereceğimiz bu 5 yoga hareketi ile huzurla ve rahatça uykuya dalabilmenin sırrını keşfedeceksiniz. Uyku probleminiz olmasa bile bu hareketleri yapmak huzurlu uyumanızı ve ertesi güne daha güzel uyanmanızı sağlayacak.

Stres, aşırı yorgunluk, sinirlilik, hareketsizlik, endişe, güvensizlik, heyecan, hırs, psikolojik gerilim, her türlü olumsuz düşünce ve his uykusuzluğa neden olan sebeplerden. Uykuya geçebilmek için düşünce akışınız yavaş yavaş durmalı, dış dünyadan koparak vücut ve beyin gerginliğini atmalı. İşte bu hareketler vücut gerginliğinizi atacak, farklı kaslarınızı gevşetecek hem de zihninizi rahatlatacak. Neden daha önce keşfetmedim diye hayıflanmayın, geç olsun güç olmasın:)

Hareketleri yapmak için ise hiçbir malzemeye ve ekstradan hiçbir şeye ihtiyacınız yok. Loş bir ışıkta yatağınıza uzanın ve anlattığımız bu hareketleri uygulayın yeter:)

1.Salabhasana
Salabhasana hareketi stresinizi alarak sizi uykuya teşvik edecek hareketlerden biridir. Çünkü bu hareket ile karın bölgenizdeki organlar ve sırt kaslarınız çalışıyor. Sırt ve mide kaslarınızı gevşeterek bu bölgelerde olan ağrı, hazımsızlık gibi sorunları çözüyor. Ayrıca geriye doğru gerildiğiniz sırada göğüs, boyun ve bacak kaslarınızı da çalıştırarak rahatlatıyor.

salabhasana

  • Yüzüstü planking pozisyonunda uzanarak derin nefesler alın.
  • Ayaklarınız ayak başparmaklarınız yanyana gelecek şekilde durmalı
  • Ellerinizi kuyruk sokumunuzun arkasında birleştirin.
  • Göğsünüzü ve ayaklarınızı yerden kaldırmak için derin bir nefes alın. Bu pozisyonda en az üç derin nefes alın.
  • Pozisyonu ellerinizi ve ayaklarınızı yavaş yavaş serbest bırakarak ve nefes vererek bitiriyorsunuz.

2. Supta Baddha Konasana
Bu pozisyonda durmak 5-20 dakika içinde size derin bir gevşeme sağlar. İç bacakları esnetir ve kasıkları açar. Sindirim organlarını hareketlendirir. Adet öncesi ve menepoz gerginliklerinize iyi gelir.

supta baddha konasana

  • Dizler bükülü, ayak tabanları yerde olacak biçimde, sırtüstü yatın.
  • Ayak tabanlarını birleştirerek, dizleri yana doğru açın.
  • Bitişik haldeki ayakları gövdeye yaklaştırın (belin rahat etmesi için). 
  •  Dirsekleri  bükerek, kolları yandan yukarıya doğru alın.
  •  Elleri fotoğrafta görüldüğü gibi, birbirine kenetleyin ve başın tepesinden biraz uzağa, yere     bırakın.
  •  Elleri ve kolları gevşetin.

3. Jathara Parivartanasana
Dönme ve bükülme hareketleri sırt ağrısından ve omuzdaki sertleşmelerden kurtulmak için mükemmel bir harekettir. Omurga çevresindeki gerilimi azaltır. 

jathara parivartanasana

  • Sırt üstü uzanarak kolları iki yana açın dizleri göğsünüze doğru çekin.
  • Bacakların ağırlığını sol tarafa bırakın. Ve bedeni rahatlatın. Omuzların ikisinin de yerde
  • olmasına dikkat edin.
  • Burada birkaç nefes kaldıktan sonra diğer taraf için uygulayabilirsiniz.
  • Dilerseniz bunu dinamik bir şekilde de yapabilirsiniz.
  • Nefes alışla dizler ortada nefes verirken yana.

4. Upavistha Konasana
Bedenin arkasını ve bacakları tamamıyla esnetir, karın bölgesindeki iç organları uyarır, karın bölgesini rahatlatır, özellikle üreme organlarının daha sağlıklı hale gelmesine yardımcı olur. Kadınlarda regl dönemlerini dengeler, regl ağrılarını hafifletir, yumurtalıkları çalıştırır; hamilelikte doğum sürecine hazırlar. Erkeklerde prostat bezini uyarır, sağlıklı çalışmasınayardımcı olur. Beyni sakinleştirir.

upavistha konasana

  • Bacaklarınızı yanlara doğru olabildiğince açacak pozisyonda oturun. 
  • Beden yapınıza göre oturuşunuzun açısı farklı olacaktır bu yüzden kendiniz için doğru pozisyonu kendiniz belirleyin. 
  • İç kasıklardan ayak baş parmak ucuna doğru bacaklarınızı uzatın, bacak kaslarınızın canlandığını hissedin, ayak parmak aralarını açın. 
  • Elleriniz ile birlikte öne doğru esnerken karnınızı sıkıştırmadığınızdan emin olun.  
  • Başınız öne gelene dek esneyin ve elleriniz ile eğer tutabiliyorsanız ayak baş parmaklarınızı tutun, zorlanıyorsanız ellerinizi önünüzde yere koyabilirsiniz. 
  • Duruşu daha rahat uygulamak için kalçanızın altına battaniye ya da yastık da yerleştirebilirsiniz.

5. Savasana
Savasana uykuya dalmadan önceki son pozisyonunuz. Sırtüstü yatarak avuç içleriniz yukarı bakacak şekilde kollarınızı ve bacaklarınızı serbest bırakın. Gözlerinizi kapatıp derin derin nefes alın. Shavasana’nın amacı, vücut ve aklın kusursuzca sakin olması içindir. Artık yavaşça rahatlamış bir şekilde uykuya dalablirsiniz. Size şimdiden tatlı rüyalar:)

savasana pose