Anılarınızı, aile geçmişinizi ya da sizin için önemli bilgileri sakladığınız rengarenk bir kitap düşünün. Bu kitapta hem öyküleme, hem fotoğraf, hem de yaratıcılığınıza göre bir çok farklı sanat dalı bir araya gelebilir. Aslında hepimizin bildiği belki de hayatımızın bir döneminde yaptığı ya da hala yapıyor olduğu bir hobi scrapbooking. Birazdan detaylıca anlattığımızda ne demek istediğimizi anlayacaksınız 🙂 Ayrıca illa kitap şeklinde olmasına da gerek yok, kutu, kart vb. şekillerde de olabilir. Amaç sadece biriktirdiğiniz bilgileri, anıları, yeni keşiflerinizi vb. saklamak korumak ve eğlenceli ve yaratıcı bir şekilde organize etmek. Böylelikle zamanı gelip de açıldığında büyük bir keyifle okunacak kendi kitabınız ortaya çıkacak 🙂 Önce scrapbooking nedir, nereden çıkmış şöyle bir göz atalım, daha sonra nasıl yapabileceğinize dair ip uçlarını paylaşacağız. Bu arada yazıdan sonra böyle bir kitap oluşturmak isterseniz pop-up kartların yapımını anlattığımız yazımızdan da yararlanabilirsiniz.
Scrapbooking Nedir ve Nereden Çıkmış?
Scrapbooking nereden çıktı derseniz eğer bunun için eski günlüklere ve dergilere geri dönmemiz gerekiyor. Ortaçağ’da eğitimli insanlar arasında düşüncelerini, hayatlarındaki faaliyetleri ve çevrelerindeki olayları kaydetmek için günlük tutmak oldukça yaygınmış. Günümüzde bilinen en eski dergi, Paris’ten Bir Burjuva Günlüğü olan Journal d’un burjuva de Paris olarak biliniyor. 1409 ile 1449 yılları arasında Paris’te anonim bir Fransız rahip tarafından yazılan bu dergi 15. yüzyılda Fransanın başkentinde yaşanan hayatı aktardığı için tarihçiler tarafından bir hazine değerinde görülüyor.
1970’lerde insanların aile köklerini kayıt altına almak istemeleri, bilim adamlarının, öğrencilerin, filozofların okudukları araştırdıkları şeyleri kaydetmek istemeleri ile scrapbooking tekniği ortaya çıkmış. Rönesanstan sonra kağıt üretiminin ve fotoğrafçılığın gelişmesi ile artık scrapbooking şirketleri de kurulmaya başlanmış.
Kadınların eskiden sevdikleri sözleri, yemek tariflerini, gazete ve dergi kupürlerini kendi oluşturdukları defterlere alıntılamaları da bu hobinin en güzel örneklerinden aslında, scrapbooking mantığı tam da buna dayanıyor. Kısacası scrapbooking, bu yeni keşfedilen bilgileri saklamanın ve organize etmenin bir yolu haline gelmiş. Scrapbooking’in tam anlamını açıklayacak olursak; kişiye çeşitli kaynaklardan gelen çeşitli bilgi ve materyalleri ya da kişinin anılarını, geçmişini toplama ve organize etme biçimi diyebiliriz.
Hemen hemen birçoğumuzun ya da annelerimizin az önce bahsettiğimiz o meşhur yemek tarifleri defteri vardır. Yeri gelmişken söyleyelim bu kitaplar piyasadaki yemek tarifleri kitaplarından çok daha değerlidir, saklayın ve nesilden nesile aktarın bizden söylemesi 🙂
Şimdilerde teknolojinin gelişmesi ile her birimizin scrapbookingi facebook hesaplarımız diyebiliriz. Diğer sosyal medya kanallarından ziyade facebook demek daha doğru olur. Çünkü beğendiğimiz bilgileri, haberleri vs. daha çok bu mecrada paylaşıyor ve bir nevi biriktiriyoruz. Ancak ne kadar kalıcı olduğu tartışılır, ayrıca bir karmaşa da söz konusu tabii. Bu yüzden ne varsa eski geleneklerde, elimizle yaptığımız saklayabildiğimiz şeylerde var. Ailenizin anılarını saklamak ve aynı zamanda eğlenceli bir hale getirmek için scrapbooking’den güzel bir şey olabilir mi? Hem albüm işlevi gören, hem de kısa hikayelerinizi anılarınızı anlattığınız bir günlük. Baktıkça keyifleneceğiniz güzel sayfalardan oluşan bir aile kitabı 🙂 Yapması da bir o kadar kolay.. O zaman hemen anlatıyoruz..
Scrapbook İçin Gerekli Olan Temel Malzemeler
- İlk sayfanıza başlamadan önce, bazı ipuçlarını ve teknikleri bilmeniz gerekir. Örneklerini görmek de size fikir verecektir. Elinizin altında olması gereken araç ve gereçlerin bazıları şunlardır:
- Yapıştırıcılar; pirit, sıvı tutkal kalemleri, fotoğraf bandı ve fotoğrafa zarar vermeyecek her türlü yapıştırıcı işinize yarar.
- Albüm ya da kullanmak istediğiniz güzel kalın yapraklı bir eskiz defteri olabilir. Boyutlarını kendinize göre tercih edebilirsiniz. Kitabınızda neler kullanacağınıza bağlı. Aslında tercih edeceğiniz albüm ya da defter kolay kolay sararıp solmayan, yıpranmayan bir materyalden olursa daha iyi olur.
- Makas, falçata, dekoratif makaslar, şablonlar kullanılabilir.
- Kullanacağınız kalemler seçtiğiniz defter yada albüm sayfalarına uyumlu olmalı, dağılmayan, akmayan kalemler seçmeniz iyi olacak. Burada ufak bir ipucu da verelim kitabınıza yazmadan önce daima başka bir karalama kağıdında provasını yapın, ne olur ne olmaz..
- Desenli kağıtlar, zımbalar, damgalar, fotoğraflar artık seçeceğiniz diğer materyaller sizin ne yapmak istediğinize kalıyor. Daha önceki yazılarımızda kağıdı kıvırarak yapılan quilling tekniğini anlatmıştık, bu yöntemle kağıttan harika desenler modeller ortaya çıkarabiliyorsunuz. Defterinize böyle eğlenceli çalışmalar eklemek de hoş olacaktır. Yapmaya başladıkça kitabınız tamamen yaratıcılığınıza ve zevkinize göre şekillenecektir.
Scrapbooking’i İlk Defa Deneyecekler İçin İp Uçları
Sayfanızın bir tema mı yoksa hikaye sayfası mı olacağına karar verin. Hangi albüm tipini veya defteri kullanacağınıza da karar verin ki önceden fotoğraflarınızı, yapıştıracağınız diğer şeyleri organize edin ve düzenini prova edin.
Temanıza uygun olan tüm fotoğraf, bilgi ve süsleme malzemelerini toparlayın, daha sonra işe koyulun.
Başlangıçta scrapbookerlar aşırı süsleme ve karmaşık temalar yapma hatalarında bulunabilirler. Bir çok fotoğrafınız ve süsleme malzemeniz olması bunların hepsini kullanacağınız anlamına gelmiyor, buna dikkat etmelisiniz. Bazılarını başka bir scrapbooka saklayabilirsiniz 🙂 “Az çoktur” tasarım ilkesini unutmadan ilerlerseniz ortaya çok daha güzel sonuçlar çıkacaktır. Basitlik ve sadelik zerafettir 😉
İnternetten yıllarca scrapbooking yapan insanların yaptıkları örnekleri de bulabilirsiniz. İlk zamanlar onlarla rekabet etmeye çalışmayın ancak zamanla siz de bu işte çok daha iyi olacaksınız 🙂
Fotoğraflara dokunmamaya, yapıştırıcı bulaşmamasına özen gösterin, sonra minik bir hatadan olayı bozulan tek sayfa canınızı sıkabilir.
Fotoğraflarınızın arkasına veya üzerine yazacaksanız, bu amaç için özel olarak tasarlanmış bir kalemi kullanmaya çalışın.
Değerli ve geçmişten kalan bir fotoğrafınızın orjinalini kullanmak yerine taratıp kopyasını kullanabilirsiniz.
Son olarak tarihten scrapbooking diyebileceğimiz bazı örnekleri sizlerle paylaşalım ki yıllar sonra ailenizin geçmişine ışık tutacak güzel bir kitap tasarlamanıza ilham olsun. Şimdiden kolaylıklar diliyoruz 🙂
Tarihten Scrapbook Örnekleri
Bu antika İncil, kitaptaki fotoğraf tutan sayfalarla üretildi. Baldwin ailesi sayfaları aile fotoğrafları depolamak için kullandı ve tam anlamıyla 1870’lerden 1920’lere kadar aile karalama defteri olarak hizmet etti.
Londra, 1794 yılından. Richard Bull’un illüstrasyonu. Huntington Kütüphanesi, Sanat Koleksiyonları ve Botanik Bahçeleri. Telif Hakkı Huntington Kütüphanesi.
Bu antik tarif kitabı 1905-1960 yılları arasında gazete ve dergilerden toparlanmış kupürlerin yanı sıra elle yazılmış tarifleri de içeriyor.
Mark Twain tarafından 1800’lü yılların sonlarında üretilen ve satılan bir Karalama Defteri. Bu karalama defteri Portland, Oregon’lu Bay Edward Cookingham’a aitti. Kendisi Oregon’da önde gelen biriydi. Portland Senfoni başkanı, banka şefi ve aynı zamanda politikacıydı. Karalama defterine, mektuplar, kartlar, gazete kupürleri, davetiyeler ve Bay Cookingham’ın hayatından fotoğraflar bulunuyor. Düğün davetiyeleri, Başkan William Howard Taft (o zaman Birleşik Devletler Başkanı) ile yemek için bir davetiye ve çok daha fazlasını içeriyor. Scrapbook 1880’de başlıyor ve yaklaşık 40 yıl boyunca Bay Cookingham’ın hayatını ve olayları belgeliyor.
Bu sayfada, Bay Cookingham’ın 1912’de arkadaşlarıyla golf oynadığı birkaç fotoğraf bulunuyor.
1919’da bir gelinin karalama defteri – Emily Henrietta Fredericks Meyers tarafından düğün hazırlanmış. (1 Mayıs 1919). Bu inanılmaz albüm, şu andaki scrapbooking’lere en yakın olan örneklerden. Düğün arabası, davetiyesi, balayı fotoğrafları gibi bir çok detay içerisinde yer alıyor. Şimdilerde de gelinler bu şekilde resimler, notlar ve anı olabilecek parçalardan oluşan günlükler tutuyorlar. Böyle bir albüm, düğün sonrasında sizi zamanda yolculuğa çıkaran bir eser olacaktır.