Neden rüya görürüz? Rüyaları hatırlamak neden zordur?

Rüyalar eğlenceli, rahatsız edici veya tuhaf olabilir. Ertesi gün hatırlamasak bile hepimiz rüya görürüz. Ama neden rüya görüyoruz? Ayrıca ne anlama geliyorlar?

Rüya tam olarak nedir? 

Rüyalar temelde biz uyurken zihnimizin yarattığı hikayeler ve görüntülerdir. Gerçekmiş gibi de gelebilirler. Sizi mutlu, üzgün veya korkmuş hissettirebilirler. Ve kafa karıştırıcı veya tamamen mantıklı görünebilirler.

Rüyalar uyku sırasında herhangi bir zamanda gerçekleşebilir. Ancak en canlı rüyalarınızı, beyninizin en aktif olduğu REM (hızlı göz hareketi) uyku evresinde görürsünüz. Bazı uzmanlar, gece en az dört ila altı kez rüya gördüğümüzü söylüyorlar.

Lucid rüyalar

Lucid bir rüya, rüya gördüğünüzü bildiğiniz bir rüyadır. Araştırmalar, lucid rüya görmenin, beynin genellikle uyku sırasında dinlendirici olan bölümlerinde bir aktivite artışı ile geldiğini gösteriyor. Lucid rüya, REM uykusu ile uyanıklık arasında bir beyin halidir.

Bazı lucid rüya görenler, tabiri caizse hikayeyi değiştirerek rüyalarını etkileyebilirler. Bu, özellikle bir kabus sırasında bazen almak için iyi bir taktik olabilir, ancak birçok rüya uzmanı, rüyalarınızın doğal akışına bırakılmasının daha iyi olduğunu söylüyor.

Ayrıca lucid rüyalar hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak için Lucid Rüya – Bilinçli Rüya Deneyimi yazımıza göz atabilirsiniz. 

Kabuslar

Kabus kötü rüyalara verilen isimdir. Hem çocuklarda hem de yetişkinlerde yaygındır. Çoğu zaman stres, çatışma, korku, travma, duygusal problemler, ilaç veya uyuşturucu kullanımı, hastalık gibi sebeplerle kötü rüyalar görülebilir.

Tekrar tekrar belirli bir kabus görüyorsanız, bilinçaltınız size bir şeyler anlatmaya çalışıyor olabilir. Neden kötü rüyalar gördüğünüzü bulamıyorsanız, bir akıl sağlığı uzmanıyla konuşabilir ya da terapi alabilirsiniz. Kabuslarınıza neyin sebep olduğunu anlamanıza yardımcı olabilirler ve sizi rahatlatacak ipuçları verebilirler.

Neden rüya görürüz?

Neden rüya gördüğümüze dair birçok teori var ama kimse kesin olarak bilmiyor. Bazı araştırmacılar rüyaların hiçbir amacı veya anlamı olmadığını söylüyor. Diğerleri zihinsel, duygusal ve fiziksel sağlığımız için rüyalara ihtiyacımız olduğunu söylüyor.

Bazı rüyalar beynimizdeki düşüncelerimizi ve günün olaylarını işlemesine yardımcı olabilir. Diğerleri sadece normal beyin aktivitesinin sonucu olabilir ve çok az şey ifade eder. Araştırmacılar hala tam olarak neden rüya gördüğümüzü anlamaya çalışıyorlar.

Rüyalar ne kadar sürer?

REM uykusu gecenin erken saatlerinde sadece birkaç dakika. Gecenin ilerleyen saatlerinde 30 dakikadan fazla sürebilir. Yani tek bir rüyada yarım saat geçirebilirsiniz.

Rüyaları hatırlamak neden zordur?

Araştırmacılar rüyaların neden kolayca unutulduğunu kesin olarak bilmiyorlar. Belki de rüyalarımızı unutmak için tasarlandık çünkü hepsini hatırlasaydık, rüyaları gerçek anılardan ayırt edemeyebiliriz.

Ayrıca rüyaları hatırlamak daha zor olabilir çünkü REM uykusu sırasında vücudumuz beynimizdeki anıları oluşturan sistemleri kapatabilir. Sadece uyanmadan hemen önce, belirli beyin aktiviteleri tekrar açıldığında gerçekleşen rüyaları hatırlayabiliriz.

Bazıları bunun zihnimizin rüyaları unutması değil, onlara nasıl erişeceğimizi bilmediğimizi söylüyor. Rüyalar hafızamızda saklanıp geri çağrılmayı bekliyor olabilir.