Lucid Rüya – Bilinçli Rüya Deneyimi

Lucid dream (aklı başında/bilinçli rüya) görme, adından da anlaşılabileceği gibi rüyalarınızı bilinçli olarak gözlemleme ve / veya kontrol etme becerisidir. Rüyalarınızı rüyada olduğunuzu bilerek ve yaşadığınız her şeyi gerçek gibi hissettiğinizi bir anlık düşünün, şahane bir şey olurdu değil mi?

Rüyalarınızı rüyada olduğunuzun bilincinde ve kontrol tamamen sizde olacak şekilde görebileceğinizi biliyor muydunuz? Elbette bir çoğunuz rüyada olduğunuzu fark ettiğiniz hatta belki uçabildiğiniz rüyalar görmüş olabilirsiniz. Çocuklukta daha çok olmakla birlikte her insan yılda belki bir iki defa bu tarz rüyalar görebiliyormuş. Ancak önemli olan onu uyandıktan sonra hatırlamak değil ya da rüyadayken bilincine vardığınızda ne yapacağınızı bilmemek, uçuyorsanız yere çakılarak rüyanın birden sonlanması gibi durumlar da yaşayabilirsiniz. Önemli olan onu kontrol edebilmek, yapabileceklerinizin sınırsızlığını keşfetmek ve bunu faydalı bir hale dönüştürebilmek. 

Evet bu rüyaların tahmin edebileceğiniz gibi en başta yaratıcılığa katkı sağlıyor ve psikolojik bazı durumları aşmamızda yardımcı oluyor. Bilinçli rüyalar iki farklı düzeyde görülebiliyor. Rüya gördüğünüzü bildiğiniz ancak tanımlayamadığınız kontrol edemediğiniz durumlar ilk düzey oluyor. İkinci düzeyde, rüya gördüğünüzün tamamen farkında olarak ve rüyanızı istediğiniz gibi kontrol ederek hatta evrenin sınırsızlıklarını keşfeder gördüğünüz rüyadır. 

lucid dreamers

Lucid Rüya Nedir?

Lucid dream (aklı başında/bilinçli rüya) görme, adından da anlaşılabileceği gibi rüyalarınızı bilinçli olarak gözlemleme ve / veya kontrol etme becerisidir. Rüyalarınızı rüyada olduğunuzu bilerek ve yaşadığınız her şeyi gerçek gibi hissettiğinizi bir anlık düşünün, şahane bir şey olurdu değil mi? Peki bunu bazı yöntemler uygulayarak herkesin yapabileceğini söyleseydik? Siz de heyecanlandınız değil mi? Konu biraz derin, detaylıca anlatalım öyleyse 🙂

Bu işi nasıl yapabileceğinize geçmeden önce konuyla ilgili iyice bir aydınlanalım. Lucid rüya, içsel hayal dünyanızı, gördüğünüz, duyduğunuz, hissettiğiniz, tadacağınız ve kokladığınız her şeyin gerçek yaşam kadar otantik olduğu bir alternatif realiteye dönüştürür. Bu sanal dünyayı keşfetmek gerçekten akıl almaz bir deneyim yaşatır!

rüyalar nasıl kontrol edilir

Lucidity moduna geçtiğinizde bilinciniz uyanır ve rüya içinde olduğunu fark eder, yani bilinç ve bilinçaltı aynı anda devreye girmiş olur. Normal rüyalarda, benliğinizin farkındalığı kapalı olur. Bu yüzden rüyalarınızdaki durumları sık sık bulanık ve uzak hissedersiniz, sonrasında hayal meyal hatırlarsınız.

Lucid Rüya Deneyimi Ne Fayda Sağlar?

Lucid rüya ile rüyalarınızda her hangi bir fantezinizi hayalinizi gerçekleştirebiliyorsunuz demiştik. Dağlarda mı uçmak istiyorsunuz, ünlü biriyle seks mi yapmak istiyorsunuz, zaman yolculuğu yapmak, dinozorlarla uçmak ya da yabancı gezegenler mi keşfetmek istiyorsunuz? Ne istediğiniz fark etmez rüyalarınızı kontrol etmekte ustalaştığınızda hepsini neredeyse gerçek gibi yaşayabilirsiniz. 

Bazı psikolojik sorunların da lucid rüya ile aşılabileceği belirtiliyor. Diyelim ki bir fobiniz var ya da geçmişte yaşadığınız bir travma, rüyanızda bunlarla tekrar tekrar yüzleşerek ve belki de kendinizi rahatlatmak için bir çıkış yolu bularak bu problemleri aşabiliyorsunuz.

lucid rüya görmek

Bilinçli rüyalar, kişilere hayal gücüyle düşünmeyi teşvik eder. Böylece zihin daha aktif bir hale gelir ve daha önce umutsuz gözüken sorunlar bu şekilde çözüme kavuşabilir. Hatta bu rüyalar sayesinde hayata daha pozitif bakan kişiler haline gelinebilir, çünkü kişiyi karamsarlığa iten düşünceler ve sorunlar bu rüyalar sayesinde aydınlığa çıkabilir. 

Ve tabi ki yaratıcılık! Rüyalarınızda gerçeküstü ve beklenmedik yollarla, müzik yapabilir, orijinal sanatsal işler yapabilir ve tıpkı gerçek gibi yaratmanın verdiği hazzı yaşayabilirsiniz. Ünlü bir şarkıcı olup konser verebilirsiniz, büyüleyici bir dansçı olabilirsiniz ya da hep çalmak istediğiniz bir müzik aletini profesyonel bir şekilde çalabilirsiniz 🙂

Tamamen berrak bir rüya, mükemmel gerçeklikte, somut ve görsel olarak detaylı olabilir. Rüyalarınızda gördüklerinizle yaratıcılığınızı da besleyebilirsiniz. Normalde imkansız gelen her şeyi bu rüyalarda yaşayabilirsiniz. Düşünsenize kural yok, kanun yok ve her şey sınırsız, aklınıza gelebilecek her şeyin gerçek olduğu bir yerdesiniz! 

lucid rüya görenler

Ancak lucid rüya sadece fantezilerinizi gerçekleştireceğiniz bir oyun alanı değildir.

Rüya teorileri, ruhunun diğer bölümleriyle (farklı rüya karakterleriyle konuşarak) ve aynı zamanda içsel benliğinizle (rüyanın dokusu ile konuşarak) etkileşim kurma şansı olduğunu belirtmektedir.

Hayallerinizde içsel dünyanızı anlayıp evreni kucakladıktan sonra garip ve yepyeni bir dünya keşfedebilirsiniz. İçsel bir huzur ve farkındalık yaşayabilirsiniz. 

lucid rüya nasıl görülür

Kısaca özetleyecek olursak Lucid rüya deneyiminin;

  • Problem çözme,
  • Yaratıcılığınızı arttırma,
  • Korkularla yüzleşmek,
  • Güveni arttırma,
  • Yeni becerilerin geliştirilmesi
  • Benlik hissinizi geliştirme
  • Bilinçaltı zihninizi keşfetmek gibi olumlu etkileri olduğu belirtiliyor. 

“Rüya, gerçeğin ötesine geçse bile rüya görmek gereklidir.”
Ayrton Senna

nasil lucid rüya görülür

Herkes Lucid Rüya Görebilir Mi? 

Uzmanlar, herkesin bilinçli rüya görme potansiyeline sahip olduğunu belirtiyorlar. Ancak insanların yalnızca küçük bir kısmı bunu düzenli olarak uygulamayı öğrenir. Herkes hatırlayabildiği bir çok rüya görüyor, bu rüyaları bilinçli yaşayabilmek de olasıdır. Çocuklar lucid rüyayı sezgisel olarak öğrenebilirmiş. Parkinson hastalığı gibi dejeneratif durumlarda kullanılan bazı ilaçlar da bu tür rüyalar görmeyi tetikleyebiliyormuş. Ayrıca uzmanların söylediğine göre herkes hayatında en azından bir kere bilinçli rüya görüyormuş. Bunu devam ettirebilmeniz için ise tek yapmak gereken rüyada olduğunuzun farkına varabilmek. 

lucid rüya nedir

Genellikle rüyada zor durumda kaldığımız zamanlarda bunun rüyamı gerçek mi olduğunu sorgularken bulabiliyoruz kendimizi ve o sırada bunu anlamak için önce küçük bir kendimizi tokatlama vs denemesi yaparız. Sonrasında iyice emin olmak için normalde yapmayacağımız şeyleri devam ettirip adam öldürmek, yüksek bir yerden atlamak gibi yaparak emin oluyoruz. Genellikle bu örneklerdeki gibi mantıksız veya normalde yapmayacağımız şeyleri yaparken zihin bir anda bunun rüya olduğuna uyanabiliyor. 

lucid rüyalar

Nasıl Lucid Rüya Görebilirim?

Bu alışkanlığı kazanabilmek için yapılabilecek bazı yöntemler var; 

Meditasyon – zihninizi arzuladığınız şeye odaklamak için,
Görselleştirme – uyanıkken berrak rüya durumuna girmek için görmek istediğiniz şeyi hayal ederek rüyaya dalmaya çalışma,
Gerçeklik kontrolleri – rüyalarda kendiliğinden farkındalık yaratmak için günlük hayatınızda da kendinize sürekli rüyada mıyım gerçekte miyim diye sormak(bir süre sonra bunu rüyanızda da yapacaksınız),
Hayal gördüren bitkiler- hayallerinizi yoğunlaştırmak ve uzatmak için yurt dışında bazı bitki çayları kullanılıyormuş, 
Rüya günlüğü – uyandığınızda rüyada yaşadıklarınızı pekiştirmek için
Anımsatıcı teknikler – rüyalarda zihni berraklaştırmak rüyada olduğunu fark ettirmek için.

lucid dream nedir

Zihninizi olayların farkında olması için gün içerisinde tetikleyebilirsiniz. Örneğin; bir kaç hafta boyunca kendinize bazı durumlar belirleyip bunları yaşadıkça fark etmeye çalışarak egzersiz yapabilirsiniz. Her aynaya baktığınızda zihninizin bunu fark etmesini sağlamak ve bir yere not etmek gibi. Ya da gün içerisinde sürekli kendinize rüyada mıyım değil miyim diye sorarak beyninizi bunu sorgulamaya alıştırabilirsiniz.  

Uyumadan önce rüyalarınızı hatırlayacağınıza ve rüyalarınızı kontrol edeceğinize dair kendinize telkinler vererek uykuya dalabilirsiniz. Bir yöntem de; sabah 4 – 5 gibi uyanıp 15 dk uyanık kaldıktan, temiz hava çekip iyice ayıldıktan sonra kendinize bir obje ya da durum belirleyerek, onu fark ettiğinizde rüyada olduğunuzu farkedeceğinizi kendinize telkin etmek. Ya da bir obje belirlemeseniz de rüyanızı bilinçli yaşayacağınızı ve ne görmek istediğinizi düşünerek uyumak. Bu yöntemlerden birini veya bir kaçını yapan kişilerin 3-21 gün arasında başarılı oldukları söyleniyor. Tabi bu kişiye göre değişkenlik gösterebilir, kesin bir kanıya varamayız.

Ancak lucid rüyayı bir kere başarı ile gerçekleştirmeniz sonrası için gerekli olan motivasyonunuzu sağlayacaktır 🙂 

lucid dream görmenin yöntemi

Lucid Rüya’nın Zararı Nedir?

Bu kadar güzel anlattıktan sonra zararı olabileceğini hiç düşünmemiş olabilirsiniz. İnsan okurken bile bu fantastik dünyanın ihtimaline kapılıyor ve ne gibi zararlar getirebileceğini düşünmüyor haliyle. Baktığımız zaman ‘uyku vakitlerimizi kaliteli bir şekilde geçirmiş oluyoruz gayet güzel işte’ diye de düşünebiliriz. Zaten öyle arada bir gördüğünüz lucid rüyalarla pek bir sıkıntı yaşanmıyor ancak bu işi abartıp uzmanlaşırsanız gerçeklikten tamamen koparak sürekli uyumak isteyebilir ve o dünyada kalma isteği ile dolup taşabilirsiniz. Bu işi bilinçli yapan ve artık uzmanlaşmış olan hiç bir zararı dokunmayan kişiler olsa da kimi zaman insanlara büyük sıkıntılar da verebiliyor. Bu gerçeği de asla atlamamak lazım. Kısaca sıralayacak olursak; 

  • Bu durum uyku düzeninin bozulmasına yol açar.
  • Kendinizi dünyadan soyutlarsınız.
  • Orada yaşadığınız hayatı gerçekte yaşayamamak agresif olmanıza yol açabilir.
  • Beyniniz uykudayken de sürekli meşgul olduğu için yorgun hissedebilirsiniz.
  • Günlük hayatınızdaki işlerinize adapte olamayıp verimsizleşebilirsiniz.
  • Rüyalarınızda da durum bazı zamanlarda kontrolünüzden çıkarsa bu psikolojik sorunlara neden olabilir.
  • Ciddi aşırı uyuma problemlerine ve metabolizmanızın bozulması sonucu hastalıklara yol açabilir. 

rüyalari kontrol etmek

Bu gerçekten buraya yazdığımızdan çok daha derin noktaları olan bir konu. Lucid Dreamers denilen bu deneyimi yaşamakta ustalaşmış kişilerin hikayeleri ve röportajları da bazı yabancı kaynaklarda bulunuyor. Bu iş gerçekten ilginizi çektiyse onları da bir araştırabilirsiniz. Gerçekten oldukça fantastik bir konu ve ulaşılabilir olması insanı en azından bir kaç kez deneyimleme düşüncesi ile kendine çekiyor 🙂 Franz Ferdinand’ın İstanbul’un üzerinden uçtuğunu anlattığı Lucid Dream şarkısını da buraya bırakıyoruz, keyifli dinlemeler 🙂