Minyatüre Doyamayan Meraklılar İçin: Paspas’ın Bahçeleri

Bonsai, Paçi Minyatür, Amigurumi derken bir de baktık ki minyatür dünyası sandığımızdan genişmiş. Yeni minik dünyalarla tanıştıkça bizim de merakımız perçinlendi haliyle. Sonra gün geldi, Paspas’ın Bahçeleri ile tanışıverdik. Bu ilham dolu minik bahçelerin arkasındaki hikayeyi merak etmeden de duramadık tabi… Paspas’ın Bahçeleri’nin yaratıcıları bizi kırmayıp sorularımızı cevaplayarak merakımızı giderdiler. İşte karşınızda Paspas’ın Bahçeleri!

                                                                                                                                                         Kapak fotoğrafı: Deniz Başar Erol

Bonsai, Paçi Minyatür, Amigurumi derken bir de baktık ki minyatür dünyası sandığımızdan genişmiş. Yeni minik dünyalarla tanıştıkça bizim de merakımız perçinlendi hâliyle. Sonra gün geldi, Paspas’ın Bahçeleri ile tanışıverdik. Bu ilham dolu minik bahçelerin arkasındaki hikâyeyi merak etmeden de duramadık tabi… Paspas’ın Bahçeleri’nin yaratıcıları bizi kırmayıp sorularımızı cevaplayarak merakımızı giderdiler. İşte karşınızda Paspas’ın Bahçeleri!

Merhaba Emre Bey & Ayşegül Hanım. Sizi ve Paspas’ın Bahçeleri’ni biraz tanıyabilir miyiz?

1998 yılından beri mimarlık yapıyoruz. Yerli ve yabancı mimarlık ofislerinde çalıştıktan sonra 7 yıl önce Paspas’ın Bahçeleri markasıyla canlı minyatür bahçeler tasarlamaya başladık. Paspas’ın Bahçeleri hem doğaya olan ilgimiz hem de sahip olduğumuz mimarlık ve tasarım formasyonunun bir araya gelmesiyle oluşan bir projedir.

Bu minik bahçelerle nasıl tanıştınız?

Her şey, kendi minyatür ağaçlarımızı yetiştirmeye basladıktan sonra bu ağaçların etrafındaki minik mekânların ne kadar büyüleyici olduğunu fark etmemizle başladı. Sonrasında elde hazırladığımız ahşap mobilyalar ve doğru ölçekteki ek bitkilerle bu mekânları görünür kılmaya çalıstığımız minyatür bahçeler tasarladık. Daha sonra bahçeleri Türkiye’nin minyatür bahçelere adanmış ilk web sitesi olan www.paspasinbahceleri.com adresinde sergilemeye başladık.

paspasın bahçeleri Paspas’ın Bahçeleri fikri nereden doğdu? Neden “Paspas’ın Bahçeleri”?

Paspas’ın Bahçeleri, ismini dünyanın en güzel kedilerinden biri olan kedimiz Paspas’tan alır. İIk minyatür bahçeler, şu an hayatta olmayan sevgili kedimiz Paspas’ın mama kaplarında doğmuştur. Kedimiz Paspas, bahçelerin tanıtımında modelik yaparak projenin en önemli destekçilerinden olmuştur.

Nelerden ilham alıyorsunuz?

Doğadan ve uzakdoğu kökenli bitki sanatlarından ilham alıyoruz. Almış olduğumuz mimarlık eğitiminin de bahçelerimize katkısı büyük.

Fikri hayata geçirmek için gereken becerileri nasıl edindiniz? Nereden öğrendiniz?

Paspas’ın Bahçeleri tasarım, model tekniği ve de botanik bilgisi gibi farklı alanlarda bilgi gerektiren bir proje. Tasarım ve model bilgisi uzun yıllar üniversite ve meslek yaşantımızla sahip olup geliştirdiğimiz konulardı. Bitkilere olan hayranlık ve bakım konusundaki becerilerimiz ise özel ilgi alanımız olarak geliştirdiğimiz konular.paspasın bahçeleri

Benzer tasarımlar yapmak isteyen meraklılar nereden öğrenebilirler? Neler tavsiye edersiniz?

Uzakdoğu bitki sanatlarıyla ilgili pek çok yayına ve bilgiye ulaşmak mümkün. Ayrıca mesleki eğitim ve ilgili atölye çalışmaları yoluyla tasarım kültürü ve becerisi geliştirilebilir.

Bahçeleriniz bonsai ve sukulent olarak ikiye ayrılıyor. Bonsai ile ilgili biraz bilgimiz var. Ama sukulent ile ilk kez karşılaşıyoruz. Biraz bilgi verebilir misiniz? Sukulent tam olarak nedir?

Sukulent, gövde veya yapraklarındaki özel etli dokularda su tutma, biriktirme yeteneği olan bitki anlamındadır. Sukulent bahçeleri ise aydınlık iç mekânlar için uygun olan ve bakımları bonsai bahçelerine göre kolay bahçelerdir. Bu modellerde az miktarda sulama isteyen sukulent türündeki bitkileri kullanıyoruz.

Bizi penjing ile ilgili biraz aydınlatabilirseniz çok seviniriz. Tasarımlarınızda penjing sanatına nasıl yer veriyorsunuz?

Penjing de bonsai gibi kökeni uzakdoğu olan bir bitki sanatıdır. Doğal manzaralar gerçek materyaller kullanılarak oluşturulmaktadır. Biz bu sanatlardan etkilensek de yaptıklarımız tamamen kendine özgü minyatür bahçeler olarak tanımlanabilir.

Bahçelerinizde hangi bitki türlerini kullanmayı tercih ediyorsunuz?

Bahçelerdeki minik ağaçlar çoğunlukla Türkiye’de yetişen türlerden seçiliyor. Ardıç, şimşir, berberis, mazı ve sukulent türleri başta olmak üzere, bonsai için uygun özelliklere sahip, bakımı nispeten kolay olan bitki türlerini tercih ediyoruz.

paspasın bahçeleri Tasarımlarınızda hangi malzemeleri kullanıyorsunuz? Malzeme bulmakta zorlandığınız oluyor mu?

Çoğunlukla ahşap ve bazı aksesuarlarda seramik kullanıyoruz. Bu malzemeleri bulmakta zorlanmıyoruz ancak uygun bitki bulmakta zorlandığımız oluyor. Bahçelerdeki her bir ağaç, onlarca bitki arasından özenle seçiliyor. Bazen bir türe ait 25-30 bitkiden yalnızca bir tanesi bahçelerimizde kullanılmaya aday olabilecek uygun fiziksel kriterleri taşıyabiliyor.

Bahçelerde kullandığınız aksesuarların tamamı el yapımı mı? Hazır kullandığınız malzemeler de oluyor mu?

Mobilyaların tamamı, aksesuarların bir kısmı elde hazırlanmakta. Aksesuarların bir bölümü ise başta İskandinav ülkeri olmak üzere, Avrupa`da çeşitli ülkelerden topladığımız özel tasarımlardan seçiliyor.

Bir bahçenin hazırlanması ne kadar zaman alıyor?

Bitki seçim ve hazırlık aşamasından sonra bahçelere eklediğimiz mobilyaları ve aksesuarları tamamlıyoruz. Tasarım yaparken mümkün olduğunca yalın, türlerinin minik arketipleri gibi görünen mobilyalar elde etmeyi hedefliyoruz. Bahçelerin hazırlık evresinden sonra da haftalar alan bir bakım süreci başlıyor. İstenilen forma kavuşan bahçelere son olarak mobilya ve aksesuarlar ekleniyor.

paspas4.jpg

Bahçelerinizdeki tüm bitkiler canlı. Hâliyle zaman zaman bakıma ihtiyaçları olacaktır. Bu minik bahçeler ne kadar ilgi istiyor? Bakımı zor mudur? Belli bir beceri gerektirir mi?

Her bahçe ile birlikte bakımla ilgili detaylı tavsiyeler içeren ve boyutları itibariyle bahçeler gibi minyatür olan bakım kılavuzları da hazırlıyoruz. Bahçelerin bakımı, diğer pek çok bitkiyle benzer özellikler taşıyor. Doğru bir konum, yeterli miktarda sulama vb. temel prensipler minik bahçeler için de önemli. Bunlara ilave olarak özellikle çimlerin uzun süre yeşil kalabilmesi için nemli tutulmaları ve kuvvetli gün ışığı almaları önemli. Bu hususlara ne kadar dikkat edilirse bahcelerin ömrü de o kadar uzun oluyor.    

paspasın bahçeleri Hem Paspas’ın Bahçeleri’nin bu denli ilgi görmesi hem de sizin bu tasarımları ortaya çıkarmanızda biraz yeşile hasret yaşıyor olmamızın etkisi vardır, değil mi? Bu konuyla ilgili nasıl tepkiler alıyorsunuz?

Böyle bir bahçeye sahip oldunca, bitkileri sulamak, ağaç dallarını budamak ve çimleri düzenli olarak biçmek gerekiyor, yani gerçek bir bahçe ile kullanıcısı arasındaki ilişkiyi daha küçük bir ölçekte yaşayabilmeyi sağlıyor Paspas’ın Bahçeleri. Sizi etrafınızı saran gerçek zaman ve mekandan kopartıp kısa bir süre için dahi olsa çok daha huzurlu ve minik bir dünyaya götürebiliyor bahçeler. Bu nedenle basit bir dekoratif objeden çok daha fazlasını vadediyor ve ilgi görüyor.

Bahçeleri, çoğunlukla sevdiklerine sıra dışı bir hediye vermek isteyenler sipariş ediyorlar. Doğaya ilgisi olan ya da olmayan hemen herkes tarafindan beğenildiği için sanırım iyi bir hediye seçeneği olarak görülüyor. Tüm detayların elde üretiliyor olması da ilgi cekiyor.
Günümüz dünyasında çevre duyarlılığını sembolize etmesi açısından birçok firmanın kurumsal kimliği ile doğrudan örtüşen bir ürün. Bu nedenle kurumsal hediye ve lansman promosyon ürünü olarak da talep ediliyor. Tüm bitkilerin canlı olduğu, mobilyaları tek tek elde üretilen minik bahçeler yüksek prestijli bir kurumsal hediye olarak düşünülüyor.

Son olarak, geleceğe dair planlarınız neler? Paspas’ın Bahçeleri’ni nasıl maceralar bekliyor?

Paspas’ın Bahçeleri`ni öncelikle kendimiz icin tasarlamaya başladık. İlk zamanlar yakın çevremiz bahçeleri beğenip sevdiklerine hediye etmek istedi. Kısa sürede basında da Paspas ve bahçelerle ilgili haberler yayınlanmaya başladı. Ardından 2012 yılının Haziran ayında  Amerika`nın önde gelen gazetelerinden The New York Times‘da Paspas’ın Bahçeleri’ne sayfalarında yer verdi. Özellikle bu yayından sonra Paspas’ın Bahçeleri Amerika ve İngiltere`de başka birçok yayın organında da haber oldu.

Önümüzdeki yıllarda ülkemizde ve dünyada tanınırlığımızın artması ve tasarımlarımızı daha çok noktaya ulaştırabilmek en büyük hedefimiz.

Çok teşekkür ederiz 🙂

Biz teşekkür ederiz, sevgiler…