Tiyatro, sinema, televizyon, radyo… Dramatik unsurların işin içine girdiği herhangi bir mecrada oyunculuk yapmak için eğitim faktörünün önemi yadsınamaz. Yeteneğin yanı sıra bu yeteneği işlemek, becerilerle donatmak, teknik ve metodları öğrenmek, deneyim kazanmak ve belki de en can alıcı nokta olan kendini tanımak açısından oyunculuk eğitiminin önemini vurgulamak gerektiğini düşünüyoruz.
Oyunculuk kimilerinin hobisi kimilerinin mesleği. Bir de oyunculuk eğitimi alma aşamasında olanlar var ki, aslında bu iki gruba da girmiyorlar. Oyunculuk öğrencilerinin bazıları konservatuarlarda bazılarıysa özel kurslarda veya oyunculuk okullarında eğitim alıyorlar.
Oyunculuk eğitimi, eğitme başlamak için ideal yaş,oyunculuk sanatı ve mesleği ile ilgili başarılı oyuncu ve aynı zamanda Uniact Studio eğitmenlerinden Celal Kadri Kınoğlu ile konservatuar ve alternatif eğitim mecralarını karşılaştıran bir söyleşi yaptık.
Uniact Studio’da her ay farklı oyunculuk metodlarıyla alakalı workshop çalışmaları yapılıyor. Bu tarz workshoplara ilgi yoğunluğu nasıl? İnsanlar beklentilerini karşılayabiliyorlar mı?
Tabii ki 4 yıllık konservatuar eğitiminin yeri başkadır, iyi olan bir kursun anlamı başkadır, çok özel bir ustayla çalışılacak bir workshopun avantajları başkadır. Burada birini ya da diğerlerini seçmek değil, ne kadar zamanınız var, hayatınızın hangi dönemini yaşıyorsunuz, hangi soruyu soruyorsunuz oyunculukla ilgili, bunların cevabı çok önemli yapacağınız tercihte. Daha uzun çalışmak bir kaç eğitmenle başka bir şey sağlayacaktır size, birden bire çok parlak bir adamla, kadınla workshop yapmak, bir aktörle workshop yapmak, onun mesleki tecrübeleriyle, o hızla, o dikkatle sizin eksikliğini hissettiğiniz şeyleri aydınlatmasıyla da iyi olabilir. Burada önemli olan o kadar çok usta, o kadar çok aktör, o kadar çok Tiyatro adamı var ki, siz kiminle ne çalışsanız kiminle ne kadar çalışsanız eğer akıllıysanız eğer sorularınızın cevaplarını aldığınızda kendinizi kandırma eğiliminde değilseniz ve bununla ilgili bir geleceği düşünebilecek kadar iradeye sahipseniz hepsinin çok yararı olacaktır size. Önemli olan sizin iradenizdir.
Oyunculuk okullarında eğitim almaya başlamanın yaşı ile alakalı düşünceleriniz nelerdir?
Konservatuarlar da kurslar da zaten daha ileriki yaşlara hitap ediyor. Ufak yaş grupları için kurslar olsa da ciddi anlamda zaten oyunculuk eğitimi genelde üniversite sonrasında başlıyor. Çünkü zamanla çok ortaya konan bir şey, zamanla anlaşılabilecek bir şey, hayat tecrübesiyle ilgili bir şey. Belki de oyunculuk eğitimi için sıkıştırılmış hayat tecrübesidir diyebiliriz.
Sizce oyuncu olmak için konservatuar eğitimi almadan bu tarz uzun süreli oyunculuk okulları ve workshop çalışmalarından faydalanmak yeterli midir?
Ne uzun yıllar kurslardan eğitim almış ancak hiç sahneye çıkmamış biri ne de uzun yıllar önce konservatuar eğitimi almış ama hiç sahneye çıkmamış biri benim nezdimde oyuncudur.
İnsanların yaşamadıkları bir hayatı, içini doldurmadıkları bir zamanı bir meslek olarak adlandırmaları sadece oyunculuk için değil, hiç bir alan için doğru olması söz konusu değildir. Bu insanın kendisinin uydurduğu kendi hasretine taktığı bir isimdir ve maalesef acıklı bir yalan olur.
Konservatuarlar da kurslar da oyuncunun kendini tanıması, işlemesi ve ustalaşmaya giden yolda atacağı adımları doğru atabilmesi açısından gereklidir. Sadece kişiliği ve ruhu değil, vücudu, sesi, nefesi, dikkati, konsantrasyonu, hayalgücü, herşeyi… Görgüsü, kültürü, insanın kendi üzerinde çalışması demektir aslında oyunculuk.
Görünen dünyanın altında onu gerçekleştiren ne varsa gidip orada onları bulmak onlarla yüzleşmek, onları yaşamaya çalışmak, yaşamaya alışmaktır. İnsan kendi içindekileri tabii ki bir başkasının koşulunda aktarır. Yani sen, Hamlet’in koşulunda Hamlet’in kendi hikayesine bütün ruhunu aktarırsın. Kendi canını kendi dikkatini, kendi sezgilerini o hikayede, Shakespeare’in yazdığı oyunun içinde yeniden yaşarsın. Ama sonuçta ben seni tiyatroda gördüğüm zaman, ben seni sahnede seyrettiğimde ya da sinemada veya dizide izlediğim zaman; oynadığın rolden fazla seni görmek isterim, senin içini görmek isterim. Yalansız, abartmadan, poz yapmadan, “ROL YAPMADAN” kendi gerçeğini oynadığın kişinin hayatında bulmanı beklerim.
Okurlarımızla özellikle paylaşmak istediğiniz bir şey var mı?
Hepinize oyunculuk yaşamınızda başarılar diliyorum. Oyunculuk “yapmanızı” diliyorum. Neticede bütün kurslar, bütün bu workshoplar, bütün bir konservatuar hayatı bile oyunculuk eğitimi konusunda, oyunculuk yaşantısıyla ilgili bir belgeseldir sadece. Tarih, sizin yaşayacağınız zamanda ortaya çıkacak, o tarihin yazarı da kahramanı da yönetmeni de siz olmalısınız. Belki 30 sene sonra ben oyuncuyum deme imtiyazını yaşayabilmenizi diliyorum. Bu gerçekten dünyada yaşanacak hayatların en güzelidir. Uniact Studio’da oyuncu adaylarına iyi bir konservatuvarda verilecek eğitimini benzerini vaat ediyoruz. Ben tutkulu, eğlenceli, kışkırtıcı ve her zaman öğrenciyi hep takip eden biriyim. Uniact Studio’da dersler tamamlandıktan sonra da alanında uzman yerli ve yabancı eğitmenlerle verilen workshoplarla öğrencinin peşini bırakmıyoruz.
Celal Kadri Kınoğlu hakkında;
16 Aralık 1964’te İstanbul’da doğan Celal Kadri Kınoğlu yüksek öğrenimine İTÜ Makine Mühendisliği Bölümü’nde başlayıp İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuarı Tiyatro Bölümü ile devam etti. 4 yıllık konservatuar eğitimini sınıf atlayarak 3 yılda tamamladıktan sonra Kenter Tiyatrosu’nda profesyonel oyunculuk hayatına başladı. Daha sonra Diyarbakır, Bursa ve İstanbul Devlet Tiyatroları’nda oyuncu olarak çalışmış. Halen İstanbul Devlet Tiyatrosu’nda oyuncu ve Genel Sanat Yönetmeni Yardımcısı olarak mesleğini sürdürüyor. Ayrıca son 20 yıldır birçok oyunculuk meraklısının konservatuar ve tiyatro okullarına hazırlık sürecinde eğitim vermiştir. Şu anda Uniact Studio Oyunculuk Okulu’nun kadrosunda eğitmen olarak görev almaktadır.2000’li yıllarda Oynadığı Eserlerden Bazıları
- Alburt Camus – Caligula
- Edip Cansever – Ben Ruhi Bey Nasılım?
- Nazım Hikmet – Benerci Kendini Niçin Öldürdü?
- Martin Crimp – Kır
- Peter Shaffer – Amadeus
Meraklısı İçin’de yer alan Oyunculuk eğitimlerini incelemek için buraya tıklayın.