Yüzmeyi öğrenmenin yaşı yok

“Yetişkinliğe erişip de yüzmeyi öğrenmek de neyin nesi?!” diyenler varsa eğer onlara inat, ufak tefek tüyolarla karşınızdayız. Pek çok merak için yaşımızı bahane ediyoruz ya, yok aslında öyle bir şey. Hele ki yüzmeyi öğrenmenin yaşı hiç yok.

Sezon açıldı. Evet, belki biraz geciktik bu yazıyı hazırlamak için. Ama ne yapalım, geç olsun güç olmasın diyelim.

Olur ya, denize kıyısı olmayan bir şehirde doğup büyümüşsünüzdür. Belki dört tarafınız denizdir ama bir türlü yüzmeyi öğrenmek için bir fırsat yakalayamamamışsınızdır. Ya da, mesela, küçükken bir balık ısırmıştır, ayağınızı midye kesmiştir, bir noktada beceremeyip bol bol su yutup boğulmaktan korkmuşsunuzdur. O travmayı alıp büyütüp büyütüp kendinize denizler kadar kocaman bir yüzme fobisi yaratmışsınızdır.

Başlarda yüzmek biraz korkutucu bir fikir gibi gelebilir. Ama ilk olarak unutmamamız gereken şey ise şu: Hemen hemen her insan (ciddi bir fiziksel engeliniz yoksa) yüzebilir. Su etrafında zaman geçirmek, oynaşmak, güneşlenmek ya da çakıl taşı avına çıkmak kulağa yeterince eğlenceli gelse de yüzmenin keyfi ve gerekliliğiyle tanışmanın vakti gelmiş olabilir.

Bu noktada gerekliliğin altını çizelim: Su civarında vakit geçiriyor veya geçirmek istiyorsanız, kendinizi, olur ya, bir anda suyun içinde bulma riskiniz her zaman vardır. Alabileceğiniz yegane önlem ise hem eğlenceli, hem sağlık için faydalı, hem de becerilerinize bir yenisini ekleyecek: yüzmeyi öğrenmek!

Yetişkinlere özel yüzme kurslarına katılabileceğiniz gibi bir yüzme eğitmeninden özel ders de alabilirsiniz. Tabi ki, yüzmeyi iyice bilen, tecrübeli bir arkadaş da iş görecektir.

Yetişkinliğe erişip de yüzmeyi öğrenmek de neyin nesi?!” diyenler varsa eğer onlara inat, ufak tefek tüyolarla karşınızdayız. Pek çok merak için yaşımızı bahane ediyoruz ya, yok aslında öyle bir şey. Hele ki yüzmeyi öğrenmenin yaşı hiç yok.

Yüzmeyi öğrenenen yetişkinlere tüyolar

yetişkinler için yüzme

Suyun içindeyken rahat olmak en önemlisi. İlk denemelerinizden itibaren suyun içindeyken rahat olmayı deneyin. Korkunuzu salın gitsin. Yüzme bilmeyen insanların çoğunun öğrenmeye de yeltenmiyor oluşunun nedenlerinin altında boğulma korkusu yatıyor. Halbuki, boğulma tehlikesi geçirseniz bile en basit güvenlik önlemlerini alarak hem bunu önleyebilir hem de başınıza geldiğinde hazırlıklı olabilirsiniz.

  • Asla yalnızken yüzmeyin. Yanınızda mutlaka yüzmeyi bilen, deneyimli ve güçlü biri veya birileri olsun.
  • Yüzmeyi öğrenmek için deniz veya havuz gibi durgun sular idealdir. Denizin çok dalgalı olmayanına atlayıverin. Göllerin dibinin balçık olabileceğini unutmayın. Akarsular ise akıntı ile sürüklenme riski doğuracağından ötürü son tercihiniz olmalı.
  • Yüzmeyi öğrenme aşamasındayken boyunuzu geçmeyecek derinlikte idman yapın. Daha derinlere açılmak için acele etmeyin. Yorulduğunuzda veya bir şekilde beceremediğinizde ayağınızı yere basın. Gerekirse sudan yürüyerek çıkın.
  • İşin mantığını kavrayın. Suyun kaldırma kuvvetine güvenin. Suyun içindeyken ister denizin kıyısı olsun, ister iskelenin merdiveni, ister havuzun mermeri, ellerinizle kenara tutunun. Sonra salın bacaklarınızı geriye. Bırakın su bütün gövdenizi ve bacaklarınızı kaldırsın. Bir sonraki aşama ise su üzerinde sırt üstü uzanmak. Suyun size nasıl yardımcı olduğuna şaşıracaksınız!
  • Acele etmeyin. Panik yapmayın. Nefes nefese kalmak işinizi kolaylaştırmayacaktır. Sakin sakin suyun yardımını kabul edin ve beden hareketlerinizle ona eşlik edin.
  • İlk adımları atın. En basit hareketleri öğrenin (bacakları çırpmak, kulaç atmak, kurbağalama gibi). Kendinizi hazır hissettiğinizde ileri teknikler ile tanışmaya başlayın.
  • Suyun altında nefes verme egzersizi yapın. Başınız suyun dışındayken kocaman bir nefes alıp başınızı suya sokunca o nefesi yavaş yavaş vermeyi deneyin. Nefes almak için tekrar başınızı sudan dışarı çıkarın. Su altında kalmak bu kadar basit aslında.
  • Deniz gözlüğü kullanmayı deneyin. Böylece gözünüze su kaçmaz. Hem de su altında nefes egzersizleri yaparken gözlerinizi açık tutabilirsiniz. Deniz gözlüğünün yüzünüze tam oturduğundan emin olun.

Böyle madde madde yazarken kolay tabi ama, işin aslı da sandığınız kadar zor olmayabilir. En azından denemeye değer olduğu kesin!