Youtube’da İzleyici Kitlesi Oluşturma

Kanalınıza özgün içerikler üretmek için neler yapmalısınız, çekim hazırlıkları ve videolarınızı daha fazla sayıda kişiye ulaştırmak için yapmanız gerekenlerden söz edeceğiz.

Vlogunuzu YouTube’da yayınlamaya hazır mısınız? Bir YouTube kanalı başlatmak ve buna devam etmek hem eğlenceli hem de kârlı olabilir. Ayrıca bunun için hayatınızdan fazla zaman ayırmanıza da gerek yok. Bunun dışında başka işlerinizi de sürdürebilirsiniz.

Bir önceki yazımızda Vloggerlık Nedir? Nereden Başlanmalı? gibi sorulara cevap aramıştık. Bu yazıda ise konuyu daha ayrıntılı biçimde ele alıp, kanalınıza özgün içerikler üretmek için neler yapmalısınız, çekim hazırlıkları ve videolarınızı daha fazla sayıda kişiye ulaştırmak için yapmanız gerekenlerden söz edeceğiz.

Kaliteli YouTube videoları oluşturmak ve etkileşim halinde olan izleyici kitlesi oluşturmak istiyorsanız, biraz planlama, uygulama ve pazarlama yapmanız gerekli. Yazımızda bahsedeceğimiz ipuçlarını ve teknikleri takip ederseniz, vloggerlık kariyerinizi başarıya götürebilirsiniz.

YouTube Kanalınızı Planlama

Vlogging, fotoğraf makinenizi elinize almadan ve ilk videonuzu yüklemeden önce, bir kalem ve kağıtla oturup biraz beyin fırtınası yapmayı ve bir planlama yapmayı gerektirir. Kendinize bir kaç soru sorun ve cevapları mümkün olduğunca detaylı bir şekilde düşünün.

vlog konusu planlama

Neden Vlog Yapıyorsunuz?

Vlog yapma sebebiniz, sizin bu işi nasıl devam ettireceğiniz konusunda yol göstericiniz olacak. Bunu kariyer yapmak için mi istiyorsunuz? Arkadaşlarınıza, insanlara eğlenceli ipuçları ve püf noktaları verecek paylaşımlar mı yapacaksınız?

Amacınız profesyonel bir vlog kullanıcısı olmaksa, şu anda YouTube kanalınıza ne kadar zaman ayıracağınızı düşünmeye başlayabilirsiniz. Günlük, haftalık veya aylık olarak mı video içeriği yayınlayacaksınız buna karar vermelisiniz. Böylelikle vlogging kanalınızda neler yapabileceğinizin bi sürelik programını buna göre belirleyebilirsiniz.

Videolarınız Hangi Alanda Olacak?

YouTube’da ne hakkında vlog yapacaksınız? Bir endüstri veya konu seçmek, içeriğinizi en sevdiğiniz veya bilgili olduğunuz konuda hazırlamanıza yardımcı olacaktır. Belirleyeceğiniz konuda tutkulu değilseniz, bu konuda vlog yapmayın. Konuya olan tutkunuz, o konuda düşünceleriniz azaldıysa bile, sizi araştırma yapma ve yeni fikirler bulma konusunda teşvik edecektir.

Sırf yeni bir trend diye umursamadığınız bir konuda vlog yapmaya çalışmak, bir zaman sonra motivasyon kaybına yol açacaktır. Vlog kanalınızı devam ettirmek için yapmanız gereken şeyleri takip ederken sorun yaşayacak ve sıkılacaksınız. Bu da doğal olarak videolarınıza yansıyacak.

Sektörünüzü veya konunuzu önceden tanımlamak ve çok önem verdiğiniz bir şeyi seçmek, başarılı ve sürdürülebilir bir YouTube kanalı oluşturmanız için en önemli adımdır. Ayrıca, içeriğinizi markalaştırılma ve kitlenizi oluşturma zamanı geldiğinde, bu size çok yardımcı olacaktır.

youtube kanalı için ipuclari

Vlog Yaparken Kiminle Konuşacaksınız Yani Hedeflediğiniz İzleyici Kitlesi Kim? 

Örneğin, güzellik ve makyaj konusunda öneriler veren vloggerların izleyicileri makyaj ve saç konusunda eğlenceli fakat öğretici fikirlerle ilgilenen genç yaşlı farketmez bakımına önem veren kadınlardır.

İdeal izleyicinizin profilini tanımlayın; YouTube kanalınız için belirlediğiniz kitle hakkında araştırma yapın ve bilgi edinin.

İdeal izleyicinizin nasıl biri olacağını anlatmak için beyin fırtınası yapın. Bu nokta da planlama aşamasının önemli maddelerinden birisi. Yeni konularda düşünmeye başladığınızda veya kanalınızın içeriği ile ilgili kararlar verdiğinizde tekrar bu profile dönebilir ve bir şeyler ekleyip değiştirebilirsiniz.  

popüler vlogger olmak

Vlogunuz için Kısa Vadeli ve Uzun Vadeli Hedefleriniz Neler?

YouTube’da vlog yapmaya başladıktan iki ay sonra kanalınızın durumunun nasıl olmasını istiyorsunuz? Altı ay sonra neler olacak? İlk yılınızda ne gibi bir başarı hedefiniz var, daha sonraki yıllarda neler olacak? Aklınıza gelen her şeyi yazın, bu kanalınızı bu hedefler doğrultusunda geliştirmeniz için iyi bir plan yapmanıza yardımcı olacaktır.

İyi Bir YouTube Kanalı Adı Seçin

Bu konuya daha önceki yazımızda da değinmiştik. Yaptığınız bütün bu beyin fırtınasını ve planlamayı gözünüzün önünde ve değiştirilebilir bir şekilde tutun. Gelecekte, vlog başlıklarınızı belirlerken, iş ortaklıklarında ve YouTube kanalınız için diğer hamlelerinizde bu planlamanıza göre hareket edeceksiniz. Neyse gelelim isim konusuna.

Kanalınızda bahsedeceğiniz konularla alakalı olan ve benzeri olmayan bir isim seçmelisiniz. Örneğin, DIY bisiklet tamir ve bakımı hakkında bir vlog planlıyorsanız, “[Adınız] ile Bisiklet Bakımı” diyebilirsiniz.

YouTube kanalınız için yaratıcı bir isim oluşturabilmek için bu konuya biraz zaman ayırmalısınız. En sevdiğiniz heyecan duyduğunuz konuları, en iyi konuştuğunuz şeyleri düşünün.

Mesela seçtiğiniz sektör veya konu ile alakalı eğlenceli kelime oyunları yapabilir misiniz? Daha sonra bulduğunuz isimleri Google’da aratın ve başka kimsede olmadığından emin olun. 

nasıl youtuber olunur

Vlog Çekmeye Nasıl Hazırlanmalıyım?

İlk videonuzu youtube’a yüklemek için acele etmeyin. Önce videonuzu, anlatımlarınızı daha iyiye götürmek için denemeler yapın. Kullanacağınız yeteneklerinizi geliştirmek için çalışmalar yapın veya farklı teknikler öğrenin.

YouTube kanalınızdaki her bir videonun en başından itibaren izlenebilir, eğlenceli ve bilgilendirici olduğundan emin olmalısınız.

video çekerken nasil olmalıyım

Ayna Önünde Uygulama Yapın

En başta kameranın karşısına bile hemen geçmeyin. Aynayı bir kamera olarak düşün ve karşısında oturup konuşmaya başlayın. İlk YouTube vlogunuzdan bir uygulama çalışması yapın. Böylece kendinizi izlerken gerçek videoda iyileştirebileceğiniz şeyleri fark edeceksiniz. Senaryonuzu birkaç kez pratik yapın, daha sonra birkaç kez sizi rahatsız eden garip duran yerleri tekrar uygulayın. Bu şekilde biraz pratik yaptıktan sonra, kendinizi daha rahat ve kendinizden emin hissedeceksiniz. 

Vlog için Test Çekimleri

Daha sonra vlogging için ayarladığınız fotoğraf makinenizi kullanmaya geçebilirsiniz. Videonun bazı test görüntülerini kendiniz çekin; ışıkları veya sesi iyileştirmeniz gerekip gerekmediğini ve daha net konuşmanız gerekip gerekmeyeceğine bakmadan, öncelikle hangi açıların en iyi sonuç verdiğini göreceksiniz. Farklı açılardan çektiğiniz pek çok videoyu karşılaştırın düzenlemesini de yapın, o zaman daha iyi farkına varacaksınız.

popüler bir vlogger olmak için

Objektife Konuşma Denemeleri

Bir çok yeni vlogger kameradan uzaklaşabilir veya öne bakan bir kamera varsa onun izleme ekranına bakabilir. Bu da ekranda pek güzel görünmeyecektir. Bu nedenle bu alışkanlığı kırmak gerekir. Ayakta dururken veya otururken objektife konuşmaya çalışın ve fotoğraf makinesini elinize alırken de aynı şekilde yapmaya çalışın.  

Bu şekilde fotoğraf makinesi ile çalışmalar yapmak vlogunuzda doğru açıları ve hareketi seçmenize ve daha rahat olmanıza yardımcı olacaktır. Ayrıca, makineniz kapalı iken de pratik yapabilirsiniz. 

videolarim nasıl daha çok izlenir

YouTube Kanalınız için Vlog Çekme

Artık kameranızın önünde yapacağınız şeyleri ve kendinizde en iyi duran açıları ve nasıl hareket edip uygulayacağınızı öğrendiniz, sıra vloglarınızı oluşturmakta. Şimdi videolarınızda profesyonel ve net bir görüntü oluşturmak için kullanmanız gereken kamera ve ekipmanlar hakkında biraz bilgi verelim.

en iyi vlog kameraları

İyi Video Kalitesine Sahip Vlogging Kameraları

Her şeyden önce, iyi video çekme kalitesine sahip bir dijital kamera bulmanız gerekiyor. YouTube birkaç yıldır HD özelliklere sahip. Ayrıca, insanlar artık akıllı TV teknolojisi sayesinde, geniş ekranlı HD TV’lerde de YouTube videoları izliyor. Bu yüzden video kaliteniz çok önemli. 

Canon 5D Mark 2, Canon 5D Mark 3, Nikon D800, Sony HDR CX 190E Handycam ve GoProlar ile videonuzu nasıl bir alanda çekeceğinize göre seçimler yaparak, HD kalitesinde mükemmel çekimler yapabilirsiniz. Doğru mikrofon ve ışık ayarı ile pahalı kameralara gerek kalmadan güzel çekimler elde edebilirsiniz. Ayrıca bu kameralardan birine sahip değilseniz, günlük kiralık kamera hizmeti veren yerler de var. 

YouTube Videolarınızı Düzenleme

YouTube’daki vlog’larınızı düzenlemeye de ihtiyacınız olacak. Örneğin, bir pastayı pişirmeyle ilgili bir eğitim veriyorsanız, pişirme işleminin tamamını filme almazsınız. Bunu da uzun uzun yapmayıp kısa görüntülerle geçişler yapmak, videoda düzenlemeler ve bir kurgu yapmak gerekir. Basit video düzenleme programlarını deneyerek sizin için en kolay olayını seçip bu işlemleri yapabilirsiniz. 

Ayrıca videonuzun Youtube’da ön sıralara çıkması için önceki yazımızda bahsetiğimiz Youtube kanal optimizasyonu da yapmanız gerekir. 

YouTube Kanalınızı Marka Yapmak

Artık YouTube’da vlog uygulamasını başlatmak için gerekli şeylere sahip olduğunuza göre ve yüksek kaliteli harika videolar oluşturduğunuza göre, YouTube kanalınızı nasıl markalaştırmaya başlayacağınız hakkında konuşmanın zamanı geldi.

Kaliteli, cazip içerik yaratmak çok önemlidir. Kimsenin izlemediği bir video içeriği oluşturmak da gereksiz olacaktır. Marka bilinci oluşturmak için sosyal medya üzerinden pazarlama konusunda biraz çalışma yapmanız gerekiyor. 

vlog ipuçları

Sosyal Medya Sayfaları Oluşturun

Başlangıç ​​olarak, sosyal medyayı mutlaka aktif kullanmanız gerekir. YouTube videolarınızı ve kanalınızı tanıtmak ve pazarlamak konusunda Facebook, Twitter, Instagram ve Google+ en yakın arkadaşlarınızdır. Bu platformların her birinde vlog’larınız için bir profil oluşturun ve yayın yapmaya başlayın.

Yayınları yaparken her sosyal ağ için uygun aralıklarla yapmaya dikkat edin. Örneğin twitterda gün boyu yayın yapabilirsiniz, facebook üzerinden günde 2 post çıkmanız yeterli olacaktır. 

YouTube Kanalınız İçin Güzel Bir Logo Oluşturun

Sosyal medya hesaplarınızın ve kanalınızın güzel bir profil resmine ihtiyacı var. İyi bir logo oluşturmak kanalınızı ve vloglarınızı marka yapma konusunda önemli adımlardan biridir. İyi bir logo ile sosyal medyanızın ve kanalınızın hepsinin aynı dili konuşmasını ve insanların logonuzu diğerlerinden ayırıp sizi tanımasını sağlarsınız.  

Kanal logonuzu YouTube videolarınızın başına ve sonuna da ekleyebilirsiniz. Bu, marka bilinirliğini artıracak ve videolarınız başkasının Facebook sayfası veya tweet’inde izlediğinde bile görüntüleyenlerin adınızı ve markanızı görmesini sağlayacaktır. Unutmayın, izleyicilerinizin hepsi videolarınızı görmek için YouTube’a gidecek değiller, bu nedenle marka bilinirliğini ve farkındalığını artırmak için video içi markalama yapmaya dikkat etmelisiniz.

videolarımı youtube'da nasıl öne çıkarırım

Vloglarınız İçin İzleyici Kitlesi Oluşturma

İzleyicilerinizin arasına katılmanız ve YouTube kanalınızda ve videolarınızda onlara hitap etmeniz gerekir. Videolarınızda konuşmalarınızda ve yapılan yorumlara verdiğiniz yanıtlarda onları önemsediğinizi ve samimi bir şekilde onlarla fikirlerinizi paylaştığınızı göstermelisiniz.

YouTube Yorumları

YouTube videolarınızdaki yorumlarla ilgilenmaniz gerekir. Bir çok kullanıcı sorularla ve eleştirilerle gelecektir. Bunlara ya bir sonraki videonuzda cevap verin ya da yorum kısmında tartışmaya siz de katılın.  
Kimse bir yorum yapmadıysa, sohbet başlangıcını siz de ​​yapabilirsiniz. YouTube’a bir vlog yükledikten sonra izleyicilere bir soru gönderin. Bunu videonuzun sonunda da yapabilirsiniz, mesela “Bu teknik hakkında ne düşünüyorsunuz?” gibi bir şeyler söyleyebilirsiniz.

Vlogging İçin Bir Kaç İpucu

Vlog Oluştururken Hangi Ses Tonunda ve Tarzda Konuşacaksınız?

Vlogging kameranızın karşısında farklı mimiklerle ve ses tonlarıyla konuşarak denemeler yapın. Daha hızlı konuşun, daha yavaş konuşun veya vurgu ve tonlamalarınızı değiştirin. Sonrasında en iyi tarza karar verip bu şekilde ilerleyin. 

vlogging için ipuçları

Eğlenceli ve Parlak Bir Kişilik Olmalısınız

Unutmayın, izleyiciler için sizinle aynı konularda video çeken bir çok alternatif var. Sizin onların arasından sıyrılmak için farklı eğlenceli daha parlak belki daha samimi bir kişiliğiniz olmalı. İzleyici kitlenize hitap eden sizi sevmelerini sağlayan bir şeyleriniz olmalı yani 🙂  Videolarda rahat olmanız ve kişiliğinizi yansıtabilmeniz sizi diğerlerinden ayıracaktır. 

youtube video izlenmesini arttırma

Sonuç Olarak;

Gurur duyduğunuz bir şey yaratmanın en zor kısmı, başkalarının bunun farkına varmasını beklemektir. YouTube’da büyümek biraz zaman alır, bu nedenle sabrlı olmanız önemlidir.

YouTube videolarını oluştururken özenli çalışmalısınız ve en önemlisi bunu severek ve eğlenerek yapmalısınız. Sevdiğiniz heyecan duyduğunuz bir konuda vlog yamalısınız ki bu enerjiniz izleyicilere de yansısın. Sadece ümlü olmak ya da zengin olmak hayali ile videolar yaparsınız bu çok başarılı olmayacaktır. 

Umarız artık YouTube’da vlogunuzu oluşturmak için bilmeniz gereken şeylere sahipsinizdir. Verdiğimiz ipuçlarını uygulayarak işe başlayın sonrasında kendi teknik ve yöntemlerinizi geliştireceksinizdir. En önemlisi ilk vlogunuz için ilk adımı hemen atın 😉