Yetenek Sınavlarına Hazırlanmaya Hazırlanmak

Sanat meraklarını bir adım öteye taşıyarak Güzel Sanatlar Fakülteleri’nde eğitim almak isteyenler için sık sorulanlar, merak edilenler, Yetenek Sınavlarına hazırlık süreçleri, değerlendirme ve sınav yöntemleri ile ilgili bir söyleşi hazırladık. Sorularımızı Bir Heykel Atölyesi’nin kurucusu, aynı zamanda Güzel Sanatlar Fakülteleri tarafından düzenlenen Yetenek Sınavlarına hazırlık eğitimleri veren Tarık Ceddi yanıtladı. Yetenek Sınavlarına hazırlanmaya başlamadan önce…

Yetenek Sınavı

Sanat meraklarını bir adım öteye taşıyarak Güzel Sanatlar Fakülteleri’nde eğitim almak isteyenler için sık sorulanlar, merak edilenler, Yetenek Sınavlarına hazırlık süreçleri, değerlendirme ve sınav yöntemleri ile ilgili bir söyleşi hazırladık. Sorularımızı Bir Heykel Atölyesi‘nin kurucusu, aynı zamanda Güzel Sanatlar Fakülteleri tarafından düzenlenen Yetenek Sınavlarına hazırlık eğitimleri veren Tarık Ceddi yanıtladı. Yetenek Sınavlarına hazırlanmaya başlamadan önce bu söyleşiyi okumanızı öneriyoruz.

Güzel Sanatlar Fakülteleri’nde hangi bölümler var?

Güzel Sanatlar Fakültelerinde Resim, Heykel, Seramik, Grafik, İç Mimarlık, Endüstri Ürünleri Tasarımı, Fotoğraf, Animasyon, Plastik Sanatlar, Sanat Yönetimi, İletişim Tasarım, vb. bölümler vardır.

Tüm Güzel Sanatlar Fakülteleri yetenek sınavıyla mı öğrenci alırlar?

Evet genelde güzel sanatlar fakültesi yetenek sınavı ile öğrenci alır ancak bazı bölümlerine ÖSYM’nin düzenlediği YGS ve LYS puanı ile de öğrenci alabilir. Örneğin Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Sinema ve Televizyon bölümü LYS puanı ile öğrenci alır.

Güzel Sanatlar Fakültesi’nde okumak isteyen bir öğrencinin mutlaka sanatsal bir birikimi deneyimi olmalı mı?

Sanat eğitimi alacak bir öğrencinin hazırlanırken mutlaka genel sanat tarihi hakkında temel bilgisi olmalı, güncel sergileri ve yaşadığı şehirdeki müzeleri gezmiş görmüş olmalıdır. Çünkü hazırlanma sürecinde sanat tarihi hakkında araştırma yapması hem mülakata hazırlık hem de araştırmaları sonucu usta ressamların desenlerini görmesi çizimini ve görsel kültürünü geliştirmesine yardımcı olur.

Güzel Sanatlar Liselerinden mezun olan öğrencilerin avantajları nelerdir?

Güzel Sanatlar Liselerinden mezun olan öğrenciler iyi bir çizim eğitimi aldığı için hazırlanma sürecinde ilk defa çizime başlayanlardan avantajlı olacaktır.

Yetenek sınavlarına hazırlanmak için ne kadar zamana ihtiyaç vardır?

Hiç çizim eğitimi almamış bir öğrencinin en az 1 yıl eğitim almasına ihtiyaç vardır, eğitimin yoğunluğuna ve öğrencinin çalışma temposuna göre bu süre artabilir ya da azabilir.

Yetenek sınavları kaç bölümden oluşur? Sınava katılan öğrencilerden ne gibi çalışmalar beklenir?

Yetenek sınav şekilleri okuldan okula farklılık gösterir, örneğin Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi önce baraj sınavı, sonra bölüm sınavı, son olarak sözlü mülakat ve dosya değerlendirmesi yaparak üç aşamada sınav yapar. Ama Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi mülakat yapmaz sınavı baraj ve bölüm sınavları olmak üzere iki aşamada gerçekleşir.

Öğrencilerden sınavlarda yine üniversitenin belirlediği her yıl değişen konulara göre çizim yapması istenir, örnek vermek gerekirse Marmara Üniversitesi’nde Modelden/Objeden çizim ve hayalden figür ya da obje ekleyerek ile kompozisyon kurulması istenirken,  Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nde baraj sınavlarında genelde iki figürlü imgesel kompozisyon çizmeniz istenir. Bu tür bilgiler her üniversiteye göre farklılık gösterdiği için temel çizim eğitimi aldıktan sonra hedeflenen üniversitenin sınav sistemine göre özel bir çalışma yaparak hazırlanmak gerekir.

Çizim sınavlarının yanı sıra sözlü mülakatlar yapılır mı? Bu mülakatlara nasıl hazırlanmak gerekir?

Bazı üniversitelerde son aşamada sözlü mülakat yapılmaktadır. Mülakata mutlaka daha önceden yaptığınız çizimlerden oluşan bir dosya götürmek gerekir. Mülakatta güncel olaylardan sergi ve etkinliklerden sorular sorulabileceği gibi temel sanat tarihi soruları da sorulabilir. Mülakata girecek öğrenci mutlaka yaşadığı şehirde devam eden önemli sanatsal etkinlikleri takip etmeli, müzeleri dikkatlice gezmeli, bazı sanat dergilerini okumalıdır. Ayrıca son okuduğunuz kitap hakkında veya sinema, tiyatro gibi alanlarda sorular gelebilir.

Yetenek sınavlarında değerlendirmelerde nelere dikkat edilir?

Sınavda en önemli dikkat edilen konu oran, orantı,  kompozisyon ve perspektiftir. Bunların dışında tarama, tonlama, ışık, gölge, boyutlandırma, ön arka ilişkisi kurma, çizgi rengi gibi genel birçok kriter göz önüne alınarak değerlendirme yapılır.

Yetenek sınavlarında çizgisel desenin puan kazandırdığını duyuyoruz. Çizgisel desen neden daha fazla puan kazandırır?

Böyle bir genelleme yapmak belki çok doğru değildir, ama genelde çizgisel desenler daha başarılı olmaktadır. Çizgisel desen gelişime açıktır, hareketlidir ve heyecanlı görsel bir tadı olur. Ama bu demek değildir ki lekesel desen böyle değildir. Ama çizgisel deseni yeni başlayan öğrenciler daha kolay kavrar ve geliştirmesi daha kolay olur.

Yetenek sınavlarında çıkmış sorulardan birkaç örnek verebilir misiniz?

Geçmiş senelerde Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi baraj sınavında bir sandalye, kova, süpürge gibi objelerden kurulmuş kompozisyon ve sandalye üzerine hayalden bir figür oturtmaları istenmiştir. Yine geçmiş senelerde Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Baraj Sınavında “Banyoda elini yıkayan bir çocuk ve ona havlu uzatmak üzere bekleyen bir anne” çizilmesi istenmiştir.

Yetenek sınavlarına hazırlanmak için nasıl bir yol izlenmeli?

Mutlaka iyi bir eğitmenle çalışılmalı. Perspektif, oran, orantı, kompozisyon gibi bir çok konu aşama aşama çalışılmalı; sonra figüratif çizimler için insan anatomisi ve oranları gibi konulara başlanarak yoğun bir eğitim programı uygulanmalıdır.

Yetenek sınavlarında en sık yapılan hatalar nelerdir?

Anatomik bozukluklar, oran, orantı, perspektif problemleri ve kompozisyon hataları en çok yapılan hatalardır.

Peki, yetenek sınavını kazanmak için yetenek mi gerekir azim mi? Çok çalışan bir öğrenci fazla yetenekli olmasa da bu sınavları kazanabilir mi?

Mutlaka azim ve istek gereklidir. Çok yetenekli olmak sadece hazırlanma sürecini kısaltabilir. Çok azimli, isteyen biri bir yıllık bir çalışma sonucunda istediği bölümü kazanabilir.

Son olarak, yetenek sınavlarına hazırlanan öğrencilere önerileriniz neler?

Eğitmenleri gözetiminde bol bol çizim yapmalarını öneriyorum. Bir çizimin üzerinde durup detay çözümlemesi yapmak ne kadar yararlı oluyorsa emin olsunlar arka arkaya üç dakikalık hızlı eskizlerde o kadar yararlı olur.

Bir Heykel Atölyesi hakkında

Bir Heykel Atölyesi Tarık Ceddi tarafından kurulmuştur. Kadıköy’de bulunan Bir Heykel Atölyesi, Güzel Sanatlara Hazırlık ve Heykel alanlarında eğitim alabileceğiniz butik bir sanat atölyesidir.

Meraklısı İçin’de yer alan Güzel Sanatlar’a hazırlık kurslarını incelemek için buraya tıklayın.