Yeniden Doğan Bir Sanat: String Art

Sanat denince yaratıcılığın düşüncenin hiç bir sınırı olmadığı gibi, kullanılacak malzemelerde de hiç bir kısıtlama yok, insanoğlu da şimdiye kadar akla gelebilecek her türlü malzemeyi mükemmel bir şekilde değerlendirmiş. Çivi ve ipliğin bir araya gelmesiyle ortaya böyle harika sanat eserlerinin çıkabileceğini kim düşünürdü ki?

Sanat denince yaratıcılığın düşüncenin hiç bir sınırı olmadığı gibi, kullanılacak malzemelerde de hiçbir kısıtlama yok, insanoğlu da şimdiye kadar akla gelebilecek her türlü malzemeyi mükemmel bir şekilde değerlendirmiş. Çivi ve ipliğin bir araya gelmesiyle ortaya böyle harika sanat eserlerinin çıkabileceğini kim düşünürdü ki? İkisini tek başına düşündüğümüzde hiçbir estetiği olmayan bu malzemeler bir araya geldiğinde sanat eseri oluyor. Araştırınca gördüm ki bir de bunun çivi ve ince tellerle yapılanı da varmış. Tellerle yapılan çivi sanatı filografi diye adlandırılıyor, hatta buna çivi ile telin aşkı da deniyor. İplerin tellerle buluştuğu tablolara ise String Art deniyor. Ancak aklınız karışmasın, bakıldığı zaman ikisi de aynı şey aslında. Kimisi String Art’ın Filografi’nin yabancı ismi olduğunu da söylüyor, ki öyle de denebilir. Neyse ipi teli farketmez sonuçta ortaya çıkan sanat eseri aynı şey, kafamızı karıştırmayalım 🙂 Velhasıl String Art’ın yeniden popülerleşmesi ile birlikte bu konu bizimde ilgimizi çekti. Eh araştırmışken de benim gibi meraklananlara anlatayım istedim.

string art

Filografi (String Art) Tarihi

Öncelikle Filografi’nin nereden çıktığına bir bakalım. Bu sanat Ortadoğu’da doğmuş ve Avrupa’dan Uzakdoğu’ya kadar yayılmış ancak yapımının zor olduğu düşüncesi ile daha sonraları yok olmaya yüz tutmuş bir el sanatı olarak adlandırılmakta. Sonraları Avrupa’da ip ile yapılan daha basit çalışmalara String Art denmiş.

filografi

Çivilerin arasından tellerin geçirilmesi ile objelere estetik bir görünüm kazandırılması işlemi olan bu uygulama ile önceleri daha çok hat yazıları, firma ve spor amblemleri, çiçek ve hayvan figürleri gibi şeyler yapılmış. Avrupa’da ise birçok sanat dalını psikolojik tedavilerde kullandıkları gibi bu sanatı da kullanıyorlarmış. String Art’ın insanlarda dinlendirici ve pozitif etkisi olduğunu düşünüyorlarmış. Ülkemizde de geçmiş zamanlarda amatör olarak hapishane ve ilkokullarda yapılıyordu. Şimdilerde ise yapılan işler eskisi gibi sıradanlaşmaktan çıkmış durumda. İlk bakışta çok kolay görünüyor olabilir ama öyle telleri, ipleri çivilere alelade geçirmekle olmuyormuş bu iş. Her işte olduğu gibi biraz sabır gerektiriyor öncelikle, örmenin de belli teknikleri var.

string art

String Art Nasıl Yapılıyor?

String Art sanatı tarzı, bakış açısı, uygulama çeşitliliği, diğer sanat dalları ile beraber kullanılabilirliği açısından hem çok yönlü hem de çok özgün bir sanat dalı. Bu sanatı yapmak isteyen insan gördüğü, kafasında tasarladığı her türlü deseni aktarabilmekte özgür oluyor. Yapmak istenen motifleri, şekilleri oluşturmak için tahta panolar üzerine çivileri belli bir düzende çakarak işe başlanıyor. İstenirse arka planda kalan tahta boyanabilir, yapılan String Art’ı tamamlayıcı desenler de çizilebilir. Evin dekoruna göre tabanını nasıl kullanmak istediğinize karar verebilirsiniz. Sonrasında yapmak istediğiniz deseni büyütüp panoya desenin ana hatlarından çiviliyorsunuz, çiviler boyanıp vernikleniyor. Kuruduktan sonra deseni çizdiğiniz kağıdı yüzeyden dikkatli bir şekilde temizliyorsunuz. Farklı renkteki ipliklerin belli bir teknik ile sıkıca çivilerden geçirilmesine ve desenin yavaş yavaş oluşturulmasına başlanıyor. Ancak daha önce de belirttiğim gibi ipler rastgele ve aynı şekilde geçirilirse sonuçta güzel bir şey elde edilemiyor. Ayrıca bu ipliklerin hem sağlam ve kolay temizlenebilir olması hem de temizleme esnasında renklerinin solmaması gerekiyor.

string art

Gerek tahta panonun ve gerekse kullanılacak ipliklerin rengi önceden sanatçı tarafından tasarlanıyor. Seçilen renklerin doğal olarak birbirine uyumlu olması hem de motifi ortaya çıkaracak şekilde olması önemli. Yani ne renkler birbiri arasında boğulacak ne de çok fazla zıt renkler kullanılarak insan gözünü rahatsız edecek şekilde olacak. Sonuçta bütün iş her zamanki gibi sanatçının yaratıcı yeteneğine ve ustalığına kalıyor. Ayrıca String Art’ın bir de çocuklar için çıkarılmış uygulama oyuncağı bulunuyor. Bu oyuncak üzerinde belirli şablonları olan köpükten yapılma zeminler, renkli iplikler ve renkli toplu iğneleri içeriyor.

Bu sanat tüm dikkatinizi toplayıp, titizlikle çalışmanızı gerektiriyor. Bu sayede kötü düşünce ve duygularınızdan arınıp ruhunuzu dinlendirebilirsiniz. Sonrasında ortaya çıkardığınız sanat eseriyle de gurur duyabilirsiniz.

Bu yazıdan ilham alıp, bu hobiyi edinmek isteyenler Meraklısı İçin sisteminde bulunan String Art kurslarına göz atabilirler. Kendi zevkinize ve evinizin dekorasyonuna göre seçeceğiniz bir çalışma ile başlangıcı yapabilirsiniz. Şimdiden kolay gelsin 🙂

Aşağıdaki videoda izleyecekleriniz ise bambaşka bir olay, insanı hayretler içinde bırakıyor! Bu sanatçının yaptıkları gibi işler çıkarabilmek için çok çalışmamız gerekiyor 🙂 İyi seyirler..