Fanusun içinde bir kaç küçük japon balığı ile başlar genelde bu hikaye. Sonra ısıtıcısız, havasız küçük bir akvaryuma bir kaç balık daha ekleyerek, sonrasında da her türlü alet edevatıyla tam tekmil bir akvaryuma kadar gider. Akvaryum hobisine ilk başlayanların tercihi de genellikle japon balıkları olur. Canlı renkleri ve bakımının kolay olduğunun bilinmesi sebebiyle, balık bakımı ile ilgili bilgisi olmayan herkes bu tür ile başlangıç yapmayı tercih eder. Rengarenk Japon balıklarını izlemek de ayrı bir keyiftir tabi bu da tercih sebeplerinden. Bu arada belirtelim ‘Akvarist’, akvaryum hobisi olan kişilere deniliyor.
Türkiye’de bu türe Japon balığı diyoruz, yurt dışındaki ismi ‘gold fish’. Bilimsel ismi ise ‘Carassius auratus’dur. Ana kökeni Asya kıtası olan bir balıktır. İnsanlara kolayca alışabilen bir balıktır. Uygun koşullar sağlandığında 25 yıl bile yaşayabiliyorlar. Ancak balığı öyle süs olsun evde güzel görünür diye alıp, bir fanusun içinde bir kaç balık yaşatmaya çalışırsanız ömürlerinin uzun olmayacağı kesin. Her ne kadar bakımı kolay denilse de sonuçta bir canlıya bakacaksınız bunu bilinçli olarak yapmalı ve gerekli şartları sağlamalısınız.
Bir akvarist olmak istiyorsanız öncelikle balıklarınızı güzel seçebilmelisiniz. Akvaryumunuz için balığınızı seçerken görüntüsüne, rengine, hareketlerine, yemi nasıl aldığına dikkatlice bakmalısınız. Hareketsiz durgun görünen balıkların hasta olabilme ihtimali de yüksektir. Sağlıklı balıklar genelde diplerde kum karıştıran hareketli, yemi almak için yüzeye çıkanlardır. En başta da söylediğimiz gibi eğer bakımı hakkında çok fikriniz yoksa genellikle ilk tercih edilmesi gereken balık türleri japon balığı ve lepistestir. Ayrıca akvaryumda balık başına 10 litre su kapasitesi olması gerekiyor, alacağınız akvaryuma ve balık sayısına bu anlamda dikkat etmeniz gerekiyor.
Japon Balığı Özellikleri
Japon balıkları sık su değişimini severler, 2-3 günde bir ⅕ oranında sularını değiştirirseniz hem daha sağlıklı hem de daha hızlı büyürler. Japon balıklarının bilinmesi gereken en önemli özelliği doyma hislerinin olmamasıdır. Onları yemlemek ne kadar hoşumuza gitse de dozunu kaçırmamak önemli. Japon balıkları hem etçil, hem de otçul beslenebilirler. O yüzden yemleme yaparken her iki grup yemler kullanılmalıdır. Ayda bir ya da iki defa bezelye, ıspanak gibi sebzeleri haşlayarak ufak parçalar halinde balıklarınıza verebilirsiniz. Bu değişiklik balıkların strese girmelerini önleyecek ve daha formda kalmalarını sağlayacaktır.
Japon balıkları sürekli dışkı üretirler, bu sebeple akvaryum temizliği de önemlidir. Japon balıkları çeşitlerine göre soğuk suda da yaşayabilirler. Ancak alacağınız Japon balığının türünü öğrenmeli ve ona uygun sıcaklığı ayarlamaya özen göstermelisiniz. Japon balıklarının çok çeşitli türleri vardır ancak özellikleri genelde çok farklılık göstermez. Akvaryum temizliğine ve filtre sistemlerine dikkat edildiği sürece ve tabi ki yiyor diye sürekli yemlemediğiniz sürece uzun süreli yaşarlar 🙂
Japon Balığı Türleri
- Telescope Eye Goldfish – Teleskop Göz Japon Balığı)
- Ranchu Goldfish
- Black Moor Goldfish
- Oranda Goldfish
- Lionhead Goldfish – Aslanbaş Japon Balığı
- Lionchu Goldfish
- Pearlscale Goldfish – İnci Gövde Japon Balığı
- Ryukin Goldfish
- Wakin Goldfish
- Pom-pon Goldfish
- Common Goldfish – Genel Japon Balığı
- Comet Goldfish – Kuyruklu Yıldız Japon Balığı
- Shubunkin Goldfish
- Fantail Goldfish
- Veiltail Goldfish – Tül Kuyruk Japon Balığı
- Celestial Goldfish
- Calico Bubble Eye Goldfish – Balon Göz Japon Balığı
- Calico Oranda Goldfish
- Butterfly Tail Goldfish –Kelebek Kuyruk Japon Balığı
- Jikin Goldfish
Akvaryum Seçimi ve Bakımı
Balığınıza karar verdikten sonra besleyeceğiniz balık türüne göre akvaryum seçimini yapmalısınız. Her balık için akvaryumun boyutları ve özellikleri değişiklik gösterebilir, buna dikkat etmelisiniz. Japon balıkları için sanılanın aksine küçük akvaryumlar ve fanuslar yetersizdir. Bir japon balığı için akvaryumda en az 10 lt. su olmalıdır ve akvaryum hacmi de en az 50 ile 100 lt. kapasiteli olmalıdır. Japon balıkları için kullanılacak sudaki PH değeri musluklardan akan sular ile aynı oranda sayılır. Bu nedenle musluk sularını kullanabilirsiniz ancak bir süre dinlendirilmesi ve klordan arındırılması daha iyi olacaktır. Bunların yanında akvaryumların filtreleme sistemleri ve sularının zaman zaman değiştirilmesi konusunda da dikkatli ve özenli olunmalıdır. Akvaryum sularının düzenli olarak değiştirilmesi, içerisindeki oksijen miktarının dengelenmesi önemlidir ve balıkların uzun süre yaşaması için özen gösterilmesi gereken bir konudur. Su değişimini de yavaş yavaş yapmalısınız, ani su değişiminde özellikle mantar ve beyaz benek hastalığı oluşabilir. Biyolojik dengenin sağlanması açısından akvaryuma bitki konulması balık sağlığı ve su kalitesi açısından önemlidir. Ayrıca akvaryum içerisinde kullanacağınız dekorlar ve malzemeler de aldığınız balığın türüne göre seçilmelidir. Akvaryumu Japon balıkları için dekore edecekseniz çok fazla malzeme kullanmamalı olabildiğince sade tutmalısınız. Diplere koyacağınız kum ve taşlar da balığa göre seçilmelidir. İri taşlar Japon balıklarının ağzına kaçıp takılabilir bu nedenle küçük taneli kumlar tercih etmelisiniz. Akvaryumunuzun sıcaklığını da balığınızın türüne göre ayarlamalısınız, Japon balıkları için 18-24 derece arasındaki su sıcaklığı idealdir.
Normalde akvaryumların güneş görmemesi gerekir ancak bu Japon balıkları için geçerli değildir. Bu balıklar doğal ortamlarında göletlerde havuzlarda yaşarken güneşten faydalanırlar ve bu nedenle güneşe ihtiyaç duyarlar. Akvaryum günde bir iki saat güneş görürse iyi olacaktır, özellikle yavru japonlar güzel renklerine bürünebilmek için güneşe ihtiyaç duyarlar.
Akvaristlik günümüzde gayet popüler bir hobi. Bu stres altında ve koşturmacalı hayatımızda insan rahatlayacağı, seyre dalarken herşeyi unutacağı bir şeyler arıyor haklı olarak. Bir çoğumuzunda koşturmacadan işten güçten kedi köpek gibi evcil hayvanlar beslemeye vakti olmuyor, bu durumda en güzel seçenek balık beslemek oluyor. Bu yazıdan sonra siz de ilk adımı atanbilirsiniz, sonrasında detaylı bilgiler için internette bilinçli bir çok akvaristin bloğu bulunuyor. Bu bloglardan yararlanabilir ve pet shop çalışanlarına da danışabilirsiniz. Artık uzman bir akvarist olmak sizin elinizde, haydi o zaman balığımızı seçmeye 🙂