Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the head-footer-code domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /var/www/html/wp-includes/functions.php on line 6114 Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the wordpress-seo domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /var/www/html/wp-includes/functions.php on line 6114 Var mı pilates yapmayan? - Meraklısı İçin - Hobiler, Fikirler

Var mı pilates yapmayan?

Bahar geldi. Yaz geliyor. Fazla kilolar “Ben burdayım” diyor. Bir arkadaşın dediği gibi, tam diyete başlayacakken bi gülme geliyor. Ve herkes pilates yapıyor!

Bahar geldi. Yaz geliyor. Fazla kilolar “Ben burdayım” diyor. Bir arkadaşın dediği gibi, tam diyete başlayacakken bi gülme geliyor. Ve herkes pilates yapıyor!

Hadi itiraf edelim, televizyondaki pilates programlarını kanepede yattığımız yerden izlemeye bayılıyoruz. Ama öbür taraftan da, akın akın salonlara koşan onca insan gerçekten diyet yapmaktan daha faydalı veya daha eğlenceli birşey bulmuş olsa gerek. Kaldı ki, fazla kilo veya kas yapma derdi olsun olmasın, hobi olarak pilates yapanlar bile var!

Pilatesin olayı nedir? Pilatesin sihirli değneği mi var? Artık “Pilates de neymiş?” diye sormak bile ayıp olmuşken, biz merakımıza yenik düştük. Başladık araştırmaya.

Pilates nedir?

Pilates biraz jimnastik gibi, biraz spor salonlarında görülen ısınma hareketleri gibi. Birdenbire moda oldu, pilates yapmayan kalmadı ama gel gör ki gerçekten pilatesin ne olduğu sorusu halen akıllarda bir muamma. Hele ki pilatesle yeni tanışan meraklılar için. Gelin bakalım neymiş bu pilates dedikleri…

Pilates bir fiziksel fitness sistemi. Bildiğimiz düz fitnesstan farkı ise zihin ve beden bütünlüğünün yanı sıra dengeye de odaklanıyor olması. Bu kadarla da kalmıyor üstelik. Pilates kas, kemik, eklem ve bağ dokuları esnetip uzatmaya, çalıştırıp sağlamlaştırmaya yönelik hareketler içeriyor.  Bir de nefes egzersizleri var tabi ki. Kilit nokta ise karın kasları ve omurga. Beş yüze yakın pilates hareketinin pek çoğunda karın kasları ve omurga merkezde, başrolde yer alıyor.

Pilatesi bu şekilde tanımlayınca, belki siz de farketmişsinizdir, kulağımıza tanıdık nağmeler çalınıyor. Pilates jimnastik, fitness, yoga, dans ve envai çeşit dayanıklılık ve kuvvet antrenmanlarından parçalar içeriyor. İçermekle de kalmıyor, harmanlıyor ve eğlenceli bir bütün sistem olarak sunuyor. Pilatesin bu kadar popüler bir spor olmasının nedeni de bu belki de.

Pilatesin bir diğer cazip yanı da, herhangi bir yaş veya kondisyon şartının olmaması. İster 5, ister 75 yaşında olun. İster yıllardır düzenli spor yapıyor olun, ister en son beden eğitimi dersinde yerinizden kalkmış olun. İnce olun ya da fazla kilolarınız olsun. Farketmez. Dileyen herkes (ciddi sağlık sorunları olanların önceden doktorlarına danışması şartı ile) pilates yapabilir!

Pilates

Pilatesin tarihçesi

İyi de bu pilates nereden çıktı? Hayatımızın her köşesine giriveren, her köşede adına atfedilen stüdyolarda uygulanan pilatesin adı nereden geliyor? Meraklandınız değil mi? Öyleyse pilatesin öyküsüne göz atalım.

Buralarda son yıllarda yaygın olarak karşımıza çıkıyor olsa da, aslında pilatesin 100 yıllık bir geçmişi var. Adı da bu fiziksel egzersiz sisteminin kurucusu Almanyalı Joseph Hubertus Pilates'ten geliyor. Joseph Pilates çocukluğunda geçirdiği astım, raşitizm ve romatizma gibi hastalıklara inat, fiziksel egzersizlere her zaman ilgi duymuş. Boksörlük, dans, savunma sporları, kayak, Uzakdoğu sporları, yoga ve fizyoloji üzerine çalışmış. Kendi birikimlerini harmanlayarak Pilates sistemini oluşturmuş ve bu sistemi (bugün yaygın olarak soyadı ile anılıyor olsa da) kontroloji olarak adlandırmış.

Birinci Dünya Savaşı esnasında, İngiltere'deki kamplarda hasta bakıcı olarak çalışan Joseph Pilates, burada tedavi gören askerlere kontroloji teknikleri öğretmiş ve uygulamalarını yönlendirmiş. Somut faydaları gözlemlenen kontroloji böylece popülerleşmeye ve pilates adıyla tanınmaya başlamış.

1926 yılında Amerika'ya göç eden Joseph Pilates burada eşi hemşire Clara ile tanışmış. Clara ve Joseph Pilates ilk pilates stüdyolarını birlikte açmışlar. İlk kitaplarını basmışlar. Başlangıçta ağırlıklı olarak erkeklerden oluşan öğrenci profillerine zaman içinde kadınlarda eklenmiş. Ağır antrenman programları olan boksörler, bale öğrencileri, çeşitli fizyolojik rahatsızlıklardan muzdarip pek çok kişi stüdyolarından geçmiş.

Pilates ne işe yarar?

  • Pilates omurganın sağlıklı olmasını sağlar. Duruş problemlerinin düzeltilmesinde etkili bir egzersiz sistemi olarak bilinir. Bunlarla beraber, boyunuzun birkaç santim uzamasını da sağlayabilir.
  • Hemen hemen her spor aktivitesi için geçerli olduğu gibi, pilates ile de yağ yakımı sağlanabilir. Böylece fazla kilolarınızdan kurtulabilirsiniz.
  • Pilates bağ dokular ve eklemlere yönelik hareketler ile vücudunuzun esnekliğini korumasını ve geliştirmesini sağlar. Özellikle masa başında bir hayat geçiriyorsanız, pilates bu özelliği ile kalbinizi çelebilir.
  • İşleyen demir ışıldar demişler. Pilatesin hücre yaşlanmasının önüne geçmek gibi bir iddiası da var. Deneyip görmek gerek 🙂
  • Pilates sakatlanma riskini azaltır. Yani yaptığınız diğer sporlar varsa, bunlara da destek bir program olarak uygulayabilir ve başarı grafiğinizi yükseltebilirsiniz.
  • Nefes egzersizleri sonucunda akciğerdeki kirli hava boşaltılarak toksinler atılır. Fiziksel egzersizlerin hemen hemen hepsinde olduğu gibi terleme yoluyla da toksin atımı gerçekleşir. Toksinlerden kurtulan metabolizma temizlenmeye ve hızlanmaya başlar. Böylece daha zinde ve dinç hissedersiniz.
  • Pilates fizyoterapi ve fiziksel rehabilitasyon amacıyla, özellikle bel ve boyun fıtığı, boyun düzleşmesi, skolyoz (omurga eğriliği), kifoz, osteoporoz (kemik erimesi), lordosis gibi rahatsızlıklarda, kullanılmış ve olumlu sonuçlar elde edilmiş. Sadece tedavi değil, aynı zamanda koruyucu olarak da uygulanan bir sistem olarak da biliniyor.

Pilates

Pilatesin 6 anahtar prensibi

Joseph Pilates tarafından adlı adınca, maddeler halinde belirtimiş olmasa da, kitaplarında sürekli vurguladığı pilatesin temel prensiplerinden bahsedelim. Pilatese yeni başlayacak olan meraklılar için ipuçları ve püf noktaları pilatesin altı anahtar prensibinde gizli!

  • Konsantrasyon: Zihin ve beden bütünlüğü için nefesinize ve hareketlerinize odaklanmanız gerek. Hele ki denge hareketlerinde.
  • Kontrol: Hareketlerin kontrollü yapılması sakatlanmanın önüne geçer.
  • Merkezleme: Hemen hemen her pilates hareketinde başrollerde karın ve bel kasları yer alır. Bu kasların kontrollü kullanımı, yani merkezleme ile, pilates pratiği omurganın güçlenmesi, esneme ve uzaman gibi amaçlarına ulaşacaktır.
  • Akıcı Hareket: Pilates hareketleri diğer fitness modellerinden biraz farklı uygulanır. Bir kareketi sayıca ne kadar çok yaptığınız değildir önemli olan. Hareketlerin akış halinde, bedenin her noktasına tek tek odaklanarak ancak duraksamandan yapmanız gerekir.
  • Kesinlik: Pilates hareketleri belli belirsiz değil kendinden emin ve kesin olarak yapılır. Yani bacağınızı kaldırmanız gerektiğinde şöyle bir kaldırıyormuşçasına hareket etmek değil, kendi limitlerinizin izin verdiği ölçüde gerçekten o bacağı kaldırmaktır önemli olan.
  • Nefes: Kontrollü, derin, diyafram nefeslerini sırtınızın arkasına ve altına gönderdikçe pilatesin nimetlerinden daha belirgin şekilde faydalanabilirsiniz. Ayrıca nefesiniz hareketlerinizin akışını ve ritminizi de belirlemesi bakımından da çok önemlidir.

Haydi pilatese!