The Marvelous Mrs. Maisel İncelemesi

The Marvelous Mrs. Maisel Amazon Prime’da yayınlanan bir komedi dizisidir. Ana karakteri olan Miriam “Midge” Maisel’ın hayatını anlatmaktadır.

Dizi mükemmel bir evlilliği olan Miriam Maisel ile kocası Joel Maisel’ın hayatını anlatarak başlıyor. Joel’un komediye olan merakı ve Miriam’ın bu konuda onu desteklemesini izleyerek diziye dahil oluyoruz. 

Joel gündelik olarak yaptığı işten sıkılmış ve hayatını daha farklı yerlerde yaşamak isteyen bir adam. Böylece kendisine bir kaçamak buluyor. Bu da komedyenlik. 

Miriam ise kocasına destek olmak adına her gece Joel için komedyenlik yaptığı mekana gidiyor, mekanın sahipleri ile anlaşarak Joel’un sahneye çıkmasını sağlıyor. Joel sahnedeyken de onun için kahkahaları, sessizlikleri sayıyor. Böylece Joel’un komedi anlamında kendini geliştirmesine yardımcı oluyor. 

Bundan sonra spoilerlar olabilir! 

Bir gece tüm bu güzel evlilik hayatı Miriam’ın, Joel’un onu aldattığını öğrenmesi ile tepetaklak oluyor. Miriam daha sonra aynı gece sarhoş olup Joel’un çıktığı mekana gidip sahne alıyor ve oldukça da komik bir sahne.

Sonrasında Miriam’ın komedyenlik kariyeri başlıyor. 

Bu bağlamda o dönemdeki kadınların iş anlamında nasıl zorlandığını ve nasıl arka planda görüldüğünü bol bol anladığımız bir dizi izlemiş oluyoruz. Miriam bir süreliğine B. Altman olarak adlandırılan bir mağazada çalışmaya başlıyor ki bu çalışma döneminde de başta babası olmak üzere çoğu kişi anlam veremiyor ve çalışmasını istemiyor.

Aynı zamanda Miriam’ın babası Abe ile politik konular hakkında konuştuğu bir sahne de var. Bence güzel notlar çıkarılabilecek bir sahne. 

Dizi aynı zamanda yahudilik hakkında da oldukça esprili aynı zamanda eğitici konulara da değiniyor. Yahudilerin bayramlarından, oruç günlerinden ve hatta tatil için tercih ettikleri yerlere kadar pek çok konuda bilgi sahibi olabilirsiniz. 

Zamanla Miriam’ın karakterinde gördüğümüz değişim de oldukça güzel hissettiriyor. Giderek özgürleşmesi, kendi gücünün farkına varması ve kendini asla geride tutmaması seyirci için harika mesajlar veriyor.

Miriam’ın karşılaştığı zorluklar ve bunlarla başa çıkabilmesi her ne kadar güzel olsa da bir diğer karakter olan Susie Myerson’dan bahsetmemek olmak. 

Susie de bu iş dünyasında kendine yer arayan ve onu söke söke alan bir kadın karakter. Miriam’ın menajeri. 

Oldukça istekli, azimli ve hırslı olan bu karakter cidden istediği herhangi bir şeyi elde edebilirmiş izlenimi veriyor. Kesinlikle elde edebilir de çünkü zamanla oluşturduğu çevresi ve insanların ondaki bu azmi görmesi ile normalde kapanacak pek çok kapı Susie için ardına kadar açılıyor.

Elbette bu Susie hiçbir zorlukla karşılaşmıyor anlamına gelmiyor. Aslında oldukça derin olan bu karakter belki de dizide en çok zorlukla karşılaşan karakterlerden birisi. 

Diğer yan karakterlere gelecek olursak Miriam’ın annesi Rose, oldukça harika bir karakter. Zaman zaman komik bazense duygusal sahneler yaşatıyor. Miriam’ın babası Abe ise komik olmaya çalışmadan komik olabilen ve o da hayatında bir şeylerin eksik olduğunu düşünen bir bilim insanı. Zaten bu çerçevede dizinin ilerleyen bölümlerinde Abe’in kariyerindeki radikal değişimi de gözlemliyoruz.

Lenny Bruce… Gerçek bir karakter olan Lenny’yi canlandıran aktör Luke Kirby gerçekten harika bir iş çıkarıyor. Dizinin en sorgulanabilir karakterlerinden birisi olan Lenny aynı zamanda diziye değişik, karanlık bir hava da katıyor.

Shirley ve Moishe ise Joel’un anne ve babası. Dizide fazla yer verilmese de oldukça komik sahneleri izleyiciye yaşatan bir diğer iki karakter de Shirley ve Moishe. Bazen anlamlandıramadığım sahneler olsa da hepsi oldukça komik sahnelerdi. 

Imogene ve Archie ise Miriam ile Joel’un arkadaşları. Dizi boyunca ikisini de sürekli olarak Miriam ve Joel’un yanında görüyoruz. Pek detaya sahip olamasak da sadık arkadaşlar olduğunu dizi bize hissettiriyor. 

Son olarak Jackie’den de bahsetmeden karakterleri bitirmek istemedim. Gaslight Cafe’de gördüğümüz ve başta soğuk bir karakter gibi görünse de zamanla alışıp sevdiğimiz bir karakter olan Jackie’nin hikayesi, ona hayat veren Brian Tarantina’nın vefatı ile maalesef yarım kalıyor. 

Bu karakterler haricinde elbette dizide pek çok yan karakter daha var ve eminim hepsinde kendinizden biraz bir şeyler bulabilirsiniz. 

Dizide pek çok şey gerçek hayattan ilham alınarak yapılmış. Catskils, Gaslight Cafe, Lenny Bruce, Susie Myerson ve pek çok şeyi gerçek hayatta da görebilirsiniz. 

Dizi şu anda 4 sezonuyla birlikte Amazon Prime’da yayınlanıyor. Geceleri izleyecek komik ve zaman zaman ağır konuları işleyen bir dizi istiyorsanız bu dizi tam da size göre olabilir. 

Umarım severek izlersiniz 🙂