Satrançta Saldırgan Açılışlar

Bazı insanlar satrancı güvenli oynamayı sever bazılarıysa daha saldırgan ve açık. Bazı insanlar olabildiğince çok taşını korumaya çalışırken bazıları ise önden bazı taşlarını vererek rakibi savunmasız hale getirmeye çalışır. Bu yazımızda gelin agresif açılışlara göz atalım.

Satranç çok yönlü bir oyundur. Kişiden kişiye değişen oynama tarzları ve bu tarzlara karşılık yine herkesin kendisine göre geliştirdiği savunmaların oynandığı bir spor dalıdır. 

Satrancı savunma yaparak ya da güvenli şekilde oynamak çoğu kişiye göre daha kolaydır ve genelde daha çabuk kazanmanızı sağlayabilir. Bu yazımızda ise biraz daha saldırgan ve daha açık oynanan satranç açılışlarına bakıyor olacağız. 

Kuzey Gambiti 

Sıklıkla görebileceğiniz agresif açılışlardan birisidir. 

Piyon e4, siyah piyon e5, beyaz piyon d4 ve e5’teki siyahın piyonu d4’teki beyazın diğer piyonunu yer. Sonra beyaz c3’e piyon gönderir. Burada amaç e5’ten, d4’e geçen siyah piyonun c3’teki beyaz piyonu yemesini sağlamak. Eğer siyah c3’teki piyonu yerse beyaz filini c4’e oynar. Eğer siyah b2’deki piyonu yerse arkadaki fil siyahın piyonunu yer. 

Burada beyaz 3 piyonunu kaybetti ancak siyahın ortayı savunacak ya da sahiplenecek bir piyonu kalmamıştır. Hatta siyahın ortada herhangi bir taşı yoktur. Orta tamamen beyaza kalmıştır. Ayrıca beyazın filleri de açıkta kaldığı için pek çok farklı pozisyon da yaratabilir. Beyazın vezirinin de hem önü açılmıştır hem de çapraz hareketleri için yolu açıktır. 

Cochrane Gambiti 

Piyon e4, siyah piyon e5, at f3, siyah atla birlikte petrov savunması yaparsa(siyah at f6) beyazın atı e5’teki piyonu yer. Burada siyah d6 oynarsa, beyaz at f7’deki piyonu yer. Siyahın şahı da f7’deki atı yer.

Böylece siyahın şahı açıkta kalmış olur ve pek çok farklı şekilde saldırmaya devam edilebilir. 

Scotch Game

Piyon e4, siyah piyon e5, at f3, at c6 ve piyon d4. Eğer siyah piyonuyla d4’teki piyonu alırsa, beyaz atıyla piyonu alabilir. Ancak onun yerine filini c4 oynar. Böylece at takası yapmaktansa hem oyunu daha eğlenceli hale getiren hem de seçenekleri artıran bir hamle yapmış olur. 

Kral Gambiti

Piyon e4, siyah piyon e5, piyon f4 eğer siyah f4’teki piyonu yerse beyaz atını f3’e oynar. Burada beyaz fil c4’e de oynanabilir. Ancak atı oynadığımızı varsayarak devam edelim. Eğer siyah piyonunu g5’e oynarsa beyaz h4’e oynar. Siyah piyonunu g4’e sürerse, beyaz atını g5’e oynar. Sonrasında beyaz filini oynayabilir, h4’teki piyonuyla da atını koruyor olur. 

Ayrıca daha da agresifleştirilmek istenirse siyahın piyonunu g5’e oynadığı yerden devam edelim. Beyaz filini c4’e oynar. Siyah piyonunu c4’e oynarsa ata saldırıyor olur ama bu açılışta beyaz bunu pek önemsemez. Beyaz şah tarafında rok yapar. Siyahın piyonu beyazın atını yer. Beyazın eziri de o piyonu yer. Şu anki konuma bakarsak siyahın şah tarafı oldukça zayıf durumdadır. Neredeyse tahtanın ortasında taşı kalmamıştır. 

Letonya Gambiti 

Bu yazıda siyah tarafından yapılacak tek agresif açılışı da sona sakladık. Beyaz piyonu e4’e oynar. Siyah e5, beyazın atı f3, siyah piyon f5 oynanır. Böylece beyazın çok farklı saldırı seçeneği olacaktır. Aynı zaman da siyahın da. Siyahın şah tarafı tamamen açılmıştır. Fil c4’e oynanabilir, kale ve vezir erkenden dışarıya çıkarılabilir. Seçenekler çok fazla ve genelde pek de kullanılmayan bir gambit olduğundan karşı tarafın kafası da karışabilir. 

Bu 5 açılış haricinde oldukça saldırgan farklı açılışlar da vardır. Başta da dediğimiz gibi satranç çok yönlü bir oyundur ve farklı açılışlara göre farklı hamleler yapılarak oyun bambaşka yönlere taşınabilir. Her bir açılış rakibe göre de oldukça değişiklik gösterir.