Bir Sağlıklı Yaşam Biçimi: Yoga

“Önemi gün geçtikçe daha fazla anlaşılan, bir sağlıklı yaşam biçimi olan yoga, her geçen gün biraz daha fazla kişi tarafından keşfediliyor. Meraklısı İçin ekibi olarak, kendisi aynı zamanda hekim olan Yoga Academy Antrenörü Deniz İşlier ile yoganın sağlığımız üzerindeki etkilerini ve yogaya başlamak isteyenlerin nelere dikkat etmeleri gerektiğini konuştuk. ”

Yoğun kent yaşantısı ve aralıksız çalışma programlarımız bizleri gün geçtikçe artan stresin altına sokuyor. Hızla değişen günümüz şartlarına ayak uydurmak ve sürekli dinamik kalmak için birçok yöntem deniyoruz. Bunların başında spor ve diğer sağlıklı yaşam aktiviteleri geliyor.

Önemi gün geçtikçe daha fazla anlaşılan, bir sağlıklı yaşam biçimi olan yoga, her geçen gün biraz daha fazla kişi tarafından keşfediliyor. Meraklısı İçin ekibi olarak, kendisi aynı zamanda hekim olan Yoga Academy Antrenörü Deniz İşlier ile yoganın sağlığımız üzerindeki etkilerini ve yogaya başlamak isteyenlerin nelere dikkat etmeleri gerektiğini konuştuk.

Yoga ile sağlıklı yaşam arasındaki bağ nedir?

Yoga sağlıklı yaşamın ta kendisidir. Herkes yogaya farklı nedenlerle başlar. Kimi fiziksel, psikolojik rahatsızlıklarından kurtulmak, kimisi sportif bir aktivite amacıyla, kimi gevşemek rahatlamak için, kimisi de spiritüel konulara ilgisi ve kişisel gelişim isteğiyle… Sebep ne olursa olsun düzenli uygulamalara başladıktan sonra kişi sağlıklı yaşamın kapılarını açmış olur. Devamlılık sonucunda da hem bedensel, hem zihinsel her türlü olumlu değişiklikler kişide görülmeye başlar.

Yoga her yaşta ve her dönemde yapılabilir mi?

Orijinal Yoga Sistemi sıfırdan yüze her yaşta yapılabilir. Bebek anne karnındayken bile annesinin katıldığı hamileler için yoga programıyla yogaya başlayabilir.Yoga Academy Merkezleri’nde her yaş ve her dönem için kişiye özel programlar uygulanmaktadır.

Anne ve bebekler için yoga programı, çocuklar için yoga programı, sınav stresi yaşayan öğrencilere yönelik yoga programı, hamileler için yoga programı, altmış beş yaş üstü için yoga programı gibi…

Her yaşta ve yaşamının her döneminde kişi Orijinal Yoga Sistemi tekniklerini uygulayabilir. Bu şekilde her yaş ve hayatının her döneminden daha çok zevk alır ve sağlıklı olur.

Siz de bir hekim olarak bizlerin yogaya başladıktan sonra ne gibi bedensel geri dönüşler alacağımızı açıklayabilir misiniz?

İlk önce doğru nefes alıp vermeyi öğreniyoruz. Uygulanan tekniklerle solunum fonksiyonlarımız düzene giriyor, akciğer kapasitemiz artıyor.

Bedenimiz esniyor, kaslarımız güçleniyor, çalışma esnasında nefesin senkronizasyonu ile dokularımız besleniyor.

Bağışıklık sistemimiz güçleniyor. Hastalıklara direncimiz artıyor.

Kan basıncımız düzenleniyor. Sinirsel gerginlik gideriliyor.

Hormonal salgılarımız düzene giriyor. Yoga sırasında  endorfin, dopamin gibi hormonlar salgılanıyor. Bu hormonlar diğer egzersiz türlerini yapanlarda da salgılanmaktadır. Fakat en önemli farklardan biri bu hormonların diğer egzersiz türlerinde çalışma sonrası görülmemesi; Orijinal Yoga Sistemi Teknikleri’nin uygulanmasının ardından da hormonların etkilerinin sürmesidir. Böylelikle yoga strese çok iyi gelmektedir.

Bir yandan vücudumuz forma giriyor diğer yandan zihinsel yorgunluğumuz gideriliyor. Dinleniyoruz ve ruhumuzu hissetmeye başlıyoruz.

Kişi her ne sebeple başlarsa başlasın Orijinal Yoga Sistemi’ni düzenli uygulamaya başladıktan sonra olumlu değişimleri yaşamaya başlıyor. Kendini daha enerjik, mutlu, pozitif hissediyor. Bu da doğal olarak yaşamının tüm geneline yayılıyor. Ailesel, toplumsal ilişkiler, iş, okul hayatı tüm bu pozitif değişimden etkileniyor. Kişide daha sağlıklı beslenme isteği oluşuyor: Meyve ve sebze ağırlıklı beslenme. Bu istek tamamen zamanla kendiliğinden gelişiyor ve kişi doğal olarak sağlıklı beslenir hale geliyor. Orijinal Yoga Sistemi’ni biz düzenli uygulayınca bedensel, zihinsel sağlık, sağlıklı beslenme, sağlıklı yaşam hepsi doğal olarak ardından kendiliğinden geliyor.

İlk kez başlayacaklara önerileriniz nelerdir?

Yeni başlayanlar için özellikle doğru adreste başlamalarını öneriyoruz. Yoga derken bahsettiğimiz doğru sistem Orijinal Yoga Sistemi’dir. Orijinal Yoga Sistemi, yoganın değişikliğe uğramamış, orijinal halidir. 

Yoga kesinlikle bir din ya da bir dinin uzantısı değildir. Piyasada Hinduizm gibi din propagandası yapan sözde yoga merkezleri bulunmaktadır. Yeni başlayanların bu tip yerlere dikkat etmelerini öneriyoruz.

Eklemek istedikleriniz?

Yoga Academy her ay doğada kamplar düzenliyor. Biz bu kamplara festival diyoruz. Çünkü gerçek bir festival tadında geçiyorlar. Son festivalimizde 600 kişi üstadımız Yoga Antrenörleri Derneği Başkanı Akif Manaf yönetiminde Orijinal Yoga Sistemi Teknikleri’ni uyguladık. Doğayla baş başa dinlendik, eğlendik, coştuk. Enerji depolamış ve yenilenmiş halde şehre döndük. Herkesi bu eşsiz coşku için Yoga Academy‘deki derslere bekliyoruz.