Sağlıklı bitkiler yetiştirebilmek için bilmeniz gerekenler; Bitki bakım tüyoları

Evinizin içinde güzel bitkiler yetiştirmeyi istiyor ancak nasıl ve nereden başlayacağınızı bilmiyor musunuz? Bu yazımızda sizler için bitki bakımı hakkında aklınıza gelebilecek soruları yanıtlamaya çalıştık. Umarız severek okursunuz…

Bitkiler evimize renk kattıkları gibi heyecan, yaşama sevinci ve sorumluluk da katarlar. Ev bitkileri genellikle bir evin veya tutuldukları herhangi bir yerin ambiyansına katkıda bulunur. Sadece bir yeri daha güzel göstermekle kalmaz, bazıları da iç ortamı arındırabilir. Bitkiler ayrıca sağlığınızı iyileştirir ve odaklanmanızı artırmaya yardımcı olur. Bitki bakımı ile gelen sorumluluk bazen kolay gibi görünse de çoğu zaman zorlu bir süreçtir. Her bitkinin kendine ait bir bakım tarzı vardır ve zaman zaman bunları göz ardı edebiliyoruz. 

Doğru yetiştirilen bitkiler evinizi farklı bir seviyeye çıkarabilir. Evinizdeki eski havanın değişmesine yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda odanın tamamını bir araya getirmeye de yardımcı olurlar. Bitkiler evinizin harika görünmesini sağlayabilir, ancak çok fazla insan bitki bakımını denemekten ve bitki büyütmekten korkar. Genellikle ev bitkilerini canlı tutacak kadar bilgili ve yetenekli olmadıklarını düşünürler.

Bu yazıda karşılaşabileceğiniz başlıkları şu şekilde sıralayabiliriz; 

  • Evde bitki yetiştirirken dikkat etmeniz gerekenler,
  • Evde bitki bakanların karşılaştığı en yaygın sorunlar,
  • Her tür bitki için başlangıç bakım kılavuzu,
  • Evinizde yetiştirebileceğiniz en iyi çiçekli bitkiler,
  • Bazı bitkilerin çiçek açmamasının nedenleri,
  • Evinizde yetiştirebileceğiniz en aromatik bitkiler,
  • Ve çok daha fazlası!

Her şeyden önce, tüm bitki bakım bilgilerinin önünde anlaşılması ve öğrenilmesi gereken şeylerden biri doğru bitkiyi seçmek. 

Ne kadar seviyorsanız sevin, ne kadar istiyorsanız isteyin, Ağrı’da portakal ağacı yetiştiremezsiniz. Bazı bitkiler sizinle alakası olmayan nedenlerden dolayı yetişmeyebilirler. Aynı zamanda bazı bitkiler sizin yaşam tarzınıza uymayabilir. Örneğin sukulent bitkileri fazla bakım gerektirmezler ve yoğun yaşam tarzına sahip biri için daha uygundurlar.

Şimdi gelelim iç mekan bitkilerinin bakımının nasıl yapıldığına. Farklı bitkiler gelişmek için farklı sıcaklık, sulama ve nem koşulları gerektirir. 

Bitkilerinizin iyi büyümesini sağlamak için izleyebileceğiniz yollar çok çeşitli şekilde sıralanabilir. 

Evde Bitki Yetiştirirken Dikkat Etmeniz Gerekenler

Bitkilerinizi Düzenli Olarak Sulayın 

Elbette bu düzen bitkiden bitkiye değişebilir. Bazı bitkiler günlük sulama gerektirirken, bazıları ise birkaç hafta sulanmadan bekleyebilirler. Ayrıca mevsimden mevsime sulama sıklıkları değişebilir. Ama bitkinin sulama sıklığı ne olursa olsun önemli olan toprağının nemli kalmasıdır. Toprağın aşırı kuruması ya da aşırı sulanmış olması bitkinin büyümesine engel olabilmektedir. Bazı durumlarda bitkinin az ya da çok sulanması bitkiyi çürütebilir. Örneğin yeşil ve kalın yapraklı bitkiler kösele yaprakları olan bitkilere göre daha fazla suya ihtiyaç duyar. 

Toprağın yüzeyinde görülen küfler veya kabın dibinde birikmiş sular bitkinin aşırı sulandığı gösteren ilk göstergeler olarak düşünülebilir. Aynı zamanda eğer bitkinin toprağının rengi açılmış ya da toprağı çatlamış görünüyorsa da az sulanmış olarak düşünülebilir. 

Yüzeyin Altını Kontrol Etmek İçin Parmağınızı Saksıya Sokabilirsiniz

Toprak nemli hissettiriyorsa, bu bir sorun değil. Kuru hissettiriyorsa, bitkiye biraz su verilmesi gerekir. Su ihtiyacı bitkiden bitkiye değişir. Kontrol edebileceğiniz işaretleri de sizin için sıraladık. Bitkinizin aşırı sulanıp sulanmadığını anlamak için kontrol edebilecekleriniz;

  • Renksiz yapraklar, 
  • Yaprak büyümesinin olmaması, 
  • Yaprak kaybı,
  • Yumuşak, çürük yamalar aşırı sulama anlamına gelir.

Bitkinin susuz kalıp kalmadığını anlamak için kontrol edebilecekleriniz;

  • Yavaş yaprak büyümesi, 
  • Kahverengi ve kuru yaprak kenarları,
  • Alt yaprakların sararması ve kıvrılması bitkinin susuz kaldığı anlamına gelir.

Çok Soğuk ya da Çok Sıcak Su Kullanmayın

Bitkiler için oda sıcaklığındaki su en uygun su olarak düşünülmektedir. Çok sıcak su kök hasarına neden olabilir ve iç mekan bitkinizi daha da öldürebilir. Çok soğuk su, bitkinizde dinlenmeye neden olabilir ve bu da bitkinin büyümesini engeller.

Evinizde Uygun Güneş Işığı Alan Bir Alan Seçin

Bitkiler, fotosentez süreciyle besin hazırlamak için güneş ışığına ihtiyaç duyarlar. Güneş ışığının kalitesi, zamanı ve yoğunluğu bir bitkinin büyümesini etkiler. Bitkiyi doğrudan güneş ışığına maruz bırakmak da sorun yaratabilir. Onları yeterince ışık alan ve iyi aydınlatılmış bir odada tutun. Floresan ışıklar da bazı bitkiler için güneş ışığı yerine geçebilir.

  • Çiçekli bitkiler günde 12-16 saat ışığa ihtiyaç duyar.
  • Yeşillik bitkileri günde 14-16 saat ışığa ihtiyaç duyar.

Bu ışık süresinin tamamında doğal ışık almasına gerek yoktur. Yapay ışıklarla da süreç desteklenebilir. 

Bitkilerinizin Yerini Değiştirmekten Kaçının

Bitkiler de zamanla kendilerini çevrelerine adapte ederler ve bu nedenle çok fazla hareket ettirilmemeleri tavsiye edilir. Bitkiyi başka bir alana taşımak isterseniz de başlangıçta günde bir saat oraya götürerek yavaş yavaş yeni yerine adapte olmasına yardımcı olmaya çalışabilirsiniz. Tamamen adapte olana kadar süreyi artırarak devam edebilirsiniz.

Bitkilerin Bulundukları Odadaki Nemi Artırın 

Çoğu bitki, özellikle tropik bitkiler neme ihtiyaç duyduğundan, kuru hava bitkilere zarar verebilir. Yine de bitkinin ıslak yapraklar veya çiçekler oluşturmadığından emin olun. Sararmış yapraklar ve sararmış çiçek tomurcukları, bitkinizin düşük nemden mustarip olduğunun göstergesi olabilir. Ayrıca bulundukları alandaki nemi artırmak için bitkilerinizi birbirine yakın tutabilirsiniz.

Evinizde Yetiştirebileceğiniz En İyi Çiçekli Bitkiler

Evde yetiştirmeye uygun çiçekli bitkiler denildiğinde akla elbette ilk olarak Yasemin, Orkide, Antoryum, Kalanşo, Begonya gibi çiçekler geliyor. Bunların dışında son zamanlarda kaktüsler, sukulentler de oldukça popüler olmaya başlayan çiçekli ev bitkilerinden. 

Hem bakımı kolay hem de ev ortamına uygun bir bitki arıyorsanız da önerilerimiz bu şekilde; 

  • Sukulent, 
  • Kaktüs,
  • Deve Tabanı,
  • Kalanşo,
  • Paşa Kılıcı,
  • Sardunya,
  • Begonya,
  • Beyaz Yelken Çiçeği.

Bazı Bitkilerin Çiçek Açmamasının Sebepleri Nelerdir? 

Her şeyde olduğu gibi çiçeklenme konusunda da bitkilerin her birinin farklı karakteristik özellikleri vardır. Her çiçekli bitkinin farklı zamanlara ihtiyacı vardır. Bazen de her şeyi mükemmel yapmanıza rağmen bitkiniz çiçeklenmeyebilir. Bu tamamen bitki ile alakalıdır. Onların da bir yaşam formu olduğunu unutmayın. 

Bitkinin toprağını yeterince kaliteli ve bitkiye uygun seçmezseniz, bitkinin ihtiyacı olan mineraller ve vitaminler toprağında yoksa bitki çiçek açmasını yavaşlatabilir. Ayrıca bitkinizde bulunan solmuş, çürümüş yapraklar veya bitkinin kökü de çiçeklenmeyi yavaşlatabilir hatta durdurabilir. Bitkinizi tekrar canlandırıp, ona yeni çiçekler açma enerjisini vermek için bu ‘hastalıklı’ kısımlardan kurtulmalısınız. Böylece bitkinize zarar verecek solmuş çiçekleri ayıkladığınızda bitkinize büyüyebilecek, tekrar tomurcuklanabilecek ve çiçeklenebilecek alan tanımış olursunuz. 

Ayrıca bu bağlamda, diğer tüm başlıklarda olduğu gibi gün ışığı bitkinin çiçeklenmesi konusunda oldukça önemli. Çiçekli bitkiler günlük olarak en azından 2-3 saat gün ışığı görmeli ki güneş ışınlarından faydalanabilsin. 

Evinizde Yetiştirebileceğiniz Aromatik Bitkiler

Çayını yapabildiğimiz, kurutup baharat haline getirebildiğimiz, uçucu yağ şeklinde kullanılabilen tüm bitkiler aromatik bitki olarak sayılabilir. 

Aromatik bitkiler deyince akla ilk gelenler fesleğen, biberiye, nane, kekik, maydanoz, lavanta olarak düşünülebilir. 

Çoğu kişi aromatik bitkileri tıbbi olarak fayda sağlaması için düşünürken aynı zamanda aromatik bitkilerin evlerinizin daha hoş kokmasını da sağlayabilirler. Örneğin lavanta, yasemin gibi çiçekli aromatik bitkiler evinizin havasını değiştirmekte oldukça hatırı sayılır bitkilerdir. 

Evdeki Havayı Temizleyen Bitkiler

Hava çiçekleri olarak da bilinen kurdele bitkileri hızla büyür ve özellikle oturma odasında ya da çalışma alanınızda asılmış sepetlerle harika görünebilir. Neredeyse hiç bakım gerektirmeyen salon sarmaşıkları da evdeki havayı temizlemek için tercih edilebilecek bitkilerdendir. Ayrıca havayı temizlemek demişken krizantem çiçeklerini de bu listeye eklememek olmaz. Bambu palmiyeleri de ayrıca havaya sağlıklı oranda nem vererek kuru kış aylarında evinize hoş bir katkı sağlar.

Geceleri Odada Bitki Tutmak Zararlı Mı?

Çoğu zaman insanlar uyuduğu odadaki bitkilerin karbondioksit salgılamasından endişelenebiliyor. Ancak bu doğru bilinen yanlışlardan bir tanesi. Işığı kapattığınızda ve ortam karanlık olduğunda artık bir ışık kaynağı olmadığından bitkilerin fotosentezi durdurduğu doğrudur. Bu da artık ortamdaki karbondioksiti almadıkları anlamına gelmektedir. Yani aslında bitkiler fotosentez yapamadıkları için de ortamda bulunan karbondioksiti alamıyorlar. Bununla birlikte bitkiler nefes almaya devam ettikleri için boyutlarına göre belli bir miktarda karbondioksit salgılarlar ancak bu karbondioksit oranı uyuyan bir insandan çok daha azdır. 

Bitkiler Yaşlanıp Ölebilir Mi?

Gerekli koşullar sağlandığında ve bakımları iyi yapıldığı takdirde bazı bitkiler sonsuza kadar bile yaşayabilir. Bununla birlikte yıllık bitkiler tohumlamalarından hemen sonra ölürler. 

Bitkilerle Konuşmak Mantıklı Mıdır? Bitkilere Konuşmak İşe Yarar Mı?

Bazı araştırmalar, bitkilerle güzel konuşmanın büyümelerini destekleyeceğini, onlara bağırmanın ise desteklemediğini gösteriyor. Ancak bitkiler söylediklerimizin anlamlarındansa söylediğimiz tonun daha önemli olduğunu belirten araştırmalar da mevcut. 

Bitkilerinize Sevgi Verin

Bitki bakımında her şeyi mükemmel yapsanız ve gerekli tüm koşulları sağlasanız bile eğer gerekli ilgiyi duygusal anlamda veremiyorsanız bitkiniz büyümeyebilir, çiçek açmayabilir. Günün sonunda önemli olan sevginizi vermek ve bunu kendiniz için de yaptığınızı unutmadan kendinizi de mutlu ederek bitkilere bakmak.