Posta Seven Meraklılara-2: Yeni Yıl Demek Kartpostal Demek

Kalabalıkça bir masaya oturduğumuzda konusu açılsa yakınacağımız şeylerden biri de, artık kartpostal gönderme âdetinin epey unutulmuş olması. Özellikle yılbaşlarında kardan adamlı, kar manzaralı, hediye paketli kartlar gönderilirdi eskiden. Ah, ne güzellerdi yarabbi! Hatırlayalım mı biraz?

Posta kutusunda bir mektup yahut kartpostal gördüğünüz anda kalbiniz kendini yenileyiveriyor, kanınız arınıyor, aklınız daha berrak çalışıyor. Biliyoruz, oralarda bir yerlerdesiniz. Sizler için hazırladığımız dosyamızın ikinci yazısı, yeni yıl geliyor diye… 

0_a42b2_921085e_l.jpg kardan-adamli-yilbasi-kartlari-8.jpg yilbasi-kartlari-2.jpg

Kalabalıkça bir masaya oturduğumuzda konusu açılsa yakınacağımız şeylerden biri de, artık kartpostal gönderme âdetinin epey unutulmuş olması. Özellikle yılbaşlarında bu gördüğünüz kardan adamlı, kar manzaralı, hediye paketli kartlar gönderilirdi eskiden. Ah, ne güzellerdi yarabbi! Pek çoğumuza çocukluğunu hatırlattığı muhakkaktır kartpostalların. Hâlâ onlarla haşir neşir olmak isteyenler de nerelerde bulsam, diye sıkıntı çekiyor olabilir. Bakalım size biraz yardımcı olabilecek miyiz…

a5cbb3a124e7591aa94e7b8cb8a2b5a3.jpg

 
“Evet, N’apıyoruz?”

Kartpostal arayanlar için ilk akla gelen yer, kırtasiyeler olacaktır. Bu, bir ya da iki kartpostal alacakları belki bir nebze memnun edebilir. Herhangi bir şehrin herhangi bir semtinde, bir kırtasiyede ihtimal ki birkaç kart bulabilirsiniz. Fakat çeşit sınırlı olacağından, posta âşıkları için pek yeterli olmayabilir bu seçenek. Üstelik bizce de bu keyifli uğraşı iyiden iyiye bir maceraya dönüştürmekte, azla yetinmemekte ve “bir şeyin peşine düşme” heyecanına bahane yapmakta fayda var.

İstanbul’da olup bol bol alayım, dostlarımı sevindireyim diyenler için son derece uygun fiyatlı kartpostal bulabileceğiniz adres Sirkeci’deki Keskin Color mağazası. Üzerlerinde çeşit çeşit İstanbul fotoğrafları, minyatür sanatının güzel örnekleri, Türk ressamlarının çeşitli eserlerini bulabileceğiniz bir koleksiyonu var Keskin Color’un. Aslında kırtasiyelerde de genellikle Keskin Color ürünleri satılıyor. Fakat dediğimiz gibi, mağazadaki çeşitlilikle kırtasiyeleri karşılaştırmak pek mümkün değil. Üstelik Sirkeci’de, İstanbul’un nefaseti de hediye. Eminönü’ne uğrar, bir yerde bir çay içerken aldığınız kartpostallara uzun uzun bakar, hangisini kime göndereceğinize dair bir liste hazırlarsınız. Güzel olmaz mı?

 

“Bi’ Tek Bende Olmalı!”

Biraz daha farklı, özgün kartlar bulmak isteyenler için, kartpostal arayışını yüzünüzde derin bir gülümsemeye dönüştürebilecek başka bir önerimiz daha var. Sahaflar! Bir cumartesi sabahı evden çıkıp mesela Taksim’e gidin. Rastladığınız tüm sahaflara sorun. Biraz garipseyenler çıkıyor fakat muhakkak size bir kartpostal destesi veriyorlar. Bunların içinde yepyeni kalmış, arkaları yazısız olanlar var. Uyarıyoruz, bağımlılık yapabiliyorlar! Kendinizi girdiğiniz on ikinci sahafta, hâlâ yemek yememiş ve başınız döner hâlde arkası yazısız kart ararken bulabilirsiniz =) Bir yandan da bayıldığınız fakat kullanılmış olanlara iç geçirerek bakacaksınız. Üzülmeyin! Üzüleceğimize fikir üretelim, şurada yıl başına bir ay kaldı. 

12-04-2013-17-54-33-kopya-jpg.jpg 12-04-2013-18-01-49-kopya-jpg.jpg 10-04-2013-23-10-18-jpg.jpg

Bir kere, bunların arkasına güzel dokulu, renkli, değişik kâğıtlar alıp yapıştırabilirsiniz. Küçük kumaş parçaları ile şeritler yapıp süsleyebilir, desenli bantlar kullanarak türlü havalar verebilirsiniz. Böylece iki tarafı da seyirlik olur. Bunlardan başlı başına bir hediye üretmek de pekâlâ mümkün. Kartları güzel bir defterin sayfalarına yapıştırarak, nostaljik şahane bir kartpostal albümü hazırlayabilirsiniz. Her bir kartın altına özel bir not bile yazabilirsiniz hatta. 

Bu canım kartları, hediye paketlerken kutunuzun üstüne yapıştırarak da değerlendirebilirsiniz. Rengine uygun bir de kurdele buldunuz mu, orijinal tasarımınız tamamlanmış demektir. Eminiz, sizin de aklınıza çok hoş fikirler gelecektir sahaf turunuz sırasında. 

Son Bir Güzel Haber: Ptt Kartları

PTT, birkaç senedir bizleri kartpostal yollamaya yeniden özendirmek için bayramlarda, sevgililer gününde, yılbaşında kartpostallar çıkarıyor, haberiniz var mı? Bu kartları herhangi bir PTT şubesinden ücretsiz olarak alabiliyorsunuz. Özellikle büyük şubelerde çok daha fazla çeşit bulabiliyorsunuz. Bakınız, PTT kartı örneği gösterelim. 

7e98fc64df57fe6e511cef8283fda276.jpg 452e336a995211f8c87cf6fbbccf5523.jpg

Sakın üşengeçlik etmeyin, daha çok vaktiniz var. Şimdiden mutlu yeni yıllar!

Not: “Bi’ Tek Bende Olmalı” başlığı altında gördüğünüz kartpostallar, geçen yıl içinde sahaflardan kendi ellerimizle seçtiğimiz örneklerdir.