Posta Seven Meraklılara-1: Mail Art

Posta kutusunda bir mektup yahut kartpostal gördüğünüz anda kalbiniz kendini yenileyiveriyor, kanınız arınıyor, aklınız daha berrak çalışıyor. Biliyoruz, oralarda bir yerlerdesiniz. Sizler için hazırladığımız dosyamızın ilk yazısı, mail art üzerine.

Kimileri mektup yazmanın tarihimizin tozlu sayfalarında bir yerlerde çürümekte olan eski bir alışkanlık olduğunu düşünüyor. Düşünsün varsın. Biz çok iyi biliyoruz ki, bu bazı insanlar için hâlâ bir yaşama sevinci ve en derinlerinde duyabildikleri pek az gerçek heyecandan bir tanesi. 

Posta kutusunda bir mektup yahut kartpostal gördüğünüz anda kalbiniz kendini yenileyiveriyor, kanınız arınıyor, aklınız daha berrak çalışıyor. Biliyoruz, oralarda bir yerlerdesiniz. Sizler için hazırladığımız dosyamızın ilk yazısı, biraz ilham versin diye… Ülkemizde pek bilinmese de yurt dışında pek popüler olan “mail art” üzerine. 

Nedir?
Türkçeye “posta sanatı” diye çevirebileceğimiz bu ad, pek öyle klasik anlamda mektup süslemek gibi bir şey değil. Daha ziyade postanın “dışıyla”, yani zarflarla ilgilenen bir uğraş. İnternet üzerinde çok sayıda blogger tarafından özel bir itina ile çeşitli örnekleri sergilenen mail art, şahıslar arasındaki mektuplaşmalarla sınırlı kalmıyor. Hatta diyebiliriz ki daha ziyade, mail art örnekleri toplayan oluşumlara postalanıyor. Bunlar kimi kez Kaitlyn Webb Patience gibi ünlü bloggerlar oluyor, kimi kez çeşitli internet siteleri. 

Nasıldır?

“Art” kelimesine yaraşacak şekilde, resim sanatının nadide birer örneği olabilecek güzellikte çizimlerle yapılan örnekler başta geliyor elbette. Bazen kara kalem, bazen renkli harika resimlerle süslü zarfların seyrine doyum olur mu? Tabii bunlar bizim için pek “Haydi, yapalım!” kategorisinde sayılmazlar. Yine de neyin ilhamının nereden geleceği belli olmaz; zarflar üstüne profesyonel resimler yapamasak da yalnız onları seyretmekle ruhumuza dolacakları da azımsamamak lazım. 

resimmailart0.jpg resimmailart3.jpg

İşte yavaş yavaş bizim becerilerimizin kara sularına giriyoruz. Desen çalışmalarıyla oluşturulan mail art örneklerinin de yaratıcılık ve ortaya çıkan sonucun estetik değeri açısından diğerlerinden geri kalır yanı yok doğrusu. İnternette göreceğimiz onlarca farklı desen uygulamasını kopya edebileceğimiz gibi kendi yaratıcılığımızı da konuşturarak zarflarımızı şenlendirebiliriz. Rengârenk pastel boyalarla, belki ojelerle basit desenleri çok alımlı hâllere sokabiliriz. İlkokula başladığımız günkü eğik çizgilerle kaplı bir sarı zarf, bomboş bir sarı zarftan evla olsa gerek. Ne dersiniz? Üstelik zarfın arkası da, önü de ellerimizden öper, unutmayalım!

desenmailart1.jpg desenmailart3.jpg

Bir de kolajlar var. Gerçekten kes-yapıştırla yapılanlar ve kullanılan farklı teknikler sayesinde kolaj görünümü kazanan resimler. Her ikisi de diğer türlere göre modern sanatı hatırlatan ve meraklısına oldukça ilginç gelebilecek çalışmalar. Bu kes-yapıştırları minik arkadaşlarımızla eğlenceli birer proje hâline de getirebiliriz mesela. Kafelerden aldığımız şehir rehberlerinden, gazetelerden, takvimlerden keseceğimiz ve birbirlerine yakıştıracağımız malzemelerden keyifli sonuçlar çıkarabiliriz. 

kolajmailart.jpg kolajmailart2.jpg

Gelelim belki de en tuhaf ve belki de en eğlenceli olanlarına. Aslında zarf olmayan bir nesneyi zarf olarak değerlendirmek, sizce nasıl fikir? İlginç, değil mi?
Burada kahve filtresinden ve şeffaf dosyadan yapılmış birer zarf görüyorsunuz. Biz de gazete kâğıdından, alışveriş torbalarından, kartonlardan, makyaj çantalarından… Daha nelerden nelerden zarf yapabiliriz. “Senden zarf olur mu?” diye sorar gözlerle nesnelere bakmak başlı başına dünyayı yeni baştan keşfe çıkmak sayılmaz mı?

filtre zarf mail art dosya zarf mail art

Posta kutunuzda böyle postalar görmek istemez miydiniz? O zaman eskilerin meşhur deyişini tersine çeviriyoruz: “Kendinize yapılmasını istediğiniz şeyi, başkasına yapın!” Hemen!