Oyun oynamak bir hobi midir? Oyunların Tarihi ve Oyunlar Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Video oyunları genellikle basit ve tembel kişilerin alanı olarak göz ardı edilir, ancak bu simüle edilmiş dünyaların birçok ortak öğesinin gerçek hayatta somut faydalar sağlayabileceğini biliyor muydunuz?

Oyunların tarihi

İnsanlık tarihi ve oyunlar ayrılmaz bir şekilde iç içe geçmiştir. Eğlenmenin ve oyunların başlı başına anlamsız uğraşlar olmadığı, bunun yerine bize doğal olarak hayatta olmanın temel parçaları olarak geldiğine dair reddedilemez kanıtlar çağlar boyunca düşünülmüş ve söylenmiştir. 

Zar modern bir buluş değildir. Aslında insanoğlunun bildiği bilinen en eski oyun araçları arasındadırlar. Güneydoğu İran’daki bir kazı sırasında arkeologlar 3.000 yıllık bir zar seti keşfettiler.

Çin’de 2.900 yıldan daha eski olan kiremit oyunlarına atıflar bulunmakta. Domino, 1000 yıl sonra Song Hanedanlığı döneminde (Çin’de de) ortaya çıktı. Bununla birlikte, Batı dominoları muhtemelen 18. yüzyılda başladı ve Mahjong (dünyanın en popüler kiremit oyunu – Çin kökenli) 19. yüzyıla kadar gelmedi.

Monopoly veya Scrabble oyunlarından hoşlanıyorsanız, bilinen en eski tahta oyunları 5.000 yaşındadır ve Mısırlılar tarafından oynanmıştır. Bu oyunların kurallarını bilmiyoruz ama MÖ 3500 yıllarına kadar uzanan bir “Senet” tahtası var!

Çinliler bilinen ilk masa oyunlarını MÖ 200’de icat ettiler ve Batı Avrupa’da MÖ 400’den itibaren Tafl (satranç benzeri bir oyun) oynuyorlardı.

Daha önce Satranç, Tavla, Go oynadıysanız, bin yıldan fazla geçmişi olan bir oyun oynadınız demektir! Go, MÖ 200’den kalma. Kore’de, MS 600 civarında İran’dan Tavla (zarlarla birlikte), aynı zamanda Hindistan’dan Satranç ve Nine Men’s Morris Orta Çağ İngiltere’sinden olabilir, ancak çoğu bunun Roma İmparatorluğu’ndan kaynaklandığını düşünüyor!

Kart oyunları daha yeni bir buluş ve bir kart destesinin ilk kullanımı muhtemelen Antik Çin’deydi. Tang Hanedanlığı döneminde (MS 6. yüzyıl – MS 9. yüzyıl) oynanmış olacaklardı. Kartlar Avrupa’ya 14. yüzyılda ulaştı ve erken desteler, modern ve klasik ortaçağ versiyonlarını çevrimiçi olarak veya hemen hemen her kitapçının Zihin, Beden ve Ruh bölümünde bulabileceğimiz Tarot kartlarına çok benzerdi.

Carom, muhtemelen en eski masa oyunudur ancak kimse tam olarak ne zaman ve nerede ortaya çıktığını bilmiyor. Havuz, bilardo ve bilardo nispeten yeni icatlardır ve rulet ancak 19. yüzyılda ortaya çıkmıştır.

İlk elektronik oyunun bilgisayardan önce Amerika Birleşik Devletleri’nde icat edildiğini öğrenmek sizi şaşırtabilir. 1947’de “Katot ışın tüplü eğlence cihazı” için bir patent başvurusu yapıldı. 1950’lerde, Amerika Birleşik Devletleri’nde de (çok az) insan ana bilgisayar sistemlerinde bilgisayar oyunları oynamaya başladı. Donanım astronomik olarak pahalı olacağından, insanların büyük çoğunluğu bunlara ulaşamayacaktı.

Klasik oyunlar

İnsanlar tarafından icat edilen bir oyunun ilk izleri Avrupa’da keşfedildi ve yaklaşık 7000 yıl önce Tunç Çağı’nda (Kalkolitik dönem) olduğu söylenir. Ancak, kurallar veya oyunun oynanış şekli hakkında hiçbir şey bulunamadı.

Basra Körfezi’nde dünyanın en eski oyunu keşfedildi: “Kraliyet Ur oyunu”.

Asurlular bu oyunu 5000 yıldan daha uzun bir süre önce icat etmişler. Bu, bir rotayı temsil eden bir tahta ve oyuncuların hareket ettiği parçaları olan bir tahta oyunuydu. Bu oyun Londra’da bir müzede korunmaktadır.

Yüzyıllar boyunca çeşitli kitaplar yazıldı, 1888’de Fransa’da bir ansiklopedi yayınlandı. Nüfusun tamamı oyunlar oynadı, ancak bazıları (kartlar, satranç) burjuvaziye ayrıldı.

Bugün dama veya kaz oyunu olarak bilinen oyun, 1850 civarındaki sanayi devrimi sırasındaydı. 1980’de oyun endüstrisi Batı’da bir canlanma yaşadı. Bugün, dama oyun ailesi çok büyük ve dünya çapında yüzlerce oyun ve hatta daha fazla varyasyon var.

Yüzyıllar boyunca oyunlar tüccarlar, kaşifler veya ordular aracılığıyla sınırları ve okyanusları aştı. Bütün oyunlar ve özellikle Avrupa’dakiler, büyük bir yabancı etkisi ile damgalandı.

Yeni nesil oyunlar

Son zamanlarda hikayeli ve anlatıcı oyunların da gelişimiyle daha fazla kişinin oyunlara ilgisinin arttığını söylemek mümkün. Bunun yanında gelişen grafikler ve oyundaki gerçekçilik hislerinin artmasının da ilgisi bulunmaktadır. 

Video oyunlarının hem çocuklar hem de yetişkinler için faydaları şunlardır:

  • Sağlıklı beyin stimülasyonu
  • Problem çözme becerilerinin geliştirilmesi
  • Stres giderme

Çoğu oyun, bulmaca çözmeyi sevenlerden spor oyunlarında el becerilerini zorlamaktan hoşlananlara kadar belirli türdeki oyunculara hitap edecek şekilde tasarlanmıştır. 

Candy Crush, Bejeweled ve Tetris gibi popüler “gündelik” oyunlarda, oyuncular kaos içindeki kalıpları bulmalı veya rastgele düzenlenmiş öğelerden kalıplar oluşturmalıdır. Temel oynanış basittir; şekerleri, mücevherleri, fayansları veya diğer nesneleri hareket ettirir veya yeniden düzenlersiniz ve eşleşen şekil ve renk kombinasyonları oluşturmaktan gelir. Ancak seviyeler giderek daha zorlu hale gelir ve kazanmak, giderek daha karmaşık örüntü tanıma ve stratejik düşünme gerektirir.

Bu gibi oyunların yanı sıra bir de hikayeli oyunlar vardır. Bu oyunlarda daha çok hikayeye bağlı şekilde oyunun hikayesi içerisindeki problemleri çözerek ilerlenir. 

Oyunların hobi olması hakkında

Video oyunlarının ana teması, oyunculara sadece oyunun kendisi aracılığıyla değil, aynı zamanda oyun içinde geliştirilen unsurlar aracılığıyla da benzersiz bir deneyim sunmaktır.

Kimileri bunu hobi olarak görse de birçoğu sınırların nerede çizildiğini anlamıyor. Evet, video oyunları oynamak bir hobi olarak kabul edilebilir. Oyun oynamak bir tutkudur ve eğlencelidir de. Bazen bir oyun bağımlısı olarak sorumluluklarınızın bir parçası olabilir. Bu, birçok insanın kendine sorduğu bir sorudur ve bunun iki cevabı vardır. Bazı insanlar video oyunları oynamayı hobi olarak görürken bazıları görmez. Nihayetinde cevap, bireyin durumuna bağlı olacaktır.

Hangi oyunlar zekayı geliştirir? 

Genelde bilmece ve puzzle içerikli oyunların zeka ile doğrudan bağlantısı olduğu düşünülür. Çoğu zaman bu doğru da olabilir. Bunun yanı sıra hikayeli oyunları oynamanın da psikolojiyi ve zekayı etkileyeceği düşünülmektedir. 

Çocukların hikayelerdeki olay örgüsünü öğrenmesi ve ona göre davranmayı tercih etmesi belli bir gelişimin sonucunda ancak olabilir. 

Hobi olarak oyundan para kazanılabilir mi? 

Sadece bir hobi olarak oynanan oyundan para kazanmak mümkün olmayabilir. Ancak hobi olarak başlanılan bu yolda biraz emek harcanarak, yayınlar, içerikler üreterek belli bir konuda söz sahibi olarak para kazanılabilir. 

Ayrıca sadece para değil aynı zamanda bir topluluk, etkinliklere katılma gibi fırsatlara da sahip olunabilir. 

 

Siz oyunların hobi olması konusunda ne düşünüyorsunuz? Oyun oynamak bir hobi midir? Sizce oyun oynamak faydalı bir hobi midir?