Mum Nasıl Yapılır?

Evinizde güzel bir dekorasyon aracı olarak kullanabileceğiniz ve aynı zamanda da evinize güzel kokular sağlayabilen mum nasıl yapılır? Gelin öğrenelim!

Malzemeler Listesi:

·        Soya mumu

·        Fitiller

·        Esanslı yağlar

·        Spatula

·        Isıya dayanıklı kap

·        İki katlı ısıtıcı (Benmari usulü için kullanılacak)

·        Termometre

·        İki çubuk/kalem

Her şeyden önce çalışacağınız alanı temizleyerek ve üzerine mum akmasını istemeyeceğiniz şeyleri ortadan kaldırarak başlayabilirsiniz.

Sonrasında hangi büyüklükte mum yapacağınıza karar vererek kullanacağınız soya mumu miktarını ölçebilirsiniz. Ne kadar soya mumuna ihtiyacınız varsa katı haliyle 2 katını ölçerek eritirseniz istediğiniz miktara ulaşırsınız.

Sıra mumu eritmekte. Benmari usulü ile eritmek için bir tencereye su koyup, üzerine de başka ısıya dayanıklı bir kap koyarak başlayabilirsiniz. Üzerine de mumunuzu ekleyip devamlı karıştırarak eritme işlemine başlayabilirsiniz.

Mumunuz eridiğinde sıra esanslı yağları eklemeye geliyor. Bu tamamen isteğe bağlı bir adım olsa da mis gibi bir koku için gerekli bir adım. Çoğu zaman soya mumunun paketinde eklemeniz için gereken miktar yazıyor.

Sonrasında erittiğiniz mumdan birkaç damla kullanacağınız ısıya dayanıklı kabın tabanına damlatarak fitilinizi ekleyebilirsiniz. Yaklaşık olarak 5 dakikada soğuyarak sabit hale gelecektir. Alternatif olarak uhuyla da yapabilirsiniz.

Artık mumunuzu kabınıza dökebilirsiniz. Öncesinde mumun biraz beklediğini ve ilk sıcağının çıktığından emin olun. Eğer termometreniz varsa ve mumunuzun ısısını yaklaşık olarak 140 gösteriyorsa dökebilirsiniz.

Mumunuzu dökmeden önce fitilin ucunu dışarıda kalacak şekilde tutarsanız sonrasında tekrar içinden çıkarmanıza gerek kalmaz. Ama sadece tutun, çekerseniz tabandan ayrılabilir.

Fitili sabitlemek için iki çubuk ya da kalemi kabınızın ağız kısmına koyup, arasına fitilin ucunu sıkıştırarak mumunuzun üzerine düşmesini engelleyebilirsiniz.

Sonrasında yaklaşık olarak 4 saat boyunca oda sıcaklığında mumunuzun katılaşmasını bekleyebilirsiniz.

Mum katılaştıktan sonra eğer fitilde fazlalık varsa keserek normal boyuta ya da istediğiniz boyuta getirebilirsiniz.

Eğer mumunuzu renklendirmek istiyorsanız adımlara istediğiniz renkte gıda boyasını ekleyebilirsiniz. Hatta mumunuzu farklı şekillerde de süslemek mümkün. Soya mumunu kaba dökmeden önce kullandığınızın ısıya dayanıklı kabın içine çiçek ekleyebilirsiniz. Eğer şeffaf bir kavanoz gibi bir şey kullanıyorsanız uhuyla kavanozun içerisine çiçekler yapıştırabilirsiniz.

Bu şekilde hem güzel kokan hem de güzel görünen mumlara sahip olmak çok kolay.