Meraklısı İçin ekibi olarak Ebru sanatının kökenini, kişisel hayata katkılarını, nereden ve nasıl başlamak gerektiğini araştırdık. Sorularımızı Türk Kültürüne Hizmet Vakfı Caferağa Medresesi’nde Ebru eğitmenliği yapan Tüzin Tiryaki cevapladı.
Öncelikle konuya yabancı ziyaretçilerimiz için bize kısaca ebru sanatının hikayesinden bahsedebilir misiniz?
Ebru sanatı tahminen 14. yüzyılda Orta Asya Türk yerleşimlerinde doğmuş, oradan Osmanlı topraklarına ve İstanbul’a gelmiştir. Buradaki yabancı tüccarlar vasıtası ile de Avrupa’ya intikal etmiştir.
Ebrunun anavatanı bu topraklar olmasa da, Türk kültüründe de ciddi bir yer edindi ve bizim kültürümüzün de bu sanata önemli katkıları oldu. Aradaki bu ilişki ve ebrunun kültürümüzdeki yeri hakkında neler söylersiniz?
Ebru Türklerin bir kâğıt boyama ameliyesidir. Bu topraklarda doğmasa da Türk yayılmaları sahası içerisinde bir gelişme gösterdi. Türklerin olmadığı sahalarda ebru ile karşılaşmak bir hayli güçtü. Avrupa’ya geçişi 16. yüzyıldan itibaren olmuştur. Günümüzde ebru öyle sevilir ki çocuklarımıza bile Ebru adını verir olduk.
Sizin ebru sanatı ile kişisel ilişkiniz nasıl başladı?
Bu sanatla 1994 yılında Türk Kültürüne Hizmet Vakfı Caferağa Medresesi’nde başladığım ebru kursu sayesinde tanıştım. O günden bu güne ebru sanatının içindeyim. Daimi amacım Ebru gibi köklü bir sanatı ve değerini öğrencilerime öğreterek onların da uzun yıllar çalışmalarını sağlamaktır.
Ebru sanatının hayatınıza ne gibi katkıları oldu?
Ebrudaki renkler insana bir coşku vermektedir. Ebru yaparken o an bana ait ve sadece kendim için bir şeyler yapıyorum. Ebru aynı zamanda bir terapi gibidir. Tekne sizi içine çeker. Zamanın nasıl geçtiğini anlamakta zorlanırsınız.
Ebru sanatına meraklı olanlar nereden başlamalılar?
İstekli olan kişiler konunun uzmanından eğitim alarak bu sanata başlayabilirler. Daha fazla gelişme gösterebilmek için evlerinde tekne açarak çalışmalarına devam etmelidirler. Gelişme gösterildikçe daha da istekli olarak devam edeceklerdir.
Ebru eğitimi almak insana neler kazandırır?
Renk bilgisi, renk uyumu ve estetik değerler açısından bir gelişmişlik sağlar.
Hiçbir çocuk doğar doğmaz yürümez. Gelenekli sanatlarda sabır en önemli özelliktir. Ebruda da sabır gerekmektedir. Zaman içinde uğraşarak deneme yanılma yöntemleriyle bu işi yoluna koyabildiklerini gören insanlar sabır sahibi oluyorlar.
Ebru ile uğraşmak elbette belirli bir bütçe ile mümkündür. Bu da kişinin ihtiyaçları ve maddî olanakları ile belirlenir. Fakat insanlar 200 TL gibi bir bütçeyle evlerinde tekne açarak uzun soluklu kullanılacak malzemeler ile sanatlarını icra edebilirler.
Son olarak ebru ile ilgilenmek isteyen okuyucularımıza neler söylemek istersiniz?
Ebru ile ilgilenen arkadaşları mutlaka Türk Kültürüne Hizmet Vakfı Caferağa Medresesi’ne bekliyoruz. Tarihi bir mekan olan Türk Kültürüne Hizmet Vakfı Caferağa Medresesi’nde kursiyerler hem keyifli vakit geçirecek hem de şehrin kalabalığından uzaklaşarak kendilerine zaman ayıracaklardır.
Meraklısı İçin’deki Ebru kurslarına ulaşmak için buraya tıklayabilirsiniz.