Masal Yazmak ve Hayal Gücü Sporları

Hobi denince akla ilk gelen şeylerin aksine masal yazmak ya da kendi masalını yazmaya çalışırken hayal gücünün sınırlarını zorlamak bile insanı gündelik hayatın telaşından kopararak yeni dünyalara yelken açtırıyor.

Hobi denince akla ilk gelen şeylerin aksine masal yazmak ya da kendi masalını yazmaya çalışırken hayal gücünün sınırlarını zorlamak bile insanı gündelik hayatın telaşından kopararak yeni dünyalara yelken açtırıyor.

Her şeyden önce masalın ne olduğuyla başlamak gerekir.

Masal nedir?

Aslında masal, dünyanın kötülüğünü ve şiddetini mantığa aykırı bir şekilde anlatan bir hayal gücü ögesidir. Buradaki mantığa aykırılık fantastik olarak da algılanabilir.

Şimdi masal yazmanın biraz daha teknik meseleleriyle ilgilenelim.

Masal nasıl yazılır?

Çoğu zaman masallar bir tekerlemeyle başlar. En bilinen tekerlemelerden biri ise ‘bir varmış, bir yokmuş…’ tekerlemesidir. Sonra karakterler tanıtılabilir ya da ortam tanıtılabilir.

Önce iyi karakterimiz yani kahraman olarak göstereceğimiz karakteri tanıtabiliriz. Güzel olan ve iyi şeyler yapan. Her şey yolunda gidiyorken iyi karakterimizi bir sorunla karşılaştırmalıyız ki karakterimizin çözeceği bir sorun ve hikayenin akacağı bir yol olsun. Burada da devreye kötü karakter/ler giriyor. Örneğin cadı, kurt vb. şekilde liste uzatılabilir.

Cadı ve kurt gibi fantastik ögelerden de anlaşılacağı üzere masallarda genelde gerçek dışı, sihirli karakterler kullanılır. Kullanılmadığı durumlar da olduğu gibi masallarda önemli ve bulunması gerekenler listesine eklenebilecek bir durumdur.

Sonrasında iyi karakterimizin bulunduğu durumdan nasıl kurtulacağına karar vermemiz gerekir. Onu biri mi kurtarmalı yoksa kendi kendinin kurtarıcısı mı olmalı veya pek çok farklı şekilde kurtulacağı yolu seçebiliriz. Sonrasında da problemin çözüm aşamasına geçmeliyiz ki böylece masalımız bir sona ersin.

Tüm bunlardan önce ise masalımızın neyi anlatacağına ve hangi değerlere hitap edeceğine de karar vermemiz daha önemli. Konusunu önceden belirlemediğimiz masalı yazarken detaylarında kaybolmamız kolay olur. O yüzden belli bir sistemi takip etmek işimizi daha kolaylaştırabilir.

Günümüzdeki modern masallarda özellikle eşitlik ve adalet gibi değerler göze çarpmaktadır. Bunun dışında da pek çok konuda masal yazılabilir.

Masalı bitirirken de yine bir tekerleme ya da güzel dileklerle bitirebiliriz.

‘Onlar ermiş muradına, biz çıkalım kerevetine.’ Çok kullanılan iyi dileklerden birisi olan bu tekerleme pek çok tekerlemenin arasından sadece bir tanesidir.

Bu yukarıda anlattığım masalın bölümleri olarak anılacak olursa;

·        Döşeme

·        Serim

·        Düğüm

·        Çözüm

·        Dilek

olarak sıralanabilir.

Siz de masalınıza başlamak için taslağınızı oluşturabilir sonrasındaysa kelimelerin kaleminizden akmasını izleyebilirsiniz.