Biz kariyerindeki değişikliğe nelerin neden olduğunu, ne gibi adımlar attığını, fotoğrafçılığa nasıl merak sardığını, hobisini nasıl meslek edindiğini sorduk; o da cevapladı. Böylece, meslek hayatında keskin virajlar almadan önce okunması gerektiğini düşündüğümüz bir söyleşi çıktı ortaya. Bırakalım gerisini Gizem anlatsın meraklılara… 🙂
Kurumsal hayatta emin adımlarla ilerleyen başarılı bir iş kadınıyken ne oldu? Eğitimini aldığın ve deneyimli olduğun iş alanından nasıl uzaklaştın?
Bir süredir kurumsal hayatın içerisinde birşeylerin eksikliğini duyuyor ve iş hayatımda tatmin olmadığımı hissediyordum. Üniversitenin son yılından beri iş hayatında yer alıyordum ve artık herhangi bir terfi ihtimalinden bile heyecan duymamaya başlayınca ve günümü farklı şekilde geçirmenin hayalini kurmaya başlayınca bir değişimin vaktinin geldiğini hissettim.
Fotoğrafla nasıl tanıştın?
Fotoğraf çocukluğumdan beri hayatımda hep vardı. Yıllar içinde modelleri ve özellikleri değişen farklı makinalarım oldu. Arkadaş gruplarımda genelde fotoğraf makinesini getiren ve fotoğraf çeken ben olurdum.
Fotoğraf senin için hobi olmanın ötesine nasıl geçti? Fotoğrafçı olmaya nasıl karar verdin? Bu aşamada seni neler motive etti?
Fotoğraf çekmenin bana çok büyük keyif verdiğini farkettim ve aynı dönemde çevremde fikrine önem verdiğim kişilerden iyi bir gözüm olduğuyla ilgili geribildirimler almaya başladım. Profesyonel fotoğrafçı olmanın hayalini hep kursam da bu kadar radikal bir karar alabilmek benim için kolay değildi. Geçtiğimiz yıl katıldığım bir seminerde, yeterince istersem ve çalışırsam profesyonel fotoğrafçı olabileceğimi ve istediğim hayatı yaşayabilmek için tek eksiğimin cesaret olduğunu farkettim. 1 sene içerisinde bunu yapacağıma dair bir hedef koydum ve çalışmaya başladım. Her fotoğraf çekiminde yeni bir şey öğreniyor olmak, tüm gücümle bu amaç için çalışmak, kendimi hayalimi gerçekleştirmiş hayal etmek ve olumlu yorumlar duymak beni çok motive etti.
Bu geçişi uzun uzadıya planladın mı, yoksa ani bir karar mı oldu?
Bu kararı alırken kendime başarmak için 1 senelik bir süre verdim. Bu süre içerisinde adımlarımı atacak ve sonunda hedefimi gerçekleştirecektim. İlk 3 ay içerisinde yapacaklarımı adım adım tarihleriyle planladım ve bu aksiyonlara harfiyyen uydum.
Karar aldıktan sonra somut olarak attığın adımlar neler oldu?
Önce teknik bilgimi arttırmak için kursa başladım. Kursla eş zamanlı olarak iş dışındaki vaktimin çoğunu fotoğraf çekerek ve editleyerek geçirdim. Arkasından Facebook sayfamı ve websitemi hazırladım ve duyurdum. Çekimlerimi hem websitemde hem de sosyal medya sayfalarımda paylaşarak ilerledim. Sonra önce yakın çevremden, sonra da onların çevresinden işler gelmeye başladı. Geçtiğimiz Haziran ayında işten ayrıldım ve artık tam zamanlı olarak fotoğrafçıydım.
Sence profesyonel hayatta bu gibi sert virajları alırken nelere dikkat edilmeli?
Hayal kurmak çok güzel ama önünüzü görebilmek için hedefe giderken uygulanabilir bir planınızın olması ve gerçekçi şekilde adım adım aksiyonlar belirlemek ve bunlara uyabilmek hem panik olmamak hem de motivasyonu kaybetmemek için çok önemli diye düşünüyorum. Yakın çevreden destek almak, gelen desteği kabul etmek de çok önemli.
Kurumsallıktan fotoğrafçılığa geçerken zorlandığın noktalar oldu mu?
Her ay sabit maaş almaktan vazgeçmek kurumsal hayattan çıkan biri için başlı başına yeni bir tecrübe oluyor. Ayrıca tüm haftayı özgürce planlamak ve her gün işe gitmemek de yine başlangıçta değişik hissettirebiliyor. Herkes işteyken işte olmamak da alışkanlık anlamında başta zorlayan noktalardan olabiliyor.
Kariyerindeki bu değişiklikle ilgili “İyi ki…” dediğin anlar hangileri?
Günlerimi kendim planlamak, kendime, arkadaşlarıma ve aileme daha fazla vakit ayırmak, yaptığım işten baştan sona keyif almak, gün içerisinde ofiste kapalı kalmak yerine sokaklarda özgürce gezebilmek ve birileriyle görüşebilmek, evime daha fazla vakit ayırabilmek…
Profesyonel fotoğrafçılığa başlamanın kişisel hayatında, rutinlerinde, alışkanlıklarında ne gibi yansımaları oldu?
Üzerimden kurumsal hayatın stresi gittiği için sabahları daha rahat uyanabiliyorum ve enerjim daha yüksek, sabahları eşime kahvaltı hazırlayabilecek vaktim ve enerjim oluyor, arkadaşlarımla daha çok görüşebiliyor ve daha fazla tatil ve spontane planlar yapabiliyorum.
Freelance çalışmanın iyi ve kötü tarafları neler?
Olumsuz yanları sabit bir maaşımın olmaması ve genelde yalnız olmak. Bazen iş arkadaşlarıyla laflamayı özleyebiliyorum 🙂 Olumlu yanları ise, kimseye rapor vermemek, tüm planımı kendim yapmak ve zamanımı kendim yönetmek.
Sanırım artık bir “iş” olarak görmeye başladım ve benim için hobi olmaktan çıktı. Şu dönemde tam da kendime yeni bir hobi seçmeye çalışıyorum. Sanırım resimle ilgili bir şeyler yapabilirim.
Sevdiğin bir uğraşı meslek edindin. Fotoğrafçılığı profesyonel anlamda yapmaya başlamadan önceki hevesini nasıl koruyorsun? Nelerden ilham alıyorsun?
Temelde kafamda bu kariyerle ilgili bir vizyon var ve ona ulaşmaya çalışmanın heyecanı hevesimi korumama yardımcı oluyor. Onun dışında gün içerisinde karşılaştığım her türlü görsel kaynak bana ilham veriyor. Pinterest, Instagram gibi sitelerden diğer profesyonel fotoğrafçıların çekimlerini takip ediyorum ve çok ilham alıyorum.
Son olarak, kariyerinde seninki gibi cesur adımlar atıp, hobilerini meslek edinmek isteyen meraklılara tavsiyelerin neler?
Gerçekten isteyince ve yetenek de varsa, çalışarak istedikleri hayali gerçekleştirebileceklerine inanmaları çok önemli. Hayallerimizin önündeki tek engel gerçekten de kendimiziz. Bu yola girerken çalışmak ve destek almak çok değerli oluyor. Bunun dışında yakın çevrelerinden gelecek cesaret kırıcı ifadelere takılmamalarını ve önlerine bakmalarını tavsiye ederim. Ve süreci maddi manevi çok iyi planlayarak ilerlesinler. Hedef gerçekleştiğinde hissedecekleri duyguyu hep akıllarında tutsunlar çünkü bu çok motive edici oluyor.
Çok teşekkür ederiz Gizem!
“Hobinizi meslek edinmeli misiniz?” başlıklı yazımızı okumak için buraya tıklayın.