Koleksiyonculuğa Nasıl Başlanır?

Koleksiyonculuk yüzyıllardır süregelen bir hobi olarak karşımıza çıkmaktadır. Gelin koleksiyonun arkasındaki düşünce süreci nedir ya da nasıl yapılabilir bunu inceleyim!

Koleksiyon yapmak, kısaca sevilen ve beğenilen eşyaları biriktirmek ve toplamak anlamına gelebilir. Hemen her konuda koleksiyon yapılabilir. Peçete ve pul koleksiyonları en bilinen koleksiyonlar arasında yer alırken, element koleksiyonculuğu gibi sık rastlanılmayan ve nispeten biriktirmesi daha zor olan koleksiyonlar da vardır.

Çoğu zaman koleksiyonculuğun sonunun ‘çöp toplayıcılığı’ olduğu söylense de yaptığınız işin farkındaysanız ve topladığınız şeylerin bir amacı olduğunu biliyor, sizin için anlamı olan şeyler tercih ediyorsanız bu oldukça sağlıklı bir hobi de olabilir. 

Peki koleksiyonunuzu toplamaya nasıl başlayabilirsiniz? 

Çok basit. Sevdiğiniz şeyleri keşfedin. Bunlar taşlar olabilir, dinozorlar olabilir, kitaplar olabilir. Yani pek çok çeşitli konuda koleksiyon yapılabilir. 

Örneğin kitaplara olan ilginizin farkındaysanız ve halihazırda zaten birçok kitaba ev sahipliği yapıyorsanız küçük bir koleksiyon başlatmışsınız demektir.  

Sırayla sevdiğiniz şey hakkında daha fazla bilgi sahibi oldukça koleksiyonunuzu da o denli genişletebilirsiniz. Önceki verdiğimiz kitap örneğinden yola çıkacak olursak, çok sevdiğiniz bir kitabın birinci baskısını bulmak için sahaflara gidebilirsiniz. Böylece hem sevdiğiniz bir şeyin ilk baskısı elinizde olmuş olur hem de koleksiyonunuza paha biçilemez bir parça eklemiş olursunuz. 

Sizin için değerli olan şeyleri biriktirmek bir süre sonra ev içindeki huzurunuza da etki edebilir. Baktığınız yerlerde sevdiğiniz şeyleri görmek sizi daha mutlu hissettirebilir. Bazen koleksiyonunuzdaki parçaları temizlemek, onlara dokunmak bile düşük hissettiğiniz durumdan çıkmanıza yardımcı olabilir ve böylece daha mutlu hissedebilirsiniz.