Ne kadar ileri teknolojiye sahip olursak olalım defterler hayatımızın bir köşesinde mutlaka hala bulunuyor. İster not defteri olsun, ister ajanda, okul defteri, eskiz defteri veya günlükler.. Adı ne olursa olsun defterlerin yeri hala özeldir ve yazı yazmanın tadı bir başkadır. İşyerlerimizde, çekmecemizde, sağımızda, solumuzda bir yerlerde mutlaka o not defteri olacak. Yoksa içimiz rahat etmez, eksik hissederiz 🙂 Hepimizin renk renk kalemlerle yazdığımız, kenarlarını süslediğimiz defterlerimiz olmuştur. Belki siz de ‘Ah ah ne varsa eskilerde var’ diyenlerden ve eski alışkanlıkların samimiyetine inananlardansınız. Bu düşünceyle olmasa bile etrafımda hala defter kalem almak için kırtasiyeye girdiğinde çocuklar gibi sevinen sonra yanında bir sürü ıvır zıvır kırtasiye malzemesi ile oradan çıkan arkadaşlarım var.
Yazı yazmak, fotoğraf çekmek bunlar hepimiz için ortak bir amacı taşır ve bu amaç şüphesiz anılarımızı saklamak, hayatta bizden bir iz bırakmaktır. En özel, en güzel anlarımızı saklamak için bunlardan daha samimi ve güzel bir yöntem olabilir mi? Anılarımızı yazmak için gidip herhangi bir kırtasiyeden hoşa giden herhangi bir defter de alınabilir elbette ancak bu özel notlarımızı saklayacağımız şey neden onun kadar bize özgü olmasın ki?
Sizin de içeriğinin ne olduğu önemli değil fakat bir yazma alışkanlığınız varsa veya böyle bir alışkanlığı olan arkadaşlarınız varsa onlar için en güzel hediye zevklerine göre yapılmış el yapımı defterler olacaktır. Şimdilerde düğünü olacaklar hazırlık aşamasında yapılacakları unutmamak ve planlamak için defterler tutuyorlar, ya da düğünde arkadaşlarına misafirlere yazdırmak için anı defterleri oluyor. Düşünsenize evlenecek ve gelin olacak bir arkadaşınıza düğün hazırlıkları için kendi ellerinizle hazırladığınız bir defter hediye ettiğinizi 🙂 Bence harika bir fikir, çok sevinecektir! Siz üretirken keyif alacaksınız, hediye ettiğiniz arkadaşınız da kullanırken keyif alacak ve sizi anacak.
Hazır bir çok defterden daha güzel görünecek ve çok da ucuza mal olacak bu defterleri yapmanın bir kaç kolay yöntemi var. Gelelm bu yöntemleri anlatmaya..
Defterlerin sırt dikişleri için kullanacağınız en çok kullanılan 3 temel dikiş yöntemi var. Bunlar; coptik dikiş, klasik dikiş ve japon dikişi.
Defter Yapımında Japon Dikişi Nedir? Nasıl Uygulanır?
Geleneksel Japon cilt dikişlerinden biri olan bu dikişin adına Kiko Toji deniyor. Kaplumbağa kabuğuna benzediği için İngilizce’de Tortoise Shell olarak anılıyor. Türkçe’de ise kaplumbağa kabuğu dikişi olarak söyleyebiliriz. Bu dikiş saydıklarımız arasında en zor olanı ancak kullanım ve görüntü açısından da en güzel olanı.
Bu dikişin uygulamasında kullanmak istediğiniz boyutlardaki kağıtlar yaprak yaprak üst üste konuluyor. (Diğer yöntemlerde kağıtlar katlanıyor.) Sonrasında yaprakların kenarlarından ve üstten belli bir cm boşluk bırakılarak 3’er cm aralıklarla dikişin geçeceği noktaları belirliyorsunuz. Dikişin geçeceği noktaları biz denilen bir delme aleti ile deliyorsunuz. Dikişin geçeceği aralıkları daha az tutabilirsiniz ancak bu yalnızca işinizi zorlaştırır. Sonrasında zigzag yaparak bir çuvaldız ile dikmeye başlıyorsunuz. Bu yöntemde yapılmış defterlerde eskiz yapılacaksa kullanım açısından oldukça rahat olacak.
Japon dikişi normalde düz olarak ya da kaplumbağa kabuğu şeklinde yapılıyor ancak bunu kendi yaratıcılıklarına göre değiştiren ve dikiş ile çeşitli desenler elde edenler de var. Siz de eliniz alıştıkça farklı yöntemler deneyerek dikişinizi farklılaştırabilirsiniz.
Coptik(Kıpti) Dikiş Nedir? Nasıl Uygulanır?
Bu dikişin özelliği dikilen tüm fasiküllerin sırt kısımlarının görünür olması. Türkçe olarak ismi kıpti dikişi diye geçiyor. Defterlerin sırtına sayfaları ve kapağı bir arada tutmak için yapılmış özel bir dikiş.
Bu dikiş sayesinde 80-100 sayfadan oluşan bir defter hem oldukça sağlam oluyor hem de kapak ve sayfalar rahatlıkla 90 derece dönebiliyor. Bu dönmenin rahatlığıyla düz bir yazı yüzeyi oluşuyor. Kapağın ve bir önceki sayfaların kullandığınız sayfaya doğru düşmemesi, sağ ve sol sayfaların dümdüz açılabilmesi inanılmaz bir rahatlık sağlıyor. Eğer coptik dikişi yaptıktan sonra sırt kısmına yapıştırıcı uygularsanız defter açıldığında fasikül aralarındaki boşluk görünmesini de engelleyebilirsiniz.
Coptik Dikiş ile Defter Yapımı
Coptik Dikiş ile Defrer Yapımı İçin Malzemeler;
- Kapaklar için sert karton
- Mumlu ip
- Çuvaldız iğnesi
- Kesme matı
- Cetvel
- Kalem
- Maket bıçağı/makas
- Yapıştırıcı
Bu dikişi yapmak diğerlerinden biraz daha zahmetli ancak sağlamlığı tartışılmaz. Anlatırken biraz karmaşık gelebileceğini düşünerek defterin tüm yapım aşamalarını ayrıntılı olarak gösteren bir video paylaşıyoruz. Aşağıdaki videodan aşamaları takip edebilir ve rahatlıkla uygulayabilirsiniz.
Klasik Dikiş(Bağlama) Yöntemi ile Defter Yapımı
Klasik Dikiş İle Defter Yapımı İçin Malzemeler;
- Kapağı kaplamak istediğiniz herhangi bir resim
- Kağıtlar
- Deri veya tercih ettiğiniz bir mumlu ip
- Kalın Karton
- Yapıştırıcı
- Yorgan İğnesi
- Delgeç(biz, çivi vs.)
- Makas
Defterinizi istediğiniz boyutlarda yapmakta özgürsünüz. Öncelikle işe kağıtları tam ortadan ikiye katlayarak başlıyoruz.
Katladığınız kağıtları iç içe koyarak bir defter içi hazırlayın. Sonra katladığınız kağıtları açıp kartonun üzerine koyarak ölçü alabilirsiniz, aldığınız ölçüye göre kesin. Kapak kısımlarının önceden de bahsettiğimiz gibi 1-2 cm daha geniş olması gerekiyor.
Kesme işlemi de bittikten sonra, kartonu dışarıda bırakacak şekilde kağıtları iç kısma koyun ve iki kenarından biraz içeri girerek ölçü alın. Sonrasında belirlediğiniz 2 deliği artık siz delmek için neyi kullanıyorsanız onunla açın 🙂 Normalde kağıdı delmek için biz adında bir alet kullanılıyor ancak elinizde bulunmuyorsa çuvaldız ya da çivi yardımı ile de delebilirsiniz.
Sonrasında delik açtığınız defterin deliklerinden tercih ettiğiniz deri veya mumlu ipi geçirin ve tam ortadan bağlayın, artan ipleri kesin. İpi geçirebiliyorsanız bir kaç kez de döndürebilirsiniz.
Defteriniz hazır! Dilerseniz harf damgalar veya renkli kalemler yardımıyla defterinizin üstüne desenler çizebilir veya yazı yazabilirsiniz. Yine dilerseniz anılarınız olan fotoğraflar veya beğendiğiniz başka bir görselle kaplayabilirsiniz. Renk kağıt seçimi, kapak süslemesi, ip seçimi bunlar tamamen sizin isteğinize ve yaratıcılığınıza göre şekillenecek.
Tabi bu yöntem ile yapılan defterin çok da sağlam olduğunu söyleyemeyiz ancak çantanızda taşımalık sevimli bir not defteri yapabilirsiniz. Arkadaşlarınıza da hediye edebilirsiniz. Kolay ve keyifle yapacağınız bu not defterleri elinizin altında keyifle kullanabileceğiniz tasarımlar olacak.
Ayrıca yaptığınız defterlerin kapak kısımların sert keçe malzemesini de kullanabilirsiniz. Keçe kullanmak da deftere hoş ve sevimli bir hava katıyor. Yine üzerini farklı şekillerde kestiğiniz keçe parçaları ile süsleyerek hareketli ve neşeli bir defter yaratabilirsiniz. Bir başka öneri olarak defter yapraklarınızı yuvarlak kesip ikiye katladığınızda yarım daire şekline geltirebilirsiniz. Bu şekilde katladığınız sayfaların kapak kısmını elma, karpuz veya kivi dilimi şeklinde boyayabilirsiniz ya da sizin aklınıza ne geliyorsa 🙂 Yöntemleri anlatmak ve ufak tüyolar vermek bizden tasarlamak sizden 🙂
Bu yöntemleri öğrendikten sonra ve bir kaç deneme ile iyice pratikleştikten sonra kim tutar sizi 🙂 Eşinize, çocuklarınıza ve arkadaşlarınıza ihtiyaçları olan defterleri kendi ellerinizle tasarlayabilirsiniz.. Bu yeni ve keyifli hobiye başlayacak olanlara şimdiden kolay gelsin diyoruz 🙂