Kendin Yap! 6 – Karatahtaları Özledik

Çocukluğunuza geri dönesiniz geldiyse, ilkokul günlerini özlediyseniz, dekorasyona meraklıysanız, kendin yap furyasına katılıp evcimen hobiler, uğraşlar edinmek istiyorsanız, ya da olur olmadık yerlerde karşınıza karatahtalar çıktıysa, ayılıp bayılıp kendi evinize uyarlamanın yollarını arayıp bulamadıysanız bu yazı sizin için gelsin!

Çocukluğunuza geri dönesiniz geldiyse, ilkokul günlerini özlediyseniz, dekorasyona meraklıysanız, kendin yap furyasına katılıp evcimen hobiler, uğraşlar edinmek istiyorsanız, ya da olur olmadık yerlerde karşınıza karatahtalar çıktıysa, ayılıp bayılıp kendi evinize uyarlamanın yollarını arayıp bulamadıysanız bu yazı sizin için gelsin!

Karatahta ile eğitim mecralarının dışında karşılaşmaya alışkın değilseniz, bu kalıbı yıkmak için kara tahtaya, daha doğrusu aslında başroldeki karatahta boyasına şöyle bir alıcı gözle bakmanız gerek. Meğer bizim “a-b-c” ile özdeşleştirdiğimiz karatahta ne marifetli, nasıl da hayalgücünü dürtükleyen bir zeminmiş de haberimiz yokmuş.

Artık spotları başrolümüze çeviriyoruz: Karatahta boyası! Bu boyayı sanat malzemeleri satan dükkanlarda, nalburlarda veya büyük yapı marketlerinden satın alabilirsiniz. Ya da durun, durun! Daha iyi bir fikrimiz var. Boyayı da kendiniz yapmaya ne dersiniz?

Karatahta boyası ile neler yapabileceğinize geçmeden önce boyayı bizzat yapmaya girişelim.

Gerekli malzemeler

  • Boya: Akrilik de olabilir, badana boyası da. Evde eski kendin yap projelerinden artan boyalarınızı da değerlendirebilirsiniz. Klasik kara tahta görünümünü yakalamak istiyorsanız, adı üstünde, siyah boya seçmelisiniz. Siyah olmayan marjinal bir karatahta isterseniz, koskoca renk paleti emrinize amade. Koyu yeşil, lacivert, bordo, belki de mor… Üzerine tebeşirle yazacağınız veya çizeceğiniz şeylerin net bir şekilde görünmesi için koyu renkler tercih etmenizi öneriyoruz.
  • Sıva harcı: Karatahta boyanıza gereken dokuyu verecek olan kilit malzeme işte bu! Nalburlarda veya büyük yapı marketlerinde bulabilirsiniz. Aman, koca bir çuval alayım demeyin! Az miktarda yeterli olacaktır. Tabi hevesinizi alamayıp bütün evi karatahta yapacaksanız o başka 🙂
  • Fırça: Neyi veya nereyi boyayacağınız fırça seçiminiz için önemli olacak. Küçük birşeyler boyayarak başlamayı düşünüyorsanız kalın bir fırçaya söz geçiremeyebilirsiniz. Kocaman alanlara göz koyduysanız, sıva harcı almaya gitmişken bir de rulo fırça almanızda fayda var.
  • Kap: Mesela eski bir yoğurt kabı… Boyayı ve sıva harcını karıştırmak için ihtiyacınız olacak.
  • Bunların dışında etrafı batırmamak için birkaç eski gazete kağıdı, ellerinizi batırmamak için lastik eldivenler, boya ve sıva harcını karıştırmak için sopa gibi bir şey (karıştırmayı kolaylaştırması için, eski bir çırpıcıyı veya el mikserini bu işlem için feda edebilirsiniz) elinizin altında bulunsun.

Karatahta boyası yapımı

Malzemeler hazırsa başlayalım! Zaten çok kolay. Kullandığınız boyanın kıvamına göre (akrilik veya badana boyası kıvamları farklı olabilir) 1 veya yarım bardak boyayı ve 1 çorba kaşığı sıva harcını karıştırma kabına alın. Bu iki malzemeyi içinde hiç topak kalmayıp pürüzsüz hale gelinceye kadar karıştırın. Bitti!

Boyanız hazır. Fırça elinizde. Tamam! Ama sonrası için birkaç önemli ipucumuz daha var. Boyadığınız zemin iyice kurumadan sakın tebeşirle üzerine yazmaya, çizmeye başlamayın! Bir de, karatahta boyanızı kullandıktan sonra ağzını sıkıca kapatıp buzdolabında saklayın ve tekrar kullanmadan önce oda sıcaklığına dönene kadar bekletin.

Sıra geldi ilham kaynağı olabilecek fikirlere!

En bariz olanı ile başlayalım dedik; ofis. Ofisinizde veya evdeki çalışma köşenizde işlevsel ama dekoratif bir değişiklik yapmak isterseniz karatahta boyanızı kapın ve bir duvarın bir kısmını boyayın. Bu alanı ister kare kutucuklar çizip takvim olarak, ister yapılacak işler veya projeler listesi yazılacak bir yer olarak kullanın. Günlük küçük notlar, hayalgücünüzü kıpraştıracak minik çizimler, ilham verecek cümleler için de kullanabilirsiniz.

Ofiste Karatahta

Önemli bir hatırlatma: Duvarda veya başka bir zeminde, kenarı köşesi belli bir alanı boyamaya karar verdiyseniz sakın elinize fırçayı alıp göz kararı boyamaya başlamayın! Yamuk olabilir. Düzelteyim dedikçe istediğiniz boyutların dışına taşabilirsiniz. Bunun için mezura kullanın. Boyayacağınız alanın sınırlarını ister kurşun kalemle çizin, ister kağıt bant ile belirleyin. Sonrası kolay!

Duvardan başladık duvardan devam edelim. Neden evinizin bir duvarını karatahta boyasıyla boyayasınız ki? Hemen cevaplayalım. Çünkü rengarenk tebeşirlerle istediğiniz resmi çizebilirsiniz. İstediğiniz renkler, kompozisyonlar… Sıkıldığınızda, değişiklik istediğinizde veya yanlış çizdiğinizde ise nemli bir bezle silersiniz, olur biter. Yenisini yaparsınız. Başka bir amaç için kullanırsınız. Mesela doğum günü gibi özel günler için duvarı baştan başa donatabilirsiniz. Çivi çakma, sökme, delikleri alçıyla sıvama gibi dertleriniz de olmaz. Hem de çok havalı durur 🙂 Tabi, yine de iddialı bir hareket olduğunu kabul edelim. Karar size kalmış.

Duvarda Karatahta

Karatahta boyasını çerçevelemek içinde kullanabilirsiniz. Alın bir çerçeve. Hatta eliniz değmişken onu da istediğiniz renge boyayın. Mahallenin marangozuna gidip çerçevenize uygun boyutlarda bir MDF veya sunta parçası kestirin, ya da çerçevenizin arka yüzü varsa direk onu kullanın. Bu parçayı karatahta boyası ile boyayıp kurumasını bekledikten sonra çerçeveye yerleştirin. Dilediğiniz köşeye asın. Kapı girişine asıp ev ahalisi ile karatahtanızdaki notlar aracılığıyla iletişim kurabilirsiniz. Mutfakta yemek tariflerini veya günün menüsünü yazmak için kullanabilirsiniz. Aklınıza ne gelirse!

Karatahta Çerçeve

Mutfak demişken… Hani bir misafirlik, bir toplantı, bir davet durumu olur da bütün fincanlar, kadehler birbirine karışır ya… Karatahta boyasının bu derde deva olabileceğiniz hiç düşünür müydünüz? “Takım olsun” gibi bir takıntınız varsa, farklı mutfak gereçlerini boyayıp bir bütün oluşturabilirsiniz.

Mutfakta Karatahta

Sunum önemlidir. Örneğin, servis edeceğiniz peynir tabağını eğlenceli hale getirmek için bir tepsiyi veya tabağı boyayabilirsiniz.

Mutfakta Karatahta

Hani kavanozlardaki baharatların hepsi birbirine karışır, ocaktaki yemeğin altı tutmak üzereyken bir telaş kekik bulacağım diye içinde yeşil bir şeyler olan her kavanozu açıp koklarız ya… Karatahtalar sağolsun, o dertten de kurtulduk. Kavanoz kapaklarınızı boyayın. Üzerine tebeşirle yazın: Kekik. Nane. Biberiye. Kavanozlar içinde kaybolmaya son!

Mutfakta Karatahta

Siz de saksılarda bahçelere merak sarıp minik yeşillikler yetiştirmeye başladınız mı? Hala başlamadıysanız tam mevsimindeyiz, bizden söylemesi. Şimdi, diyelim ki aldınız üç saksı. Tohumları ektiniz. Bu işte acemiyseniz topraktan çıkan minik filizlerin hangisi maydonozdu, hangisi fesleğendi düşünüp duracaksınız. Ne gerek? Saksıları da boyayın. Üzerine de içine ne ektiyseniz yazıverin. Hem de çok güzel görünecek.

Saksılarda Karatahta

Buzdolabını baştan yaratmaya var mısınız? Buzdolabının üzerine zaten hep bir mıknatıslar, bir notlar, bir fotoğraflar iliştirip durmuyor muyuz? E o zaman bir değişiklik yapıp karatahta devrini başlatabiliriz. Yemek tarifleri, alışveriş listesi, yapılacak işler, sucunun numarası… Yazın, çizin, karalayın! Mıknatıslarınızdan vazgeçmek zorunda değilsiniz, merak etmeyin. Onları yine dolabın üzerine tutturabilirsiniz.

Buzdolabında Karatahta

Minik bir sehpayı da karatahta boyasıyla havalı bir mobilyaya dönüştürebilirsiniz. Hem de masa oyunları için skor tahtası olarak kullanırsınız. Ayrıca evde çocuk varsa, onlar için de şenlik olur 🙂

Sehpalarda Karatahta

İyi eğlenceler!