Kendin Yap! 5 – Ağaçsız Yılbaşı Ağacı Yapmışlar!

Yeni yıl diyip duruyoruz ama, her sene aynı şeyleri yaparak yeni yılı karşıladığımızı farkettiniz mi? Şu plastik çam ağacı geleneğine alternatif oluşturabilecek neler üretebiliriz diye bir bakındık ki, karşımıza nefis seçenekler çıktı!

Yılbaşı yaklaşıyor. Yeni yıl hazırlıkları tam gaz devam ediyor. Yeni yıl diyip duruyoruz ama, her sene aynı şeyleri yaparak yeni yılı karşıladığımızı farkettiniz mi? Yine kırmızı, yine yeşil, yine bir plastik çam ağacı… Evet, bunlar geleneksel durumlar ancak biraz konsept dışına çıkıp farklı alternatiflere göz atınca yeni yıl kutlamalarının hakkını veremediğimiz hissine kapılmamız çok olası.

Biz de şu plastik çam ağacı geleneğine alternatif oluşturabilecek neler üretebiliriz diye bir bakındık ki, karşımıza nefis seçenekler çıktı. Biraz el becerisi, biraz yaratıcılık, kolay bulunabilen malzemeler, ve en önemlisi yeni birşeyler yapma merakı. Bakın neler neler bulduk!

Marjinal bir yılbaşı ağacı için gerek duymayacağınız yegane malzeme plastik bir çam ağacı. Yılbaşı havasına girmek için sadece çam ağacı formunu oluşturmak yeter de artar bile. Yani, yere yakın düz bir gövde ve yukarıya çıktıkça daralıp üçgen formu oluşturan basamak şeklinde dallar.

Hani şu kırtasiyelerde satılan renkli, desenli bantlar var ya… Mesela onları bir çam ağacı formu oluşturmak için duvarınıza yapıştırarak başlayabilirsiniz. Yılbaşı ağacınız hazır işte! Sonrasında normalde plastik bir çam ağacını nasıl süslüyorsanız, aynen o şekilde duvardaki şablonu süsleyin. Aksesuarlarınızı duvara şeffaf bantlarla, çivilerler veya iplerden sallandırarak sabitleyebilirsiniz. Üstelik bu alternatif yılbaşı ağacı dar alanlarda daha da makbul.

yılbaşı ağacı
yılbaşı ağacı

Yeşillikler arasında, mümkünse çam ağaçlarının da olduğu bir ormanda yapacağınız kısa bir yürüyüş yepisyeni bir çam ağacı oluşturmak için gereken tüm malzemeyi bulmanızı sağlayacaktır. Örneğin birasz kozalak toplayıp bunları dairesel bir çam ağacı formu oluşturacak şekilde, silikon tabancası yardımıyla sabitleyebilirsiniz. Hatta kozalakları boyamak da iyi bir fikir olabilir. Yeşil, kırmızı, beyaz, altın sarısı, gümüş… Renk seçimini size yılbaşı ağacıbırakıyoruz!

Yine küçük mekanlarda “Ama benim yılbaşı ağacı için yerim yok ki…” diye şikayet eden meraklılar için bir çözüm daha bulduk! Duvara çakacağınız birkaç çivi, istediğiniz renk ve formda biraz ip yeterli. Çivileri bir üçgen oluşturacak şekilde duvara çakın. İpinizi çivilerin etrafından döndürerek ağacın ana hatlarını oluşturun. Sonra da biraz süsleyin. Hepsi bu!

Yürüyüşe çıktığınızda etraftan birkaç dal parçası toplayın. Sonra bu dalları üstüste dizdiğinizde bir üçgen oluşturacak şekilde farklı uzunluklarda kesin ya da basitçe kırın. Biraz ip kullanarak en uzun dalınızın iki ucuna birer düğüm atın. Ardından arada biraz boşluk kalacak şekilde aynı iple dalların iki ucuna düğümler atarak üçgen formunu tamamlayın. Duvara çakacağınız bir çiviye veya kapı tokmağınıza yılbaşı ağacınızı asabilirsiniz. İşte “Yerim dar” diyenlere bir seçenek daha. Biraz süslediniz mi tamamdır!

Aynı dalları dilerseniz bir gövde oluşturacak şekilde, en uzun dalınıza diğer dalları çakarak da kullanabilirsiniz. Kısadan uzuna çakacağınız dallar yine bir üçgen şekli oluşturmalı. Sonra isterseniz toprak dolu bir saksıya ağacınızı dikebilirsiniz veya tahta bir plaka üzerine sabitleyebilirsiniz.

yılbaşı ağacı
 
yılbaşı ağacı
Manavınızdan birkaç sandık rica edin. Sandığın tahta parçalarını birbirinden ayırın. Uzunca bir gövde oluşturun ve uzundan kısaya diğer parçaları bu gövde üzerine çakın. Çok basit! Sonrasında ister boyayın, ister süsleyin.

yılbaşı ağacı

Aslında bir merdiven açık şekilde durduğunda bir yılbaşı ağacı şeklini andırır. Biraz süsleme, ışıklandırma ve isterseniz boyama ile bambaşka bir yılbaşı ağacına kavuşabilirsiniz. Görenler bayılacaklar.

Peki ya evinizdeki kalın ciltli kitaplarla, ansiklopedilerle bir yılbaşı ağacı yapabileceğinizi söylesek? O kadar kolay ve hızlı ki, isterseniz evinizin çeşitli köşelerinde birden fazla yılbaşı ağacı bile kurabilirsiniz. Tek yapmanız gereken birkaç kitabı gövdeyi oluşturacak şekilde üstüste koymak ve onların üstüne de açık halde duran kitaplarınızı büyükten küçüğe yine bir üçgen oluşturacak şekilde yerleştirmek. İsterseniz önceden kitaplarınızı kaplayabilirsiniz. Sonrasında yine süsleyerek yılbaşı ağacınızı tamamlayın.

yılbaşı ağacı
yılbaşı ağacı

yılbaşı ağacıKitaplığınıza bir yılbaşı ağacı saklanmış! Raflardaki kitaplarınızı uzaktan bakıldığında üçgen oluşturacak şekilde yatırın. Alt raflara daha çok ve büyük boyutlu, üst raflara ise daha az ve daha küçük kitaplar yerleştirin. En alt rafta ise sadece üstüste duran kitaplar yılbaşı ağacınızın gövdesini oluşturacak. Bu kadarcık!

Aslında sadece elinizdeki yılbaşı süsleriyle bir ağaçsız yılbaşı ağacı yapabilirsiniz. Sadece minik aksesuarları duvarınıza bir ağaç şeklinde sabitlemeniz yeterli.

Veya evinizdeki boy aynasını baş köşeye taşıyın. Farklı renklerde yapışkanlı not kağıtlarını aynanın üzerine yapıştırarak bir yılbaşı yılbaşı ağacıağacı şekli oluşturun. Kağıtların üzerine yeni yıl dileklerinizi, hedeflerinizi, geçen yıldan kalan hatırlanmaya değer olayları not edebilirsiniz. Yeni yıla evinizde vereceğiniz bir partide girecekseniz, misafirlerinizden de yılbaşı ağacına katkıda bulunmalarını rica edebilirsiniz. Etrafta bolca renkli kalem bulundurmayı unutmayın. Fotoğraflar, çıkartmalar ve çeşitli süslerle yılbaşı ağacınızı kişiselleştirebilirsiniz.

 

Ana fikri kaptınız, değil mi? Artık yıllardır müptelası olduğumuz plastik çam ağacımızı emekliye ayırıp her yıl bambaşka bir yeni yıl dekorasyonuyla hem el becerilerimizi hem de hayal gücümüzü geliştirebiliriz. Üstelik böylesi daha eğlenceli!

Mutlu yıllar! 🙂