Kendin Yap! 4 – “Olmaz, olmaz” demeyin, nelerden kitaplık yapılıyor!

Kendin Yap! serimizin bu yazısında kitaplıklara el atıyoruz. Biraz değişiklik, biraz sıfırdan üretim… Ama neticede kendi elcağızlarımızla yaptığımız seyrine doyum olmayacak kitaplıklarımız olacak. Dekorasyon, geri dönüşüm, marangozluk, ahşap boyama meraklıları toplansın.

Kendin Yap! serimizin bu yazısında kitaplıklara el atıyoruz. Biraz değişiklik, biraz sıfırdan üretim… Ama neticede kendi elcağızlarımızla yaptığımız seyrine doyum olmayacak kitaplıklarımız olacak. Dekorasyon, geri dönüşüm, marangozluk, ahşap boyama meraklıları toplansın. Alet çantaları açılsın, tulumlar giyilsin!

Gerekli malzemeler:

Projelere bağlı olarak malzeme listeniz değişecek olsa da, birkaç demirbaş var ki, el altında bulundurmak gerekiyor.

  • Metre: Göz kararı olmaz, ölçmeniz gerekecek.
  • Kağıt: Ölçüleri not etmek ve uygulamaya geçmeden önce tasarımı netleştirmek için şart.
  • Kurşun kalem: Ölçü almak ve hem ahşap, hem de duvar üzerinde vidalık, delmelik, montelik yerlerin belirlenmesi için gerekecek. Bir usta misali kulak arkasına iliştiriverin.
  • Matkap: Muhtemelen duvarlarda, raflarda ve farklı çeşitli yüzeylerde delik açmanız gerekecektir.
  • Su terazisi: Rafların yamuk olmasını istemezsiniz. Nereden mi bulacaksınız? Akıllı telefonların çoğunda su terazisi işlevi gören uygulamalar var.
  • Ve tabi ki çivi, vida, dübel, çekiç, tornavida gibi alet çantalarının vazgeçilmezleri…

Gerekli malzemeleri nalburlardan ve büyük yapı marketlerinden temin edebilirsiniz. Geri dönüştürerek tasarlayacağınız raflar için ise biraz antikacı, eskici, bit pazarı ve hatta hurdacı gezmeniz gerekebilir.

Aman dikkat!

  • Ellerinizi kollayın. Özellikle çivi ve dübel çakarken, matkapla haşır neşir olurken azami dikkat göstermelisiniz.
  • Aldığınız ölçüleri mutlaka ikinci bir kez kontrol edin. Duvarda yanlış bir delik olmasın. Ahşabı fazladan kesmeyin.
  • Duvara monte edeceğiniz kitaplık ve rafların emniyetli olmasına özen gösterin. Sağlam monte edin. Sarsıntılara dayanıklı olsun. Ağırlık taşıdıkça bel vermeyeceğinden emin olun. Mümkünse baş hizasından uzağa yerleştirin.

Listelediğimiz projelerden keyfinize ve göz zevkinize uygun olanı seçiniz. Başlıyoruz!

kitaplık
 
Çekmece: Hani o geçen sene depoya kaldırdığınız, ne yapacağınızı bilemediğiniz eski şifonyer var ya? Hah, işte onun çekmecelerini çıkarın. Biraz boyayarak, belki biraz yapışkanlı kağıtlarla kaplayarak zevkinize uygun hale getirin. Sonrasında ise çekmecelerin alt yüzleri duvara paralel olacak şekilde monte edin. Yeni kitaplığınızın havasına hava katmak için çekmece kulplarında da değişikliğe gidebilirsiniz. 2-3 çekmeceyi birarada, ancak dip dibe değil de duvarınıza aralıklı yerleştirererk kitaplıklardan bir mozaik oluşturabilirsiniz.

kitaplık
 
 
 
 
Çerçeve: Herhangi bir ahşap kutuyu duvara monte ettiniz diyelim. Gözünüze biraz sıkıcı mı göründü? Oymalı kakmalı çerçeveler ile bambaşka bir tarz yakalayabilirsiniz. İster kendiniz yapın, ister ölçünüzü alıp çerçevecinin yolunu tutun.
 
 
 
 
dallar.jpg

kitaplık

Dallar: Dört kenarlı dümdüz bir raf, minik bir dokunuşla bambaşka bir görünüme kavuşabilir. Budama mevsimindeyiz. Yürüyüş yaparken etrafınıza alıcı gözle bakın. Formunu, rengini, kalınlığını uzunluğunu beğenip gözünüze kestirdiğiniz rafları kolunuzun altına sıkıştırıverin. Evdeki sıkıcı rafın yan yüzeylerinden birini söküp kendisiyle vedalaşın. Onun yerine dallardan birini uygun ölçüde keserek sabitleyin. Çok fazla dal mı topladınız? Eşit boy ve kalınlıkta dallar seçin ve bunlara dik gelecek şekilde raflar monte edin. Sonrasında dilerseniz duvara sabitleyebilirsiniz. Ayrıca, dilerseniz dalları renklendirebilirsiniz de.

kitaplık

 

 

Gitar: Lisedeyken bir heves alıp, pek çalmayıp, akorunu bozup, tellerini patlattığınız o eski gitarla barışmanın zamanı gelmiş olsa gerek. Gitarın ön yüzünü sökün. İstediğiniz sıklıkta yerleştirecek şeklide raf için ölçü alın ve ardından ölçüye göre kestirdiğiniz rafları gitarın iç yüzüne monte edin. Yepisyeni kitaplığınızı sağlam duracak şekilde duvara sabitleyin.

kitaplık
 
 
 
 
Gitar kutusu: Gitarınızı kitaplık olarak baştan yarattınız, e kutusu ne olacak? Gitar kutunuz sert kapaklıysa, aynı formül gitarınızın kutusu için de geçerli. Bir yuzünü sökün. İçine raflar yerleştirin. Duvara monte edin. Gitarla hava atmanın bambaşka bir yolu da bu!
 
 
 
kitaplık
 
 
Kutular:Yok yok, ben marangozluktan anlamam. Bana çok daha basit bir kitaplık lazım.” diyenleri de unutmadık. Pek çok yerden satın alabileceğiniz, sert mukavvadan yapılan kapaklı kutuları da kitaplık olarak kullanabilirsiniz. Kapakları kullanmayın. Kutuların alt yüzünü duvara yaslayın. Üstüste yerleştirdiğiniz kutuların da içlerini kitaplarınızla doldurun. İşte bu kadar!
 
 
 
kitaplık
 
Tuğlalar: Bir pratik öneri daha! İstediğiniz ölçüde kestirdiğiniz düz rafları, taşıyıcı olarak tuğla kullanarak şahane bir kitaplığa dönüştürebilirsiniz. Sağlam olması için, rafları tuğlalara çakmayın unutmayın.
 
 
kitaplık

Kütükler: Tuğlalı kitaplık projesinin çok benzerini aslında kalın kütüklerle uygulayarak daha doğal bir görünüm elde edebilirsiniz. Yine kütükleri ister boyayın, ister cilalayın, ister hiç dokunmayın. Rafları kütüklere çakmanız yeterli olacaktır.

kitaplık

 

 

Sandık: Manavlardan ille de domates salatalık alınacak diye bir kural yok. Mahallenizin manavının yolunu tutun. Boş sandıklardan birkaç tanesini rica edin. Sandıkları temizledikten sonra ister boyayın, ister cilalayın. Duvara monte ettiniz mi, tamamdır.

 

kitaplık
 
Televizyon: Eski tüplü televizyonunuz ne alemde? Eğer kullanılamaz durumda ise onu da kitaplığa dönüştürebilirsiniz. Televizyonu sökün. Tüpünü ve ekran camını çıkarın. Gerekirse temizleyip tekrar monte edin. İçini de kitaplarınızla doldurun. Nasıl fikir ama?
 
kitaplık
 
Kuş evi: Dekorasyon mağazalarında, bahçe aksesuarları satan yapı marketlerinde satılan kuş evlerini gördünüz mü? “Ben ne yapayım kuş evini?!” demeyin. Değişik boyutlarda ve formlarda kuş evleri alın. Ön yüzünü sökün. Boyayın, süsleyin. Duvara çakın. İçlerine kitaplarınızı yerleştirin. Alacağınız kuş evlerinin çok küçük olmamasına dikkat edin ki kitaplarınız içine sığabilsin.
 
kitaplık
 
Kaykay: Tavan arasındaki kaykayınızı da kitaplığa dönüştürebilirsiniz. Hazırda kaykay yoksa, biraz çarşı pazar dolaşarak ikinci el farklı birkaç kaykay satın alabilirsiniz. Matkapla kaykayların iki ucuna açacağınız dört delik ve içlerinden geçecek taşıyıcı metal ayaklar sayesinde bir kitaplık yapabilirsiniz. Kaykayları duvara monte etmeniz yeterli.
 
kitaplık
 
Halat: Dilediğiniz ölçüde kestirdiğiniz düz rafları halatlarla duvara monte ederek sıradışı bir kitaplık yapabilirsiniz. Sağlam halatlar ve taşıyıcı kancalar alın. Rafların arasındaki mesafeyi desteklemesi için bir marangozdan artık ahşap parçalar alıp üzerlerinde delikler açın. Raflarınızı ve küçük ahşap parçaları halatlardan geçirerek sıkıca monte edin. Kitaplığınız hazır!
 
kitaplık
 
 
Merdiven: Eski bir merdiveni kitaplık olarak kullanabileceğiniz hiç aklınıza gelir miydi? Hem çok basit hem de oldukça dekoratif görünen bu yöntemde, sadece istediğiniz büyüklüklerde kestirdiğiniz düz rafları, sağlam bir merdiven üzerine yerleştiriyorsunuz. Dilerseniz, sabit ve sağlam durması için rafları merdivene monte de edebilirsiniz.
 
kitaplık
 
 

Piyano: Evdeki kuyruklu piyanosu kullanılamaz duruma gelip, sadece sehpa görevi görenler var mı? Yoksa da, eskiciden alabileceğiniz hasarlı bir piyanoyu kitaplık olarak kullanabilirsiniz. Ayaklarını ve iç aksamını sökün. İçine önceden ölçü alıp kestirdiğiniz rafları sabitleyip piyanoyu duvara monte edin.

 
kitaplık
 
Panjur: Dümdüz bir kitaplık nasıl baştan yaratılır? İki ahşap panjur ile tabi ki! Antikacı, eskici, bit pazarı… Biraz alıcı gözüyle gezinin. Mutlaka eski tip, ahşap panjurlardan karşınıza çıkacaktır. İster boyayın, ister zımparalayıp cilalayın, ister hiç dokunmayın. İki panjuru dümdüz bir rafın yan taraflarına monte ederek, kitaplığınıza değişik bir hava katabilirsiniz.
 
 
kitaplık
 
 
 
Kayık:Ben büyük projelerin adamıyım!” diyenlere gelsin! Kayıkhanelerden hurda bir kayık bulun. Kayığın kıç tarafının düz olmasına dikkat edin, keza bu kısım kitaplığınızın zemini olacak. Temizleyin, istediğiniz gibi dekore edin. Boya, vernik, kürekler, can simitleri, aklınıza gelebilecek türlü aksesuarla donatın. Kayığınıza bir isim vermeyi de unutmayın. Kayığın içindeki oturak kısımlarını söküp, kayık zeminine dik olacak şekilde tekrar monte edin. Kitaplığınız hazır.

 

Rasgele! 🙂

Kitap okumak için alternatif mekanlar” yazımızı okumak için buraya tıklayın.