Kağıttan Hikayeler: Papier Atelier

Kağıttan Bir Dünya – Blog.

Kağıt ile ilgili pek çok farklı uğraşa hepimiz aşinayızdır, origamiler olsun, kağıt oyma sanatı olsun ama bu bahsedeceğimiz kağıt sanatı bir başka. İlk karşılaştığımızdan bizlerde hayranlık uyandıran ve baktıkça merak ettiğimiz bu kağıttan geometrik heykelleri yapan çift ile tanışmak, hikayelerini onlardan dinlemek istedik. Günlük hayatımızın her alanında görmeye alışık olduğumuz kağıt, Deniz ve Türker Akman çiftinin yarattığı bu atölyede tasarımın çok farklı yönleriyle hayat buluyor. Kendileri bizi kırmayıp sorularımızı cevaplandırdılar. Biz de bu ilham verici çalışmaları sizlerin de keşfine sunuyoruz. 

papier atelier minyatür heykel

Merhaba Deniz Hanım Ve Türker Bey. Öncelikle sizi biraz tanıyabilir miyiz?

Papier Atelier, Deniz ve Türker Akman’ın hayallerini kağıtla şekillendirerek hayat verdiği bir marka. Zaten mesleklerimizden ötürü (yazarlık ve mimarlık) aşina olduğumuz kağıda farklı bir boyut kazandırmak istedik. 2012 yılından bugüne kağıt heykel, vitrin, enstelasyon ve objeler tasarlıyoruz. Çalışmalarımızda; yavaş yaşam ve el üretimi üzerine kurulan yaklaşımla en iyi örtüşen, en naif malzeme olan “kağıt”ı tercih ediyoruz.

Yaptığınız işler gerçekten ilgi çekici, kağıttan heykeller yapma fikri ilk nasıl ortaya çıktı? Size ilham veren şey neydi?

Kağıtla zaten hep haşır neşirdik. Önce kendimize birkaç kağıt figür denemesi yaptık, ardından insanların tepkileri güzel gelince “neden bu işi büyütmüyoruz” dedik. Hayatın her alanında beslenmeye çalışıyoruz; filmler, insanların hikayeleri, seyahatlerimiz, gördüğümüz yüzler ve şekiller.

papier atelier minyatür heykeller

Oluşturduğunuz figürleri gördüğünüz şeylerden esinlenerek mi yapıyorsunuz? Yoksa aklınıza gelen herhangi bir şeyi de çizip modelliyor musunuz?

Bazen gördüklerimiz bizi yönlendirirken, bazen de bir rüya, bir hayal de yardım edebiliyor. Genellikle kendi karakterlerimizi, kendi tekniğimizle oluşturmaya gayret ediyoruz. Bazen de popüler kültür ikonlarını kullanıyoruz karakter çizimlerinde.

Bu bir çeşit 3 boyutlu modelleme yöntemi değil mi?

Evet üç boyutlu olarak bilgisayar ortamında çalışmaları yapılıyor. Daha sonra da kağıda dökülüyor. 

papier atelier-bear

Sanıyoruz bu iş biraz sabır gerektiriyor değil mi?

Sabır gerekiyor çünkü biraz detay gerektiren bir iş.

Ortalama kaç saatlik bir çalışma sonrasında bir ürün ortaya çıkıyor?

Ortalama iki haftalık bir süre.

Peki daha önce hiç bu tarz bir çalışma yapmamış biri ortaya güzel bir iş çıkarabilir mi?

Farklı kağıt teknikleri ve zorluk dereceleri var. Bizim yaptığımız tasarımın birebir ortaya çıkması için teknik bilgi gerekiyor. Fakat biraz daha kolay olan ve insanların kolaylıkla yapabilecekleri kağıt tekniklerini de özellikle workshoplarımızda tercih ediyoruz.

Sonrasında bu işten hoşlanan ve hobi olarak devam ettirmek isteyenler bunu nasıl yapabilirler? Sizden aldıkları atölye eğitimi yeterli olur mu? 

Bizden aldıkları atölye ile kağıtla çalışmayı öğrenebilirler. Sonrasında bu püf noktalarıyla beraber kendilerini daha da geliştirebilirler. 

papier atelier-niyazi erdoğan
Niyazi Erdoğan #toinfinity Defilesi

Kullanılan malzeme sadece kağıt mı? Başka yardımcı malzemeler de gerekiyor mu?

Eğer yapılacak heykel çok büyük olacaksa içine konstrüksiyon gerekiyor ki bu genelde farklı malzemeden olabiliyor. Bunları da çoğunlukla kağıttan yapmaya çalışıyoruz. Eğer kağıdın dayanımının üzerinde bir büyüklükte ise ek malzemeler kullanabiliyoruz. Onun dışında boyutu ve ayakta durması ile ilgili bir sıkıntı yoksa sadece kağıt kullanmayı tercih ediyoruz.

Kurumsal firmalar ile de bir çok proje yapmışsınız biraz bahseder misiniz? 

Kurumsal firmalarla vitrin tasarımı, mekan içi yerleştirmeleri – heykelleri, takım motivasyon çalışmaları gibi farklı şekillerde projeler ürettik. Özellikle takım çalışmaları hem bizim; hem de katılımcılar için çok eğlenceli geçiyor. Herkes üretimin farklı aşamasında rol alıyor, hızla bir iş bölümü gerçekleştiriliyor, çalışma bitip parçalar yerlerine yerleştiğinde de katılımcılar güzel süprizlerle karşılaşıyorlar. Çalışmaya başladıklarında sadece küçük piramitlerle başlayan çalışmalar gün bittiğinde bir tabloya, bir yazıya ya da büyük bir heykele dönüşebiliyor. 

 

papier atelier-nike adidas

Workshoplar çalışmalarınız da olmuş sanırım? İleride de workshop ve atölye çalışmalarınızı devam ettirmeyi düşünüyor musunuz?

Bugüne kadar birçok farklı türde workshoplar düzenledik. Bazen dekoratif objeler, bazen aydınlatma elemanları, bazen de küçük heykeller ürettik birlikte. Her workshop çalışmasında kendimizi yenilemek, yeni teknikler denemek ve bu teknikleri de katılımcılarla paylaşmak bize büyük bir zevk veriyor. İleride de değişik yerler ve zamanlarda workshop çalışmaları düzenlemeyi planlıyoruz. 

papier-workshop

Son olarak merak ediyoruz hayal ettiğiniz en büyük proje nedir?

Hayalimiz kağıdın sınırlarını zorlamak ve çok büyük boyutlu heykeller tasarlamak, bu heykelleri de uygun yerlerde hayata geçirmek.