İşinizde Mutlu Değil Misiniz?

Bir şekilde hayat şartları ve herkese göre değişiklik gösteren nedenlerden dolayı bir çoğumuzu sevmediğimiz işlere bağlanıp kalıyoruz. Eğer sizin için de durum böyleyse bize kulak verin. Sizi biraz olsun rahatlatacak ve daha iyi motive olmanızı sağlayacak bazı tavsiyelerimiz olacak.

Günümüzde sevdiği işi yapabilen insanla maalesef çok fazla karşılaşamıyoruz. Hayat şartları ve herkese göre değişiklik gösteren nedenlerden dolayı bir çoğumuz sevmediğimiz işlere bağlanıp kalıyoruz. Belki de sırf daha fazla para kazanacağız ailemize bakacağız derdiyle, her gün bize işkence gibi gelen bir işe gidip geliyoruz. Eğer sizin için de durum böyleyse bize kulak verin. Sizi biraz olsun rahatlatacak ve daha iyi motive olmanızı sağlayacak bazı tavsiyelerimiz olacak. Herşeyin bir çözümü vardır, belki de o kadar karamsar olmanıza gerek yoktur. Ne demiş Goethe; ‘Gülün dikeni var diye üzüleceğine, dikenin gülü var diye mutlu ol.”

işinizde mutsuzsanız

Özel hayatınıza ve sevdiğiniz şeylere yoğunlaşın

İşteyken stresli ve bunalmış hissediyorsanız ve yapmanız gereken görevler için dikkatinizi toplayamıyorsanız öncelikle iş dışındaki zamanınızda stresinizi azaltmanın yollarına bakmalısınız. İşiniz gelip geçicidir önemli olan özel hayatınızda mutlu olmanız. İşinizi bir kenara bırakın ve özel hayatınızı kesinlikle ihmal etmemeye çalışın. Günlük rutin işlerinizi yaparken bile bunları daha eğlenceli hale getirmeye çalışın ve elinizden gelenin en iyisini yapın. Yaptığınız işlerde verimli olduğunuzu görmek sizi daha çok motive edecektir. Klişe gibi gelecek ama yapmaktan zevk aldığınız şeyleri yapmak ve bunlara düzenli olarak zaman ayırmak size kendinizi en iyi hissettirecek şeylerden biri. Hayatınıza hiç bir değer katmayan boşa zaman harcadığınızı düşündüğünüz ne varsa tüm o alışkanlıklardan kurtulun. Üşenmeden elinize kağıdı kalemi alın, oturun ve gerçekleştirmek istediğiniz hedefleri belirleyin. Bu hedefler hobilerinizle ilgili, ailenizle ilgili olabilir. Almak istediğiniz şeyler veya gitmek görmek istediğiniz yerlerle ilgili olabilir. Sonra sizi en mutlu eden şeyleri düşünün ve listeleyin. Bu da illa bir etkinlik bir hobi tarzında bir şey olmak zorunda değil, pasta yemek bile olabilir. Her hafta sonu farklı bir pasta tarifi deneyin mesela sonra da kendinizi ellerinizle yaptığınız bu farklı lezzetlerle ödüllendirin. Yani işin özü, sevdiğiniz şeylere bolca vakit ayırın hatta onları daha da eğlenceli hale getirin.

hobi edinmek

Ayrıca şu bilgiyi vermeden de geçmeyelim; hobilerin, işteki başarıyı olumlu yönde etkilediği belirlenmiş. ABD’de bilim adamlarının araştırması, dans etmek ya da resim yapmak hobilerin iş yerindeki sorunlara daha yaratıcı çözümler bulunmasını, aynı zamanda iş arkadaşları arasındaki ilişkiyi güçlendirdiğini göstermiş.

Bilim adamları, yaratıcı aktivitelerin yeni deneyimlerin yanı sıra yeni bilişsel yolların keşfedilmesini sağladığını, kontrol duygusunun gelişmesiyle de hobilerin iş yerinde sorunların daha kolay atlatılmasına, rahatlamaya yardımcı olduğunu belirtmiş. Bu deneye 400’den fazla kişi katılmış. 

sevdiğiniz şeyi yapın

Hiç farklı bir şeyler yapmıyormuş gibi mi hissediyorsunuz? O zaman güçlü olduğunuz yönleri ve tutkularınızı keşfetmenin vakti gelmiş demektir.    

çalışma hayatı

Bunun için size Tom Rath’in yazdığı Strengths Finder 2.0 ve Güçlü Yönlere Odaklı Liderlik kitaplarını önerebiliriz. İlk kitapta güçlü yönlerinizi keşfetmenizi sağlıyor. Bu yönlerinizi en iyi şekilde kullanmak ve en üst düzeye çıkarmak için yapmanız gerekenlere de yol gösteriyor. Henüz keşfetmediğiniz doğuştan gelen bir yeteneğinizi, gücünüzü açığa çıkartmak hayatınızı büyük ölçüde etkileyebilir.

İkinci kitap ise Tom Rath ve Barry Conchie tarafından liderlerin güçlü yönlerini ortaya çıkarmak, başkalarının güçlü yönlerine yatırım yapmak, takımınızı oluştururken doğru kişileri ve doğru güçlü yönleri seçmek hakkında yazılmış. Sizin de tahmin edeceğiniz gibi liderlik ancak güçlü yönlere odaklanmakla mümkün oluyor. Hangi yönleriniz güçlü ve bu yönlerinize nasıl odaklanmanız gerekiyor? Başkalarının güçlü yönlerini nasıl ortaya çıkarabilirsiniz? sorularına cevap bulmak iş hayatındaki stresinizi ve mutsuzluğunuzu unutturabilir, hatta sizi lider konumuna yükseltebilir.  

hedefler belirlemek

Bu söylediklerimiz hiç de hayal değil, öyle düşünmeyin. İşinizde bugün ne durumda olduğunuzu düşünün. Güçlü olduğunuz yanları keşfedin ve bunları ön plana çıkarmak, geliştirmek için planlar yapın. Yetenekleriniz, eğiliminiz ve ilgi alanlarınız nelerdir bunları keşfedin. Belki de yaptığınız işten çok daha fazlasını başarabileceğinizi veya sektörünüzün başka bir kolunda daha iyi olabileceğinizi anlayacaksınız. Sonrasında keşfettiğiniz bu yönlerinizi gerçekleştirmek için hedeflerinizi belirleyin ve bu hedefler doğrutusunda planlarınızı yapın. İşte size motive olmak için gayet yeterli nedenler! 

İşinizi anlamlandırmak ve kariyer yapmak için mücadele edin, insanlarla bağlantılarınızı kuvvetlendirin.

iş yerinde mutlu olabilmek

Yaptığınız işi biraz olsun anlamlandırmak için bunu yapabilirsiniz. Kendinize ulaşılabilir hedefler belirleyin, farklı insanlarla tanışın ve farklı bağlantılar kurun. Müşterilerinizle ve iş arkadaşlarınızla iyi iletişimde olun. İş yerinizdeki bir arkadaşınız ya da çalıştığınız bir müşteri ile diyaloğunuz da sizi işe motive etmek için yardımcı olacaktır. İşiniz ile ilgili ulaşabileceğiniz hedefler belirlemeniz, bunları gerçekleştirdikçe mutlu olmanıza yardımcı olacak. Yaptığınız işin, sektörünüzün hayata ne gibi faydaları olduğunu nelere katkı sağladığını düşünün ve işinize anlam katın.

yeni işe girmek

Tüm bunları uyguladıktan sonra işin içinden hala çıkamıyorsanız veya kendinizde keşfettiğiniz yanlardan sonra iş değişikliğine gitmeniz gerekiyorsa da korkmayın. Esnek olun ve değişimlere açık olun, eğer çalıştığınız iş hedeflerinize uymuyor ve kendinizde keşfettiğiniz güçlü yanlar için eksik kalıyorsa ufukta yeni bir iş görünüyor demektir. 

iş yerinde mutlu olmak