Instagram’da Organik Olarak Büyümek

Instagram’da takipçi kazanmak ve takipçilerinizi elinizde tutmak istiyorsanız bu yazıda bu sorularınızın cevabını bulacaksınız…

Instagram hesabını sıfırdan oluştururken dikkat etmeniz gereken 4 ana konu vardır; 

  • Adınız,
  • Profil fotoğrafınız, 
  • Biyografiniz,
  • Hesap tipiniz.

Instaragram hesabınıza isim koymak aynı anda hem kolay hem de zor olabilir. 

Eğer kendi adınızı koyacaksanız oldukça kolay olabilir ya da sahip olduğunuz işletme için bir hesap açıyorsanız işletmenizin adını kullanmak işinizi oldukça kolaylaştırır. Bunlar dışında farklı amaçlarla bir hesap açıyorsanız o zaman biraz araştırma yapıp, ilgilendiğiniz türde paylaşım yapan hesapların isimlerinden de ilham alarak kendi adınızı seçmelisiniz. 

Profil fotoğrafınız için de aynı şeyler geçerli olabilir. Eğer kişisel bir hesap açıyorsanız kendi fotoğrafınızı ya da selfienizi koyabilirsiniz. Eğer işletmeniz için bir hesapsa markanızın logosunu ya da markanızı en iyi yansıtacak ürününüzü profil fotoğrafınıza koyabilirsiniz. 

Instagram’a ekleyeceğiniz biyografiniz de elbette kişisel hesap ve işletme hesabı arasında farklılıklar gösterebilir.

Kişisel hesabınız için hazırlayacağınız biyografi işletme hesabınıza hazırlayacağınız biyografi kadar önemli değildir. Kişisel hesabınızda biyografinize yaşınızı, ilgili olduğunuz alanları, belki sevdiğiniz bir sözü ya da sizi yansıttığını düşündüğünüz birkaç emojiyi ekleyebilirsiniz. İşletme hesapları içinse durum biraz daha farklı olabilir. Biyografinize siteniz varsa onun linkini eklemek isteyebilirsiniz ya da işletmenizle alakalı anahtar kelimeler varsa bu kelimeleri de ekleyebilirsiniz. 

Hesap tipine geldiğimizde ise kişisel ya da işletme hesabı fark etmeksizin, hesabınızı büyütmek istiyorsanız, işletme hesabı olarak kullanmanız oldukça önemlidir. Böylece bir takım istatistiklere ulaşmış olursunuz ve bu da hesapta yaptığınız paylaşımların ne kadar iyi etkileşim sağladığını ya da hangi paylaşımların, sizin hedef kitlenize uygun olmadığını görmüş olursunuz. 

Bu 4 ana konudan sonra detaylara inecek olursak Instagram paylaşımlarında devamlılık oldukça önemlidir. Diyelim ki 1 ay boyunca haftada bir gönderi paylaşırsanız yeni kişilere ulaşmak ya da sizi zaten takip eden kişilerin anasayfasına çıkmak için o ay için şansınız 4/30 olacaktır ama bu sayıyı ne kadar artırırsanız keşfedilme şansınız o kadar artar. Örneğin her gün 1 içerik üretip Instagram’a attığınızda 1 ay boyunca keşfedilme şansınız 30/30 olacaktır. 

Instagram algoritması uygulamada vakit geçiren ve tüketmek yerine üreten kişilere öncelik verir. Bu da keşfedilme şansınızı artırır. 

Devamlılıktan sonra gelen en önemli şeylerden birisi de diğer kişilerle iletişime geçmek. Gönderilerinize yorum yapan kişilere geri yorum yapmak ya da sizinle aynı işteki veya alandaki kişilerin gönderilerine yorum yapmak hem keşfedilme şansınız artırır hem de uygulamada daha uzun vakit geçirdiğiniz için Instagram sizi yeni kullanıcılara önerir. 

Yukarıdakilerden sonra en önemli noktalardan birisi de kendi alanınıza karar vermek. Bu moda olabilir, yemek olabilir ya da sizin istediğiniz bambaşka bir alan olabilir. Belirli bir alanda kalmak sizinle aynı ilgi alanlarına sahip kişilere sizin önerilmenizi artıracağı anlamına gelir. Böylece takipçi sayınız artarken sizinle aynı ilgi alanlarına sahip kişilerle tanışma şansınız da artar. 

Ayrıca stilinizi de bulmak çok önemli. Instagram’da paylaşım yaparken gönderilerinizin bir bütünün parçası gibi görünmesini istiyorsanız ya da takipçilerinizin adınıza bakmadan markanızı direkt tanımasını istiyorsanız size ait bir stil yaratmalısınız. Bu tasarımla ya da efektlerle oldukça kolay şekilde sağlanabilir. 

İçeriğinize uygun etiketler kullanmak da oldukça önemli. Bu da diğerleri gibi keşfedilme olasılığınızı artırır. Bunun yanı sıra kendinize özgü bir etiket ile benzer paylaşımlarınızı tek etiket altında toplayabilirsiniz. Böylece yeni takipçilerinizi tüm profilinize bakma zahmetinden kurtarıp tek bir etiket ile o gönderi ile alakalı tüm diğer paylaşımlarınızı gösterebilirsiniz. 

Son olarak Instagram’da etkileşim almanın en iyi yollarından birisi de yorum yaptıracak açıklamalar yazmak. 

Eğer takipçilerinizin gönderilerinize daha sık yorumlar yapmasını istiyorsanız açıklamanızda sorular sorun ya da bir anket yaptığınızı söyleyin. Fikirlerinizi kendi alanınıza göre istediğiniz şekilde genişletebilirsiniz. 

Tüm bunları yaptıktan sonra zamanla sizin içeriğinizle ilgili yeni takipçiler kazandığınızı göreceksiniz. Elbette bu kısa bir süreç değil ve kesinlikle devamlılık isteyen bir süreç. Yine de aynı zamanda oldukça eğlenceli olabilecek de bir süreç. 

Umarız ki bu yazı Instagram yolculuğunuzda hesabınızı büyütmek için size faydalı olur. Ve unutmayın, önemli olan her zaman eğlenmek!