IELTS mi TOEFL mı Bilmecesi

Biri İngiliz, biri Amerikan iki sınav… Günün birinde pek çok kişinin işi düşecek bu ikiliye. Birinin adı geçmeden diğerinin anılmadığı bir elmanın iki yarısı onlar. O gün geldiğinde karşılaştırmak ve ikisinden birini seçmek gerektiğinde, veya sadece neymiş ki bunlar? dediğinizde danışabileceğiniz bir rehber hazırladık.

Biri İngiliz, biri Amerikan iki sınav… Günün birinde pek çok kişinin işi düşecek bu ikiliye. Birinin adı geçmeden diğerinin anılmadığı bir elmanın iki yarısı onlar. O gün geldiğinde karşılaştırmak ve ikisinden birini seçmek gerektiğinde, veya sadece “neymiş ki bunlar?” dediğinizde danışabileceğiniz bir rehber hazırladık.

Başlamadan önce ufak bir tavsiye; “TOEFL mı daha kolay IELTS mi?” sorularınıza aldığınız cevapların, sorduğunuz kişinin kendi yetkinlik ve tercihleri doğrultusunda aldığınız cevaplar olduğunu unutmayın. Bu sorunun cevabını ancak siz kendinize verebilir veya deneyerek öğrenebilirsiniz. Bilmenizi isteriz ki, bu rehber size hangi sınavın daha kolay olduğunu anlatmayacak, ama hangi sınavın sizin beceri ve çalışma şeklinize daha uygun olduğunu değerlendirmenize yarayacak kriterler sunacak.

IELTS (International English Language Testing System – yani, Uluslararası İngiliz Dili Test Sistemi) ve TOEFL (Test of English as a Foreign Language – yani, İngilizce Yabancı Dil Testi) İngilizce Dil Yeterliliği’ni belgelemek isteyenlerin başvurduğu iki farklı sınav. Bu iki sınavdan birinin yolu göründüyse eğer; ya Türkiye’deki üniversitelerden birinin İngilizce hazırlık sınıfını okumadan atlamak istiyorsunuzdur, ya İngilizce hazırlıktan kalmışsınızdır ve bütünleme niyetine bu sınavlara mahkumsunuzdur, ya da yurtdışında bir eğitim kurumuna, bursa, veya işe başvuruyorsunuzdur. Kısacası birileri yakanıza yapışmıştır “İngilizce’deki marifetlerini ispatla!” diye. Bu iki şahsına münhasır sınavı karşılaştırıp, size ve hedefinize en uygun olanını seçmek gerekir o zaman.

Kurumların dayatmalarını bir kenara bırakıp karşılaştırma aşamasına geçerken kendinize sormanızda fayda olan iki soru var:

Sınav sonucunu ileteceğim kurum her iki sınavı da kabul ediyor mu?

Eğer kabul etmiyorsa zaten seçme şansınız yok demektir. Örneğin İngiltere’deki üniversiteler TOEFL’a burun kıvırır, ille de IELTS diye tuttururlar. Amerika’daki bazı kurumlar da keza tam ters şekilde.

Sınav sonucunu en geç ne zaman iletmeliyim? Bu tarihe kadar bu iki sınavın ikisinin de sonucu elime ulaşmış olur mu?

Bu yazıyı okumakta geç kaldıysanız ve sınav başvurunuzu yapmayı son ana bıraktıysanız, derhal bu yazıyı daha sonra okumak üzere bir kenara alın ve en yakın sınavı TOELF mı IELTS mi olduğunu, hangi sınava girerseniz sonucunuzun daha kısa sürede elinize geçeceğini kontrol edin.

IELTS ve TOEFL karşılaştırmasına öncelikle bu iki sınavın ortak yönlerini inceleyerek başlayalım.

  • Haliyle her iki sınav da İngilizce.
  • İki sınav da birbirinin aynısı şu 4 bölümden oluşur:
  • Listening (Dinleme) – Reading (Okuma) – Writing (Yazma) – Speaking (Konuşma)
  • Diğer üç bölümde farklılıklar olmasına rağmen Reading bölümleri neredeyse aynıdır.
  • Her ikisi sınavın sonuçları 2 sene boyunca geçerlidir. Sınava ilk girişinizden 2 sene sonra tekrar İngilizce yeterliliğinizi belgelemeniz gerekiyorsa tekrar sınava girmeniz gerekir.

Peki bu iki sınavın birbirinden ne farkı var?

  • IELTS daha önce belirttiğimiz gibi İngiltere kökenli bir sınav sistemi olduğu için İngiliz İngilizcesi’ni veya Avustralya İngilizcesi’ni baz alıyor. TOEFL’da ise Kuzey Amerika İngilizcesi’ni kullanmanız gerekiyor. Yani dili kullanım ve aksan konusunda farklılıklar var. Bu genelde gözardı edilen, ancak oldukça önemli bir ayrım. Örneğin, İngiliz İngilizcesi aksanını anlamakta zorlanıyorsanız, bırakın sınavdaki Listening bölümünde başarılı olmayı, sınav esnasında gözetmenlerin açıklama ve uyarılarını da anlamakta zorlanabilirsiniz.
  • Diğer önemli bir ayrım ise IELTS’in sadece “Paper Based” (Klasik yazılı sınav) ve TOEFL’ın “IBT” yani “Internet Based Test” (Bilgisayar aracılığıyla yapılan sınav) şeklinde yapılması. Eğer klavyede on parmak değil de iki parmak kullanıyorsanız bu size TOEFL sınavının Writing bölümünde zaman kaybettirecektir, IELTS’i seçerek kağıt kalemi tercih edebilirsiniz. Ya da mülakat şeklinde bir gözetmen ile konuşmak sizde stres yaratıyorsa veya dikkatinizi dağıtıyorsa IELTS sınavının Speaking bölümünde zorlanabilirsiniz. O zaman TOEFL’a girer ve bilgisayara karşı konuşabilirsiniz.
  • Bu iki sınavdan birine girmeden önce ders almayı planlıyorsanız, TOEFL dersi verecek öğretmenlerin veya kursların IELTS dersi alabileceğiniz kaynaklardan daha yaygın olduğunu bilmelisiniz.
  • IELTS’te iki farklı sınav tipi vardır; General English (Genel İngilizce) ve Academic English (Akademik İngilizce). TOEFL ise TOEFL’dır, tek tiptir.
  • IELTS sınav ücreti 375 TL, TOEFL sınav ücreti ise yaklaşık 170 USD’dır.
  • TOEFL’da her bölüm 30 puan ve toplamda tüm sınav 120 puan üzerinden değerlendirilirken, IELTS’te her bölüm 9 puan üzerinden değerlendirilir ve sınav sonucu bölüm puanlarının ortalaması alınarak yine 9 puan üzerinden belirlenir.
  • TOEFL sınavının tamamı çoktan seçmelidir, seçenekler arasından doğru olanı işaretleyerek devam edersiniz. Ancak IELTS’te çoktan seçmeli bölümler olduğu gibi eşleştirmeli ve boşluk doldurmalı sorular da vardır. Kelimeleri doğru yazıp yazmadığınız da dikkat gerektiren puan kriterlerinden biridir. Eğer çok fazla soru formatıyla uğraşmak dikkatimi dağıtır veya kelimelerin yazılışı konusunda kendime güvenmiyorum diyorsanız TOEFL’ı tercih edebilirsiniz.
  • TOEFL sınav süresi yaklaşık 4 saat, IELTS ise 2 saat 45 dakikadır. Eğer sınav süresi performansınızı etkileyen bir unsur ise daha kısa süren IELTS’i tercih edebilirsiniz.
  • İki sınav aynı 4 bölümden oluşur ancak bölümlerin sıralaması farklıdır. IELTS Listening – Reading – Writing – Speaking sırasıyla, TOEFL ise Reading – Listening – Speaking – Writing sırasıyla yapılır.
  • Listening: TOEFL’ın Listening bölümü için kulaklık takmanız gerekir. IELTS’te ise sınav salonundaki ses sistemi kullanılır ve adayların hepsinin aynı anda çıt çıkarmadan dinlemesi gerekir. TOEFL’da her öğrenci her bölümü aynı anda yapmak zorunda olmadığı için sınav salonunda oluşabilecek gürültüye hazırlıklı olmanız gerekir. Örneğin, siz pür dikkat Listening’i dinlerken yan masanızda bir öğrenci bağıra bağıra Speaking bölümünü yapıyor olabilir. Dış etmenlerin performansa olan etkisini azaltma konusunda IELTS’in daha başarılı bir sistem sunduğunu söyleyebiliriz. TOEFL sınavına hazırlanırken arada bir gürültülü ortamlarda (örneğin kalabalık bir kafede) test çözerek bu negatif etkiyi azaltabilirsiniz.
  • Speaking: IELTS’in Speaking bölümü yazılı sınava girdiğiniz tarihten ileride başka bir yakın tarihte olabilir. Genelde arada birkaç gün fark olur. TOELF’da tüm sınav tek celsede biter. IELTS’te bir sınav görevlisiyle birebir mülakat yapılırken TOEFL’da bilgisayara karşı mikrofona konuşursunuz.
  • Writing: IELTS Writing bölümünde iki ana kısım vardır. Birinci kısımda bir grafik veya tabloyu yorumlayarak yazmanız, ikinci kısımda ise belirlenen konu ile ilgili akademik bir yazı yazmanız gerekir. TOEFL’da ise yine iki ana kısım vardır. İlkinde bir paragraf metin ve aynı konuyla ilgili Listening verildikten sonra bu ikisini değerlendiren bir yazı yazmanız istenir. İkinci kısımdaysa direk konu verilir ve akademik bir yazı yazmanız gerekir.

Öneriler

  • TOEFL sınavına başvuracaksanız kaydınızı mümkün olduğunca erkenden yaptırmanız sınav salonu seçiminizde size kolaylık sağlayacaktır. Daha önce bahsettiğimiz gibi, TOEFL’da dış etmenlerin performansınızı etkilemesi IELTS’le kıyaslandığında daha büyük bir olasılık. Bu yüzden sınava gireceğiniz salonla ilgili daha önce sınava giren tanıdıklarınızın yorumlarını alarak önceden araştırma yapabilir ve salonların kontenjanları dolmadan daha iyi bir sınav salonu seçebilirsiniz.
  • TOEFL’a girecekseniz Amerikan, IELTS’e girecekseniz İngiliz aksanlı filmler ve müzikler dinlemeniz Listening bölümlerinde işinize yarayacaktır.
  • Kurslar ve kitaplar dışında internet de bu sınavlara hazırlık kaynakları açısından derya deniz… Bloglar, sınav sistemleriyle ilgili karşılaştırmalı yorumlar, e-kitaplar, ve online deneme testlerini bulabileceğiniz birçok kaynak var. Araştırmanızı tavsiye ederiz.
  • Her iki sınavın da Writing bölümlerinde yazılarınızın minimum ve maksimum kelime sayısına uygun olması puanlama için önemli bir kriterdir. Yazmayı bitirdikten sonra kelimelerinizi saymayı unutmayın.

Başarılar dileriz.
Ecem Cennet Sarıgül 
Meraklısı İçin