Hobilerinizle barışın! Hobilerinize vakit ayırmanızı kolaylaştıracak 5 öneri

Çoğu zaman günlük işlerin yoğunluğunda hobilerimize vakit ayırmakta zorlanıyoruz. Bu yazımızda hobilerinize vakit ayırmanıza yardımcı olacak 5 öneriden bahsettik.

Hobiler çoğu zaman pek de ciddiye alınmayan ve hayatlarımızda öncelikli kategoriye almadığımız aktivitelerdir. Belki de önceliklerimiz arasına alamadığımız aktiviteler demek daha doğru olur. Günlük olarak hepimizin yapması gereken bazı işler var. İlk olarak elbette çalışma ya da öğrencilik hayatı günümüzün büyük bir kısmını alıyor. Sonrasında ise hayatımızı sürdürmek için yapmamız gereken şeyler geliyor. Yemek yemek, yemek yapmak, temizlik yapmak gibi. Bunlar gibi gerekliliklerden sonra kalan ‘boş’ vakitlerimizi ise nasıl dolduracağımız tamamen kişisel tercihlerimize kalıyor. 

Hobiler pek çok farklı alanda olabilir. Yemek yapmak, örgü örmek, kitap okumak, dizi izlemek, bir enstrüman çalmak gibi ilk akla gelen hobilerin yanı sıra daha değişik hobiler de var. Örneğin cam üfleme, ahşap oyma, bisiklet sürme, seramik gibi daha farklı, nispeten zor ve zaman alıcı aktiviteler de hobi olabilir.

Peki tüm bunlara hayatımızda nasıl vakit ayırabiliriz? 

1. Hayatınızı planlayın

Belki de duymaktan sıkıldınız ve sıkıcı bir öneri gibi de görünüyor olabilir ama plan yapmak hayatınızı belli bir düzeyde düzene sokar ve aslında fark ettiğinizden daha fazla vaktinizin olduğunu keşfedebilirsiniz. Her günü tek tek planlamak sizin için zorsa haftalık planlamalar ile öncelikli aktivitelerinizi yapıp sonrasında kalan vaktiniz için değerlendirme aktiviteler ekleyebilirsiniz. Sizin hayat tarzınıza uygun zamanları belirledikten sonra hobilerinize daha kolay vakit ayırabildiğinizi fark edeceksiniz. 

2. Birileriyle birlikte yapın 

Başkalarıyla yaptığınız grup aktivitelerinde sorumluluk hissinizin daha da yükseldiğini fark etmişsinizdir. Hobiler için de bu geçerli olabilir. İlla toplu yapılması gereken bir aktivite olmak zorunda da değil. Bir arkadaş grubunuzla belli bir günde, belli bir saatte birlikte resim yapacağınızı kararlaştırırsanız sonrasında bu sözü tutmak için zaman ayırma eğiliminde olacaksınızdır. Böylece de hem kendinizi dinlendirirken hem de arkadaşlarınızla vakit geçirmiş olacaksınız.

3. Düşük bütçeli hobilerle başlayın

Aslında tam tersi olarak çok para harcadığınız bir hobi için daha fazla vakit ayırmak isteyeceğinizi düşünebilirsiniz. Ancak bir hobi size kendinizi bir şeyleri zorla yapıyormuşsunuz hissi uyandırmamalı. Bu yüzden de başlangıçta düşük bütçeli hatta belki de hiçbir bütçeye ihtiyaç duymadığınız hobilerle başlamak size bir deneme süreci yaratır. Sevdiğiniz bir şeyler bulduğunuzda ise bunun ücretsiz olması devam etme isteğinizi arttırabilir. 

4. Evde yapabileceğiniz hobileri araştırın

İlk bakışta çok basit gibi görünen ama pek çok kişinin zorlandığı bir konudur. Evinizde ev işlerinin ve kendi işlerinizin yanı sıra hobilerinize vakit ayırmak oldukça zorlayıcı olabilir. Bunu kolaylaştırmak için evde yapabileceğiniz pek çok basit hobi de bulunuyor. Sokakta bulduğunuz taşları boyayabilirsiniz, kavanozlarınızı boyayıp saksı yapabilrisiniz, bitki bakımıyla uğraşabilirsiniz, origami ile ilgilenebilirsiniz. 

5. Hobilerinizi öncelikli konuma getirmekten çekinmeyin

Zaman zaman hobilerinizi bazı şeylerin önüne koyabilirsiniz. Bir günlüğüne dışardan yemek söyleyebilirsiniz. Yemek yapmayı planladığınız süre içinde de hobilerinizle ilgilenebilirsiniz. Eğer her gün süpürge yapıyorsanız bir günlüğüne bırakıp bu süreyi hobilerinize ayırabilirsiniz. Herkesin hayatında farklı öncelikleri olması ve kişilerin bunları kendileri düşünerek karar vermesi daha da doğru olacaktır. 

Tüm bunların dışında da aslında hobilerinize vakit ayırmak demek kendinize vakit ayırmak demek. Kendinize vakit ayırmayı ihmal etmeyin. Dinlenmek kötü bir şey değildir. Yaşam tarzınıza göre belli zamanları kendinize ayırmak uzun süreçte sizi çok daha sağlıklı bir insan haline getirecektir ve bu durum da iş ve ev hayatınıza da yansıyacaktır. 

Umuyoruz ki bu yazı size hobilerinize vakit ayırmanız konusunda yardımcı olmuştur.