Hobi nasıl bulunur?

Günlük yaşamınızda iş ve ev dengenizi ayarlamaya çalışırken hobilerinizi ihmal mi ettiniz?

Çocukken hobiler bulma konusunda daha rahatızdır. Spor yapıyoruz, dans ve müzik dersleri alıyoruz, oyuncak figürler topluyoruz ve günlerimizi yeni bir dilden, cam boyamaya kadar her şeyi öğrenerek geçiriyoruz. Ancak yetişkinliğe geçerken bir yerlerde yeni şeyler denemeyi bırakır ve kariyer dışı ilgi alanlarımıza daha az zaman harcamaya başlarız. İlham almak, ilgi alanlarınızı harekete geçirmek ve yeni bir hobiye yönelik tutkunuzun peşinden gitmek için hiçbir zaman çok geç değildir. 

Peki hobi tam olarak nedir?

Bu bazen oldukça kolay cevaplanabilecek bir soru gibi görünebilir, ancak hobiler, farklı ilgi alanları ve kariyer arayışları arasındaki ilişkide kaybolabilir ve anlaşılmayabilir. Bir hobi seçmeyi düşündüğünüzde, “ilgi” sahibi olmak ile “hobi” sahibi olmayı birbirine karıştırmamak önemlidir.

İlgi Alanları: İlgi alanları tipik olarak bir şey hakkında bilgi edinme arzusudur. Bir ilgi, doğal meraktan, profesyonel hedeflerden veya aile deneyimlerinden doğabilir. 

Hobi: Hobi, genellikle, işin gereklerinden veya diğer sorumluluklardan arınmışken gönüllü olarak ve sürekli olarak katıldığımız her türlü eğlenceli boş zaman etkinliği olarak tanımlanır. Bir hobi bir ilgiden ilham alabilir, ancak genellikle daha fazla bağlılık gerektirir ve yeni bir beceri öğrenmek veya bir şeyler toplamak, inşa etmek veya yaratmak gibi harekete geçmeyi içerir.

Hobilerinizi seçmek için nasıl ilham bulursunuz? Bir hobiye nasıl karar verirsiniz? İşte size en uygun hobinin hangisi olduğunu anlamanın bazı yolları.

Belki de çocukluğundan beri hep yapmak istediğin şey neydi? Hiç “Hep … yapmak isterdim.” diye bir cümle kurdunuz mu? Bazen hobilerimizi bulmak yıllarımızı alır ve sonra çok geç olduğunu düşünürüz. Aslında hiçbir zaman geç değildir. Önemli olan başlamak ve devam ettirmektir. 

Çocukluğunuza bakın. Bir hobi arayışında ilham alacağınız ilk yerlerden biri, çocukluğunuzun hobilerini keşfetmektir. Çocukken hangi uğraşların sizi mutlu ettiğini düşünün. Dans, müzik, buz pateni veya sanat dersleri aldınız mı? Spor mu yapardınız? Çizmeyi, resim yapmayı, tiyatroda yer almayı veya şiir yazmayı sever miydiniz? Tüm bu çocukluk uğraşları yetişkin hobilerine dönüştürülebilir. 

Zamanınızı nasıl geçirmeyi seversiniz? İlgi alanlarınıza daha yakından bakmak için kendi kişisel zamanınızı nasıl kullandığınızı keşfedin. Kitap okumak için çok zaman harcıyor musunuz? Yemek pişirmek, açık havada vakit geçirmek, köpeğinizle oynamak gibi tüm bu aktiviteler potansiyel hobiler için ipuçları içerir. Hatta başlı başına birer hobi bile olabilirler. 

İlham almak için bir arayışa çıkın. Bazen potansiyel bir hobiyi keşfetmek için fazladan efor sarf etmeniz gerekebilir. Tebeşirler, boyalar, karalama defterleri ve süs eşyalarının arasında bir mağazada dolaşmak bile size eski bir tutkuyu veya her zaman denemek istediğiniz eğlenceli bir hobiyi hatırlatabilir. Bazen sadece yeni deneyimlerin tadını çıkarmak bir hobiye ilgi uyandırabilir. Arkadaşlarla balık tutmaya gitmek sizde her zaman balık tutmayı sevdiğiniz hissini çağrıştırabilir ya da bir konsere gitmek, keman öğrenmeye olan ilginizi ateşleyebilir.

Bir ders alın. Geçmişte ilginizi çeken bir şey varsa, bu konuda daha fazla bilgi edinmek için bir kurs arayın. Aşçılık kursu, tasarım kursları, latin dansları kursu, satranç kursu – tutkularınızın nerede olduğunu öğrenmenize yardımcı olabilirler.

Tüm bu adımları tamamladığınızda, hatta belki de birkaçını yaptığınızda aklınıza daha önce gelmeyen fikirler gelecek ve hobinizi bulacaksınızdır. Belki de hobinizi bulamayıp bu arayış süreci hoşunuza gidecek ve kendi hobinizi yaratmış olacaksınız. Hobi denildiğinde olasılıklar pek de sınırlı değil. Önemli olan ‘hobi’ dediğiniz şeyi yaparken fazla düşünmeden kendinizi mutlu etmenizdir.