Günlük Tutmak (Journaling)

Son zamanlarda popülerleşen ajanda kullanımı ile daha sık önümüze gelen “journaling” terimi hakkında gelin biraz inceleyelim!

Günlük tutmak, aslında neredeyse hepimizin çocukluktan beri yaptığı ya da yapmaya çalıştığı bir aktivite. Çoğu zaman öğretmenlerimizin isteği ile, bazen de kendi isteğimizle günlük tutarak gün içerisinde yaşadıklarımızı bazen de farklı şeyleri yazarak hayatımızı kayıt altına alırdık.

Son dönemde popülerleşmeye başlayan ‘journaling’ aslında günlük tutmanın yeni ve biraz daha sanatsal ve eğlenceli yanı gibi.

Günlük tutmaya, yeni adıyla journaling’e istediğiniz yerden başlayabilirsiniz. Tek ihtiyacınız olan şey bir ajanda ya da not defteri. Hatta artık bunlara da ihtiyaç yok. İnternet ortamında da günlük tutabilirsiniz.

Peki neden günlük tutmak bu kadar önemli? Neden siz de günlük tutmaya başlamalısınız?

Artık insanlar hayatlarını kaydetmek ve aynı zamanda günlük yaşantının yoğunluğundan kaçıp kendine vakit ayırmak istiyor. Bunu yapmanın en kolay yolu da yazmak. Yazarken de yazdıklarımızı biraz süsleyerek sayfaları gözümüze estetik görünecek şekilde düzenleyince bu bir hobi haline geliyor.

Günlük tutmada keskin kurallar, takip edilmesi gereken yollar yok. Önemli olan karar vermek. Her sabah kalktığınız gibi yazmanıza ya da her gece yatmadan önce yazmanıza da gerek yok. Günün istediğiniz anında hatta belki de haftada, ayda bir bile yazabilirsiniz.

Başlangıçta internette journaling terimini arattığınızda süslü sayfalar, fosforlu renkler ya da kendi beğeninize göre daha karanlık tonlar ve güzel el yazıları görebilirsiniz. Bu size kendinizi kötü hissettirmemeli çünkü herkes bir yerden başlar. Burada önemli olan da başlamak.

Başlarken küçük adımlarla ve sade yazılarla başlayabilirsiniz. Zamanla sayfalarınıza o günden bir fotoğraf, size o günü hatırlatacak yolda bulduğunuz bir yaprak, gittiğiniz bir kafedeki peçete gibi pek çok elementi ekleyebilirsiniz.

Tabi bu hobi için kırtasiyeler harika yerler. Pek çok çeşitli bantlar, simli süslemeler ve renk renk kalemler bulunmakta. Örneğin bantları sayfa kenarlarını süslemek için ya da bir yazıyı belirtmek için altına yapıştırarak kullanabilirsiniz.

Son olarak journaling dediğimiz bu aktivite sadece günlük yaşantınız hakkında olmak zorunda da değil. İlgi duyduğunuz herhangi bir alan için de ayrı bir günlük tutabilirsiniz. Örneğin mitolojiyle ilgileniyorsanız bir mitoloji günlüğünüz olabilir. Bazı günler mitolojideki tanrılar hakkında yazarsınız başka bir gün öğrendiğiniz farklı yeni bilgiler hakkında.

İş günlük tutmaya geldiğinde bu oldukça kişisel bir alan olduğundan gerçekten hiçbir sınırı yok. Bu yüzden kaleminizi alın ve yazmaya başlayın.