Evde Şarap Nasıl Yapılır?

Aslında teoride şarap yapmak oldukça basittir. Fermentasyonu sağlayacak bir ortamda maya ve üzüm suyunu buluşturduğumuzda şarap olur.

Şarap yapmak nasıl bir hobi haline geldi? 

Bakıldığı zaman akla ilk gelen hobilerden biraz farklı ve pahalı gibi görünse de aslında oldukça kolay ve kolay ulaşılabilir hobidir. İnsanların zamanla şarap içerken aldıkları hazzı uğraş haline getirmelerinden kaynaklı ortaya çıkan bu hobinin temelleri şarap tadımı etkinlikleriyle bağdaşıyor. 

Şarap yapımı aynı anda bilim ve sanat hobisi olarak önümüze çıkıyor. Çünkü üzüm suyunun maya ile fermente edilmesi bir konu, bu mayalanma süresinin ayarlanması, alt dokularda tat notalarını farklı şekillerde verebilmek ayrı bir konu. 

Yapıldığı kaptan, tadıldığı bardağa kadar kullanılan tüm aletlerin ve gereçlerin özel seçilmesi gereken ve emek isteyen bir hobidir. 

Özellikle üzüm hasadı mevsiminden sonra popülerleşen ve birkaç ay boyunca revaçta kalan bir hobidir.

Tüyo: Genel olarak üzüm hasadı dönemi meyve tutumundan sonra yaklaşık olarak 30 ile 70 gün arasındadır. 

Peki o halde şarap nasıl yapılır? 

Şarabın geleneksel olarak üzümden yapıldığı bilinir. Ayrıca pek çok farklı meyve ile de şarap yapılabilir. Örneğin elma, nar, yaban mersini gibi meyveler de şarap için oldukça uygun olabilir. Aşamalar çoğunda aynıdır. Aynı zamanda marketlerden alınan meyve sularından da şarap yapılabilir ve bunun aşamaları çok daha kolaydır. Elbette alınan meyve suyuun organik olmasına özen gösterilmelidir. 

Not: Üzüm şaraplarındaki beyaz şarap ve kırmızı şarap arasındaki fark üzümlerin renklerinden kaynaklanmaz. Meyvenin suyunun nasıl elde edildiği ile alakalıdır. Beyaz şaraplarda meyvenin suyu posa ve tohumlardan arındırılarak fermente edilir. Kırmızı şaraplarda ise fermentasyona kabuklar, posası ve tohumlarla başlanır, sonrasında suyu çıkarılır. Yani şarabın renginin üzümün rengiyle bir alakası yoktur. Hatta şarapların çoğu kırmızı/mor üzümlerle yapılır. Çünkü daha tatlıdırlar. 

Şarap yapmak için gerekli malzemeler nelerdir? 

Her şeyden önce şarap yaparken her şeyin temiz olduğundan emin olmalısınız. Zaten pek çok mikro bakterilerle uğraşıyor olacağınızdan istediğinizden daha fazla bakteri şarapta istediğiniz sonucu alamamanıza sebep olabilir. Bu yüzden de her şeyin yeterince temiz olduğundan emin olun. 

Fermentasyonu yapacağınız bir kaba ihtiyacınız var. Bu cam bir kavanoz olabilir. 

Daha sonra ihtiyacınız olan şey ise fermente edebileceğiniz bir şey. Yani bu bir meyve olabilir, bal, meyve suyu ya da hepsinin farklı kombinasyonları olabilir. İçinde şeker olan herhangi bir şeyi kullanarak şarap yapabilirsiniz. 

Bir sonraki adımda ihtiyacınız olacak olan şey maya. Mayadan mayaya alkol dereceleri değişkenlik göstermektedir. Burada da zevklerinize bakarak farklı mayalar tercih edebilirsiniz. Ekmek mayası da iş görür, her türlü maya bu konuda yardımcı olacaktır. 

Çok da gerekli olmayan ama alınırsa şarap yapma zevkinizi katlayacak birkaç tane de araç gereç önerisi verebiliriz. 

Hidrometre

Hidrometre kullanarak demleme sürenizin ne zaman bittiğini ya da biteceğini öğrenebilirsiniz. 

Dereceli Silindir

Dereceli silindiri ise hidrometreyi içine koymak için kullanabilirsiniz. Ürünü test etmek için kullanabilirsiniz. 

Büyük Damlalık

Büyük damlalık ise fermente ettiğiniz şarabınızdan örnek alıp dereceli silindirinize eklemek için kullanabilirsiniz. 

Hava Kilidi 

Hava kilidi ile fermentasyon sürecinde kabınıza böcek, bakteri, toz gibi şeylerin girmesini engelleyebilirsiniz. Hava kilitleri havanın kaptan çıkmasını ve kabın patlamasını engellerken, dışarıdan içeriye hava almayarak fermentasyon sürecindeki şarabınızı korumuş olurlar. 

Otomatik Sifon/Aktarma Çubuğu

Yine çok da gerekli olmayan ama olması sürecinizi kolaylaştıracak ve deneyiminizi yükseltecek bir gereç. Fermente olmuş ürününüzü diğer kaba aktarırken oksijenle temasınız en aza indirmeniz gerekmektedir. Bunun için de otomatik sifonlar oldukça yardımcı oluyor. 

İkinci fermentasyon aşaması için ya da son halini vermeyi düşündüğünüz kap için de yeni cam şişeler ya da kavanozlara ihtiyacınız olacak. Böylece fermente sürecindeki posadan, mayadan ya da meyve kabuklarından arınmış temiz bir içecek elde etmiş olacaksınız. 

Basitçe Şarap Yapmanın Adımları 

Adım 1: Ekipmanlarınızı temizleyin, dezenfekte edin. Şarabınıza değecek her şeyi sterilize etmiş olmalısınız. 

Adım 2: Fermentasyonunuzu başlatın. 

Adım 3: Eğer gerekliyse daha fazla şeker ekleyin.  

Adım 4: Güzelce karıştırın.

Adım 5: Maya ekleyin ve tekrar karıştırın. 

Adım 6: Bir kapak ve hava kilidi koyun. 

Adım 7: Şarabınızı direkt güneş ışığından uzak bir yere koyun. 

Adım 8: Bekleyin. Kullandığınız tarife göre değişebilir ama ortalama olarak birkaç hafta sürebilir. 

Adım 9: Hava kilidinizi kontrol edin. Eğer oradaki aktiviteler yavaşladıysa bir test yapın. Sonrasında 1 hafta kadar bekleyip tekrar bir test yapın. Eğer iki test aynı ya da yakın sonuçlar çıakrıyorsa fermentasyon süreciniz bitmiş denebilir. 

Adım 10: Yeni bir kaba koyun. Bir süre daha bekleyin ve şarabınızın tamamen temiz olduğuna emin olun. 

Son Adım: Şişeleyin. 

Tüm bu malzemeler ve aşamalar göz korkutucu olabilir. Ancak malzemelerin çoğu evde de bir şekilde yapılabilir şeyler. Çoğunu evde kendinizde bir şekilde yapabilirsiniz. Ayrıca tüm bunların sonunda en önemli olan yaptığınız şeyden zevk alıyor olmanız. 

Şimdiden afiyet olsun.