Dört mevsim için uygun olsa da, çoğu meraklı trekking olarak da bilinen doğa yürüyüşünün en ideal ve keyifli döneminin sonbahar ve ilkbahar aylarına denk geldiği konusunda hemfikir. Doğanın sunduğu renk yelpazesinin genişlemesinin de bu dönemleri belirlemede etkili olduğu kaçınılmaz bir gerçek. Hem spor yapmak, hem gezmek ve yeni yerler keşfetmek, hem de doğayla içiçe olmak isteyenler için doğa yürüyüşleri bir taşla beş kuş vurmanın en revaçta yollarından biri. Üstelik pek çok bilim insanı da doğa yürüyüşlerinin fiziki ve ruhsal açıdan olumlu etkilerini sıralayıp duruyor. Hareket etmek, stresten uzaklaşmak ve bol oksijen…
Meraklandınız, niyetlendiniz diyelim. Bir pazar gününüzü doğa yürüyüşüne ayırmaya karar verdiniz. Peki yanınıza neler almanız gerektiğini biliyor musunuz? Acemi doğa yürüyüşü meraklıları! Bu liste sizler için geliyor.
Sırt çantası: Sırt çantası olmadan olmaz. Mümkünse su geçirmeyen bir çanta tercih edin.
Su: Doğa yürüyüşü yaparken su kaynaklarına rastlamanız mümkün olsa da, siz yanınıza günlük su ihtiyacınızı karşılayacak kadar su almayı ihmal etmeyin. Spor yapacağınızı da hesaba katarak, taşımaktan üşenmeden çantanızda bulundurun.
Yiyecek: Sağlıklı bir sandviç, meyve ve kuru yemişler (fındık, ceviz, badem, kuru incir ve kuru kayısı gibi) doğa yürüyüşü için ideal yiyecekler. Fazla tuzlu veya fazla şekerli yiyecekler sizi normalden daha fazla susatacağı için tercih etmemekte fayda var.
İlkyardım çantası: Ne olur ne olmaz… Mutlaka yanınıza antiseptik, sargı bezi, yara bandı ve aspirin içeren bir ilkyardım çantası alın.
Harita veya pusula: Her ne kadar akıllı cep telefonlarımız her derdimize derman olsa da, navigasyon mevzusunu sağlama almak sağlıklı olacaktır. Olur ya şarjınız biter, telefonunuz bozulur, dünya hali bu… Bölgenin haritasını yanınızda bulundurmanızı öneriyoruz. Plastik bir dosya içine koyarak yağmurdan çamurdan korunmasını sağlayabilirsiniz. Hatta mümkünse yanınızda bir de pusula bulundurun. Nasıl kullanacağınızı yola çıkmadan öğrenmeyi unutmayın.
Kıyafet: Hava durumunu kontrol ederek başlayın. Yola çıkarken giydiğiniz ayakkabıların aktiviteye uygun olduğundan emin olmalısınız. Daha önce giydiğiniz ve rahat olduğundan emin olduğunuz bir ayakkabı tercih edin. Kesinlikle ilk kez giyeceğiniz bir ayakkabıyla doğa yürüyüşüne çıkmayın. Tabanı kaymayan, su geçirmeyen, sıcak tutan ve çok ağır olmayan spor ayakkabılar ve dağ botları doğa yürüyüşleri için idealdir. Giysilerinizin de rahat olmasına özen gösterin. Giysileriniz ince ve kalın katmanlardan oluşsun ki aniden değişen hava koşullarına rahatlıkla uyum sağlayabilin. Çantanıza mutlaka yedek giysiler de alın. Yağmurluk da almayı unutmayın.
Fener: Hava kararmadan dönmek en ideal olanı tabi ama, belli mi olur bir manzaraya dalar gidersiniz, zamanın nasıl geçtiğini unutuverirsiniz belki. Olur da böyle bir durumla karşı karşıya kalırsanız bir fener dönüş yolunuzu epey kolaylaştıracaktır. Mümkünse bir kafa lambası edinmeye çalışın ve yanınızda mutlaka yedek piller bulunsun.
Kibrit veya çakmak: Ateş yakma niyetiniz olsun olmasın, siz yanınıza her ihtimale karşı ateş yakmak için kibrit veya çakmak almayı ihmal etmeyin.
Çakı: Yiyecekleriniz için kullanmanın yanı sıra bir çakı pek çok farklı işe de yarayabilir. Çantanıza atmayı unutmayın.
Poşet: Hayran hayran gezip, yürüyüş yaparken çöplerinizi etrafa gelişigüzel atmazsınız değil mi? Peki çöpleri ne yapacaksınız? İşte bunun için yanınıza bir kaç tane poşet almanızda fayda var. Ayrıca olur da bir sağanak yağmura yakalanır ve aldığınız tüm önlemlere rağmen ıslanmaktan kurtulamazsanız telefon, kibrit, fener gibi malzemelerinizi de poşetleyerek kuru tutabilirsiniz.
Fotoğraf makinesi: Akıllı telefonunuzun şarjı doğada en büyük hazinelerinizden biri olacak. Bu sebeple fotoğraf çekmek için yanınıza ayrıca bir fotoğraf makinesi almanızı öneririz.
*Bonus: Bölgeyi iyi bilen, doğa yürüyüşlerinde tecrübeli bir yol arkadaşı da fena olmaz 🙂
Belki gittiğiniz yerleri çok beğenir bir kaç gün kamp yapmak da isteyebilirsiniz. Eğer durum böyle olursa çantanın içeriğini biraz değiştirmeniz gerekebilir. Bunun için ‘Kamp Çantasında Neler Var?‘ yazımızdan da faydalanabilirsiniz.
Hazırsanız artık rotayı belirleyip ve yola çıkabilirsiniz. Keyifli yürüyüşler!