Pagan kökenli bir bayram olan Cadılar Bayramı, her yıl 31 Ekim’de kutlanıyor. Kökeni pagan olsa da daha sonraları Hristiyanlar tarafından da kabul gördüğü biliniyor. Günümüzde de kutlanmaya devam eden ve her geçen sene ülkemizde de daha yüksek sesle duymaya başladığımız Cadılar Bayramı’nı merak eden takipçilerimiz için bu bayram nereden geliyor, kimler kutluyor gibi soruların cevabını araştırdık.
Cadılar Bayramı dendiğinde akla ilk gelen; kapı kapı dolaşıp şeker toplayan çocuklar oluyor. Bunun dışındaki kutlamalarda ise maskeli balolar, korku filmi seansları ve perili olduğu düşünülen evlere düzenlenen geziler yer alıyor. İşte size Cadılar Bayramı ile ilgili tüm detaylar.
Cadılar bayramı’nın kökeni
Cadılar Bayramı’nın geleneksel adı Halloween… Hristiyanlar tarafından kutlanan Pagan kökenli bir ritüel olduğu bilinen Cadılar Bayramı, günümüzde dinden ayrı olarak popüler bir kültür öğesine dönüşmüş durumda. Cadılar Bayramı, Paganlar’da yazın bitişi ve kışın başlangıcı olarak simgelenmesinden dolayı, her yıl 31 Ekim tarihinde kutlanıyor.
Cadılar Bayramı’nın tarihi, iki bin yıl önce Büyük Britanya, İrlanda ve Kuzey Fransa’da yaşayan Pagan halkı Keltler’in Samhain Festivali’ne kadar uzanıyor. Kışın gelmesi ve mevsimlerin değişmesinin kutlandığı bir gün olarak bilinen Samhain, Kuzey İskoçya’daki Galler kültüründe yer alıyor. Samhain Festivali’nde, güneşi temsilen ateşler ve mumlar yakılıp, ölmüş olan akrabalar anılıyor. Bu festival sayesinde ölülerle bağ kurulduğuna inanılıyor. Bunların yanı sıra festivalde; ölülerin ziyarete geleceği düşünülerek sofralar kuruluyor ve çeşitli içecekler ikram ediliyor. O zamanlarda ölülerin ruhlarının ve perilerin bu şekilde mutlu edilmesi ile kış süresince; sağlık, mutluluk ve iyi şansın hüküm süreceğine inanılıyordu. Farklı bir inanışa göre ise ölülerin ekim ayında dünyayı ziyaret ettiği rivayet ediliyor. Bu sebeple de bu festivale katılanlar, festival alanında gezindiğine inanılan ruhların kendilerini tanımamaları için farklı kostümler giyiliyor ve maskeler takılıyor.
Zaman içinde cadılar, periler ve iblislerle özdeşleşen Samhain Festivali, birinci yüzyıl sonrasında Romalıların Kelt topraklarını işgal etmesinden sonra Romalılar’ın Ölüler Bayramı olarak bilinen Pomono ve hasat bayramı Feralia ile birleşmiş. Yedinci yüzyıla gelindiğinde ise Hristiyanlar’ın 1 Kasım gününü Azizler Günü ilan etmesinin ardından, bugünün arifesi olarak kutlanmaya başlanmış. Kutsal Akşam anlamını taşıyan Holly Evening adı verilen 31 Ekim, zaman içinde Halloween yani Cadılar Bayramı olarak kutlanmaya devam etmiş.
Cadılar Bayramı nasıl kutlanıyor?
Cadılar Bayramı’nda çocuklar, korkunç kıyafetler giyerek kapı kapı geziyor. Kapı kapı gezen çocuklar zillerine bastıkları evlerin sahiplerine şaka mı, şeker mi diye soruyor ve bunun sonucunda şaka cevabını alırlarsa çeşitli muziplikler yapıyorlar. Eğer ki ev sahibinin cevabı şeker olursa, çocuklara şekerleme ikram ediliyor ya da harçlık veriliyor Bu geleneğin kökeni ise İngiltere’de yoksulların kapı kapı dolaşarak ruh keki toplamasından geliyor.
Çocukların yanı sıra yetişkinler ise genel olarak Cadılar Bayramı’na en yakın hafta sonunda kyafet balosu düzenliyor. Düzenlenen bu partilerde misafirler; cadı, hayalet ya da korku filmi karakterleri gibi giyiniyor.
Muhafazakar Hristiyanlar, özellikle de tutucu protestanlar, Cadılar Bayramı’nı kutlamıyor ve bu bayramı kutlamayı da yanlış buluyor.
Cadılar Bayramı bugün ne anlama geliyor?
19. yüzyıl sonlarına doğru Cadılar Bayramı’na dönüşen festivaller, Katolik karşıtı gösteriler olarak kutlanıyordu. Cadılar Bayramı, 20. yüzyıl başlarında ticari bir hal almaya başladı. Önceden hazırlıklar yapılmaya başlandı, kostümler, süslemeler ve özel şekerlemeler hazırlandı. Bunun yanı sıra da Cadılar Bayramı, tatil yapmak için vesile oldu.
Cadılar Bayramı eski geleneksel halini, günümüzde kostümlü partilere ve maskeli balolara bırakmış durumda. Hasadın bitmesi ya da kışın gelmesinin kutlanması tamamen geçmişte kalan bir inanış olarak görülüyor. Yetişkinler birbirinden komik ve garip kostümlerle partiden partiye koşarken, çocuklar da çizgi film karakterleri ya da süper kahramanların kostümleri ile şeker ve para topluyor.
Özetle Cadılar Bayramı’nın günümüzde geldiği son durumda, tamamen eğlence aracı olarak kutlanan bir bayram halini aldı. Zaten Cadılar Bayramı’nda cadıların dünyaya geldiğine inanılsa bütün insanlar cadı avına çıkardı.