Bir Tabak Şenlik

Bir Tabak Şenlik: Süslü Meyve Tabakları. Türlü türlü meyveler çıkmaya başladı. Bunu mutfağımızda bir şenliğe dönüştürmek mümkün.

Yaz geliyor! Türlü türlü meyveler çıkmaya başladı. Bunu mutfağımızda bir şenliğe dönüştürmek mümkün. Aynı şenliğe sebzeleri, atıştırmalıkları yahut kahvaltılıkları da çağırabiliriz. Muhtemelen tabaklara yiyeceklerle yapılmış türlü dekorasyon örnekleri gördünüz daha evvel internette. Biz sizin için ilginç bulduklarımızdan küçük bir seçki yapıyoruz şimdi. Elinizin altında olsun. Burayı büyük ve sihirli bir masa diye düşünün: dünyanın türlü yerlerinden gelmiş, hem tadı hem de fikri nefis nadideler uçmuş gelmiş de buraya yerleşmiş. Bu keyif masasından zihnimizi bir süre kaldırmayalım. Neden mi? Çünkü dünyadaki kötülükler ancak güzelliklerle kovalanabiliyor. Hem de en ufacıklarıyla. Bu tabaklardan biriyle annenizin, minik kuzunuzun ya da kendinizi gülümsetebilmeyi başarırsanız bir hafta sonunu kurtarmış olacaksınız. Şenlik içimizdedir belki, küçük bir adımla başlamak üzeredir. Kim bilir?

Gün teyzelerimize kadar popüler olmuş domatesten uğur böceği yahut havuç şeklinde mercimek köftesinden ziyade “sanata” yaklaşan örnekler derleyeceğiz. Bir de tabii, çılgın ve üst düzey yetenekli insanların imkânsız deneylerindense yorumlayabileceğimiz, uygulayabileceğimiz örneklere yöneleceğiz. Güzel düşünelim de güzel olsun diyerek…

Haydi çileklerin, kirazların kayısıların; domates ve salatalıkların; peynirlerin, salçaların, yumurtalar ve ekmeklerin yanı başına! Bir bıçak, bir soyucu, birkaç kurabiye kalıbı, bir rende belki. Biraz baharat biraz sos. Kocaman bir tabak. Tabii en önemlisi, salim aklımız! Mekânımız da: deniz gören bir balkon değilse de, deniz gören bir balkon hayaleti. Bu hayaleti kulağından tutup balkona da koyabilirsiniz, ofisinizin bir köşesine de.

Haaa, düsturumuz taklit değil efendim, dikkat! Düsturumuz ilham! Aynısı olmayınca üzülmek yok, yerine başka şey yakıştırınca sevinmek var!

Afiyet olsun diyor ve seçkimizin her bir değerli parçası üstüne küçük birer not düşmekle sizi harekete geçirecek merakı uyandırmaya çalışıyoruz. Bizim burada işimiz merakla, gördüğünüz gibi.

1. Çiçekler

Çiçek Meyve Tabağı

İşte size en kolay bir çiçek / Pankek pek moda bir yabancı yiyecek / Yaptığınızda ekleyiverin biraz çilek / Kafiyeden de geri kalmayarak şenliği başlatmış olursunuz böylecek =)

Çilek Pankek

Not: Ağız ve göz için buradaki gibi damla çikolata yahut her nedense sıkma torbasında bekleyen eritilmiş çikolata kullanabileceğiniz gibi, kuru yemişler de kullanabilirsiniz.

meyvelerden çiçek

Beyler, sözümüz size! Solda muzun etrafını saran varlığı anlayamamakla beraber, yerine üzüm yahut doğranmış meyve yahut küçüklerinden seçtiğiniz kirazları önerebiliriz. Siz yeter ki romantik olmak isteyin! Haydi, benden size bir iyilik daha: o yapraklar taze nane =) Saplar için yine nanelerin sapını kullanabilirsiniz.

2. Miniklere Hikayeli Tabaklar

hikaye-meyve-tabag-i.jpg

Miniklere bu tabaklar aracılığıyla keyifli yemekler / kahvaltılar sunabilirsiniz. Bu örnekte, Rapunzel’den bahsedebilirsiniz mesela. “Hangi pencereden sarkıtmış saçlarını?” Ya da tamamen o anda uyduracağınız bir ortaçağ hikâyesi. Küçük krakerler, kaşar peyniri, pırasa ve elma. Pırasayı şimdi bulmak güç olur, yeşil soğan da iş görebilir pekâlâ. Biz olsak daha büyük bir tabak seçer, maydonoz ve dereotlarından bir bahçe yahut çayır yapardık. Yeşilliğin ortasında bir kale, bize daha masalsı geldi sanki.

Evet, bu bir sanat eseri. Sizin yapacağınız da bir röprodüksiyon. Burada anlaşalım önce =)

Bu roketle artık küçük prensi bulmaya mı gidersiniz, yeni bir gezegen mi keşfedersiniz, uzaylı dostlarla kahvaltıya mı gitmişsiniz mesela… Artık siz bilirsiniz.

Kurabiye kalıbıyla keseceğiniz yıldızlar çok büyük kaçarsa bıçakla şansınızı deneyebilirsiniz. Röprodüksiyon şakaydı, o kadar ciddiye almayın =)

tabak süsleme tren

Bu hikâyeyi onlar anlatsın. Siz sorun: “Bu trenle nereye gitmek istersin?”

Vagonları haşlanmış patatesten yapmışlar muhtemelen. Değiştirmek isterseniz, düzgünce kestiğiniz ekmeğe sürülmüş peynir ya da tereyağıyla filan çok daha şekillisini yapabilirsiniz. En alttaki pazı izlenimi veren yeşilliğin yerine bir galeta koyabilirsiniz, başka otlar koyabilirsiniz. Sol üstteki anlamsız kafayı yapmamak da belki daha iyi olabilir. Zira kanımızca bir çocuktan “Ama trenlerin kafası olmaz ki?” diye bir itiraz gelmesi gayet muhtemeldir.

tost ekmeği ev

Tost ekmeğinden evler, Hansel ile Gretel’e bir selam çakmak için iyi bir fırsat olabilir. Fıstık ezmesi, karpuz kabukları, kurabiye kalıpları ve elma. Uygulaması kolay, ama kabul edin çok güzel fikir.

3. Hayvancıklar

koyun

Senelerce bunsuz kahvaltı ettiğimize inanamadık biz görünce. Allahım bu ne uygulanabilirlik, bu ne tatlılık! =)

Salatalık, kaşar, cheddar-ki yerine gene kaşar da olur-, çilek ve yaban mersini. At yaban mersinini –ben hiç tazesine dokunmadım şahsen- üzüm koy. Çiçek şeklinde kurabiye kalıbıyla kes salamları ekmekleri, zeytinden mikroskobik parçalar kopar ve doğru yere koy. Duydunuz mu: “Mmmmmmmmeh”. =)

hayvan meyve tabağı

Sarı koca biberden parça kesip yeşil zeytin dilimine geçirerek inek burnu yapmak. İşte aya giden insanoğlunun bu şenlikteki bir tezahürü! Biraz emek istiyor. Fakat zor değil. Şu yaban mersini de neymiş arkadaş. Üzüme devam.

Zürafa, dünyanın en tatlı canlısı olmakla beraber formu zordur. Çocuklarla resim yaparken zürafa çizmek yahut 576’dan zürafa yapmak diye gelenek de yoktur. Gel gör ki, burada yuvarlak kurabiye kalıbının da el vermesiyle yalnızca saçtaki oyuntuyu biraz benzetmek güçlüğünü aşmakla erişebileceğiniz: “Vaaauv baba/anne/halacımmm/amcaaağ bunu sen mi yaptııııııııııııın!” var. Zannediyoruz, o son salatalık kabuğunu ağız diye koyunca bir gerinir insan. “Pazar pazar da n’aptım be!”

hayvan meyve tabağı

Bitirirken:

Esas güzellik, “Aaaa, o zaman ben bu salatalıkla şey… Dur şu kalan sapı da şuraya… İşte Zeugma mozaiği!” diye bir buluş anı olsa gerek! Haydi, rastgele meraklı!