Bir Hobi Edin, Zihnin Açılsın

Yanlış anlamadınız hobi edinmenin zekanızın gelişimine etkisi var. Beynimiz bir kas gibidir ve o kası geliştirmek için sık sık farklı entellektüel etkinlikliklerden oluşan ağırlıklar kaldırmamız gerekir. Araştırmalar beynimizi uyaran etkinlikler yapmanın IQ seviyisini arttırdığını söylüyor. Bu doğru, yeni birşeyler öğrendiğimiz her an beynimiz zinde kalıyor ve kendisini geliştiriyor.

Yanlış anlamadınız hobi edinmenin zekanızın gelişimine etkisi var. Beynimiz bir kas gibidir ve o kası geliştirmek için sık sık farklı entellektüel etkinlikliklerden oluşan ağırlıklar kaldırmamız gerekir. Araştırmalar beynimizi uyaran etkinlikler yapmanın IQ seviyisini arttırdığını söylüyor. Bu doğru, yeni birşeyler öğrendiğimiz her an beynimiz zinde kalıyor ve kendisini geliştiriyor. Tabi ki  çapraz bulmaca, sudoku çözmek gibi etkinlikler de keskin bir zekaya sahip olmanın yollarından biri fakat burada söyleyeceğimiz hobiler bunlardan çok uzak.

Yapabileceğiniz bir takım hobiler de beyninizin gelişimini teşvik ediyor. Örneğin; herhangi bir egzersiz yaptıktan sonra terlemeniz size sadece fiziksel anlamda yaramıyor. Aynı zamanda uzun süreli belleğinizi ve kavramsal yani nesne tanıma hafızanızı geliştiriyor.( Dartmouth Koleji, 2009) Bir dahaki sefere spor yapmaya üşendiğinizde bunu tekrar bir düşünün derim:) Ayrıca egzersiz yapmak sizin için bir angarya olmak zorunda değil. Egzersizin ne olduğu fark etmiyor. Dans, yoga, pilates ne olursa olsun, siz hangisini yapmaktan zevk alıyorsanız onu yapın.

exercise-power

 

Bir enstrüman çalmak insana büyük bir keyif ve tatmin verir. Ancak bu tatminden sadece müzik anlamında bahsetmiyoruz. Bilişsel becerinin ve akademik başarıların artması, beynin belirli idari fonksiyonlarını teşvik eder. Çocukların bir enstrüman çalabilmesi sözel ifadelerinin akıcılığında ve çabuk anlama yeteklerinin gelişiminde büyük ölçüde etkilidir.(Boston Çocuk Hastanesi, 2014) İster kendi kendinize isterseniz de bir öğretmen eşliğinde siz de bir müzik aleti çalabilirsiniz. Müzikal yeteneklerinizi keşfetmek ve dışarı çıkarmak için genç yaşlarda çalmaya başlamak daha etkili olur.

instrument

İster inanın ister inanmayın beyninizi geliştirebileceğiniz bir diğer eğlenceli aktivite de video oyunları oynamak. Video oyunları kötü bir üne sahip biliyorum, bazı anneler buna inanmak istemeyecek. Ancak bazı oyunlar o kadar da kötü değil. Her gün 30 dakika video oyunları oynamak beynimizin mekansal yön bulma, stratejik planlama ve motor becerilerini önemli ölçüde arttırıyor. Ayrıca hafızanızı da geliştirdiği, yeni öğrenilen bilgilerin tutulmasında ve geçmişte edinilen bilgilerin açığa çıkmasında da etkili olduğu söyleniyor.(Charite Üniversitesi, 2013 Oyunseverler çok uzun süreli hapsolmamak şartıyla oyun oynamaya devam edebilirsiniz:)

video-games

Farklı bir dil öğrenmek sadece yeni ülkeleri rahatlıkla gezebilmenize ve yabancılarla konuşabilmenize yaramıyor. Aynı zamanda beyninizin yaşlanmasını geciktiriyor ve ileriki yaşlarda kavrama yeteneğini arttırıyor. Bir kaç dil öğrenmek beyninizin idari kısmını geliştiriyor, yani bu demek oluyor ki zihniniz normalde zorlanacağı görevleri daha iyi yapabiir hale geliyor. İki dil bilenler her zaman problem çözmede daha başarılıdır, planlama ve görev yönetimini daha iyi idare ederler ve beynin görevler arası geçiş yapma kapasitesi artar.(Cerebrum Üniversitesi, 2012) Bence yeni bir dil öğrenmek için çok geç değil ve artık dil öğrenmek çok da zor değil. Telefonlarınıza indireceğiniz aplikasyonlarla bile yeni bir dil öğrenebilirsiniz.

learning-english.jpg

Ve herkesin çok iyi bildiği bir şey kitap okumanın ne kadar faydalı olduğu. Kitap okumak öncelikle kelime dağarcığınızı geliştirir. Evet, bunu hepimiz biliyoruz fakat daha başka faydalarının da olduğunu belirtmek gerekiyor. Kitap okumak beynin yeni bir dil algılamaya yarayan sol taraftaki bir bölümünü tetikler. Ve beyin kitap okumak sayesinde ayna işlevi görmeye başlıyor. Okuyucular beynin bu işlevini okuduklarını somut olarak deneyimlediklerinde anlarlar. Örneğin, sürüş ile ilgili bir kitap okuduğunuzda beyin nöronları bu konuda gerçek bir deneyim yaşadıkları sırada okunanlarla bağlantı kurar ve uygulamaya başlar.(Emory Üniversitesi, 2013)

kitap okuma

Bunlar dışında el ve göz koordinasyonlarımızı geliştiren, yaratıcılığımızı, yeni birşeyler üretmemizi tetikleyen bir çok hobi var. Her biri zihnimizin zinde kalması için önemli rol oynuyor. Birşey ürettiğimiz hobilerde yaratıcı düşünme yeteneğimiz ortaya çıkıyor, belki de hiç bilmediğimiz bir yeteneğimizi bu sayede keşfediyoruz. Artık bu envai çeşit hobilerden hangisini yaparsak yapalım, rahatlamak ve eğlenmek bir yana bir de beyin egzersizi yapmış olduğumuzu biliyoruz. Daha ne olsun, hobilerin yaşamımıza sağladığı faydalar saymakla bitmiyor ve bir tane edinmemek için bize pek fazla bir seçenek de kalmıyor.