Astroloji ve Doğum Haritaları; Astrolojideki Evlerin Anlamları ve Astrolojide Gezegenler

Astrolojideki evlerin ne anlama geldiğini öğrenmek ve gezegenlerin burçları ve doğum haritanızı nasıl etkilediğiniz öğrenmek istiyorsanız bu yazı tam size göre!

Doğum haritaları, coğrafi konumunuza bağlı olarak, belirli bir gezegenin doğduğunuz sırada bulunduğu gezegen yerleşimlerini içerir. Gezegenler doğum haritalarında gliflerle temsil edilir.

Bu gezegenlerin ve yerleşimlerinin asıl önemi, kişiliğinizin farklı yönlerini temsil etmeleridir. Bir astrologun “Venüs’ünüz İkizler’de” veya “Venüs burcunuz İkizler” gibi bir şey söylediğini duyarsanız, belirli bir yıldız işaretinin (bu durumda İkizler) gezegenin (Venüs) hangi kişilik özelliğini etkilediğine atıfta bulunurlar.

Bunu akılda tutarak, aşağıdaki glifler kullanılarak gösterildiği gibi doğum haritanızdaki gezegenleri tanıyabilmek ve her yerleşimin ne anlama geldiğini deşifre etmek, doğum haritasının nasıl okunacağını daha iyi anlamak için anahtardır. Bu bilgiyi gezegene göre aşağıdan alın.

Güneş

Glif: Ortasında nokta olan bir daire

Güneş bir yıldızdır ve burcunuzla en çok ilişkili olanıdır, bu yüzden buna genellikle yıldız burcunuz denir. En baskın kişiliğinizi ve doğrudan kimliğinizi yansıtır.

Ay

Glif: Bir hilal ay

Ay burcunuz temelde duygusal kişiliğinizin ve herkesin yüzeyde göremediği içsel benliğinizin bir yansımasıdır. Ayınız duygularınızla ve gerçekte kim olduğunuzla derinden konuşur. 

Yükselen

Glif: Yukarıyı gösteren bir ok

Yükselen aslında bir gezegen değil. Ancak doğum haritası okuyabilmek için hala önemli bir temeldir, bu nedenle referans için dahil edilmektedir. Yükselen burcunuzun dünyaya yansıttığınız dış görünüşünüzdür.

Merkür

Glif: İki “boynuz” ve altında bir çarpı bulunan bir daire

Merkür’ü genellikle Merkür’ün benzersiz retrolarıyla ilişkilendiririz, ancak bu gezegen o kadar da kötü değil. Astrolojide, Merkür zeka, iletişim, seyahat ve teknolojiye odaklanır ve astrolog ve Gerçek İlişkiler için Astroloji’nin yazarı Jessica Lanyadoo’ya göre, Merkür haritalarda çok önemlidir. 

Venüs

Glif: Altında çarpı olan bir daire (dişi sembol)

Venüs aşk ve güzellik tanrıçasıdır, bu nedenle Venüs burcunuz hemen hemen astrolojik aşk diliniz olarak değerlendirebilir. Daha çok nasıl sevgi verdiğiniz ve aldığınızla da alakalıdır.

Mars

Glif: Çapraz olarak işaret eden bir ok bulunan daire (bir erkek sembolü)

Mars ateşli, kızgın, cesur, iddialı bir havayı çağrıştırır ve Mars burcunuz büyük ölçüde agresif, eylem odaklı fiziksel şeylere odaklanır – temelde kanınızı pompalayan her şeye.

Jüpiter

Glif: Kavisli bir kolu olan bir “4”

Jüpiter son derece iyimser bir enerjiye sahiptir: Şansı, iyi talihi, gerçeği ve nasıl büyümek ve genişlemek istediğimizi yönetir.

Satürn

Glif: Üstte çarpı işareti olan kıvırcık bir “h”

Satürn, zorlukları, sorumluluğu, kuralları ve “ŞİMDİ BİR YETİŞKİNSİNİZ!” diye haykıran her şeyi temsil eder. Bu genellikle her 28 ila 30 yılda bir gerçekleşen ve Caponi’nin kötü bir üne sahip olduğunu söylediği Satürn dönüşüyle ilişkilendirilir.

Uranüs

Glif: Orta çizgide şişkin bir uç ve ortasından geçen yatay bir çizgi olan üç dikey çizgi

Haritanızdaki Uranüs, sizi özgün ve benzersiz kılan şeylerden bahseder. Aslında tamamen bireysellikle ilgili olan Kova’nın hükümdarıdır. 

Neptün

Glif: Bir trident

Neptün 14 yıl boyunca bir burçta kalır, bu nedenle Uranüs gibi, bireyselleştirilmiş özel kar taneleri yerine bir grup insan için geçerlidir. Neptün, su burçları genellikle çok sanatsal olduğu için mantıklı olan bir yaratıcılık merkezidir ve hayalleri ve hayal gücünü yönetir.

Plüton

Glif: Ortasında daire bulunan bir şarap kadehi

Minik, küçük Plüton çok büyük bir geçişe sahip olmayı başarıyor: Plüton’un bir sonraki işarete geçmesi 30 yıl alıyor, yani tek bir nesilden daha fazla. Bu yüzden insanların büyük bir kısmı için, Plüton Akrep’te, tam da yönettiği burçta. Bu, takıntılı, tutkulu, yoğun ve biraz da kendimizle meşgul olduğumuz anlamına gelir.

Her gezegen farklı burçlara hükmeder 

Farklı gezegenlerin farklı burçlara hükmettiğinden bahsetmekte fayda var. Örneğin, Venüs Boğa ve Terazi’ye hükmeder, bu nedenle Venüs Terazi’deyse, aşk ve romantizm söz konusu olduğunda kendinizi evinizde hissedeceksiniz. 

Ve son olarak, gezegenlerin ne anlama geldiği ve sembol biçiminde nasıl göründükleri hakkındaki tüm bu bilgiler, doğum haritasının nasıl okunacağını bilmek için yardımcı olabilir.

Doğum haritası evleri ne anlama geliyor?

Astroloji sonsuzdur. 12 zodyak arketipinin her biri hayatınızın farklı alanlarında ortaya çıkıyor, bu da astrolojik evlerin devreye girdiği yer… ama astrolojide evler ne anlama geliyor? Burcunuzun “evler” hakkında belirsiz açıklamalar yaptığını gördüyseniz, muhtemelen kafanız karışmış hissederek gözden kaçırdınız.

Astrolojik evler, burcunuzun bahsettiği hayatınızın tam alanlarını tanımlar. Örneğin, her ev tamamen benzersiz bir şeyi temsil eder; bu yaşamda karşılaştığınız farklı türdeki insanları, yerleri ve yaşam koşullarını belirlerler.

Zodyak’ta 12 burç ve 12 astrolojik ev vardır. Koç ile başlayıp Balık ile biten her astrolojik ev, burç çarkının sırasına göre farklı bir ambiyansa sahiptir.

Birinci Ev: Kişisel Markanız

İlk ev, fiziksel görünüşünüzü, canlandırdığınız imajı ve başkaları üzerinde bıraktığınız ilk izlenimi yöneten evdir. Burada, zodyak arketipinin enerjisi, yeni bir şeye başlama şeklinizi de tanımlar.

Bu, egonun ve yüzey benliğinizin bir mekanizması olduğu düşünülürse, savunma mekanizmalarınıza ve yeni ortamlarla olan ilişkinize eşdeğerdir. Bir düşünün: Zodyakın ilk işareti nedir? Koç’un anahtar ifadesi, tam olarak ilk evin temsil ettiği şey olan “Ben” dir.

İkinci Ev: Değerleriniz

Burası para ve maddi mülkün evi. Bu, mali durumunuzu, kişisel eşyalarınızı ve hem fiziksel hem de ruhsal olarak sahip olduğunuz hediyelerle olan ilişkinizi içerir.

Harcama alışkanlıklarınız nasıl? Haritanın bu alanı Venüs tarafından yönetilen Boğa’ya aittir ve anahtar ifadesi “Sahiptim” dir. Benlik değeriniz ve benlik saygınız da grafiğin bu alanında canlanıyor.

Üçüncü Ev: İletişim Tarzınız

Üçüncü ev, düşünme sürecinizi, iletişim tarzınızı ve bilişsel işleyişinizi yönetir. Ayrıca yakın çevrenizle birlikte genel alışverişlerinizin enerjisini de belirler. Buna kardeşleriniz, kuzenleriniz, komşularınız ve hemen herkes dahildir.

Merkür tarafından yönetilen İkizler tarafından yönetilen üçüncü ev, sesinizi yazma, konuşma, medya veya iletişim sanatları yoluyla da etkiler. İkizler’in anahtar ifadesi “Bence” dir.

Dördüncü Ev: İç Temeliniz

Dördüncü ev, içinizdeki evi ve içinde büyüdüğünüz evi yönetir. Ay Ana tarafından yönetilen haritanın bu alanı, köklerinizi, güvenlik duygunuzu ve duygusal temelinizi belirleyebilir. Bu ev aynı zamanda geçmişle olan bağınız ve soy hattınız etrafında döner.

Bu ay etkisi, hassas Yengeç’ten başkasına ait değildir; anahtar cümlesi “hissediyorum”dur.

Beşinci Ev: İçinizdeki Çocuk

Beşinci ev oyunculuğun, neşenin, yaratıcılığın, zevkin ve romantizmin evidir. Bu, tüm oyun biçimlerinde yaratıcı ve spontane kendini ifade etmeni ifade eder. Çocukken ney gibiydin? Sana neşe getiren nedir?

Sürekli parlayan güneş tarafından yönetilen Aslan, beşinci evin yöneticisidir ve anahtar cümlesi “Yapacağım”dır.

Altıncı Ev: Sağlık ve Rutin

Becerikli Başak tarafından yönetilen altıncı ev, günlük hayatınızı yönetir. Aynı zamanda farkındalık seviyenizi ve problem çözme becerilerinizi de belirler. Buna günlük sorumluluklarınız, sağlık alışkanlıklarınız ve durum tespiti dahildir.

Altıncı ev aynı zamanda evcil hayvanlarınızı ve rutinlere, programa ve organizasyona karşı tutumunuzu da yönetir. Ne de olsa Başak’ın anahtar ifadesi “Analiz ediyorum”.

Yedinci Ev: Ortaklıklar

Yedinci ev ortaklık etrafında döner: evlilik, iş ortaklıkları, ev ortaklıkları, ruh eşleri ve bu birlikteliklere karşı tutumunuz. Ayrıca açık düşmanlarınızı da yönetir. Uzlaşmalar, sözleşmeler ve avukatlar gibi arabulucular da bu evin kapsamına girer.

Venüs tarafından yönetilen Terazi, haritanızın bu alanına sahiptir ve anahtar ifadesi “Dengeliyim”.

Sekizinci Ev: Dönüşüm

Sekizinci ev, hem gerçek hem de mecazi anlamda genellikle ölüm evi olarak adlandırılır. Örneğin orgazm bir tür minyatür ölümdür; bu ev cinselliği yönetir. Aynı zamanda yeniden doğuş, kriz ve değişim, bağımlılık, dönüşüm, yenilenme ve bunlara karşı tutumlarınız etrafında döner.

Aynı zamanda diğer insanların parasıyla olan ilişkinizi de yönetir – biri öldükten sonra size verilebilecek para, eşinizin parası ve başkalarına borçlu olduğunuz para (yani borçlarınız ve vergileriniz).

Haritanın bu alanı Plüton tarafından yönetilen Akrep burcuna aittir ve anahtar ifadesi “Arzu ediyorum”dur.

Dokuzuncu Ev: Yüksek Öğrenim

Dokuzuncu ev, ruhsal anlayışınız, inanç sistemlerinizin genişlemesi ve kişisel felsefeleriniz dahil olmak üzere yüksek öğreniminizi yöneten evdir. Jüpiter tarafından yönetilen Yay tarafından yönetilir, aynı zamanda uzun mesafeli seyahat, yabancı diller, kültürler, yayıncılık ve ticaret etrafında döner.

Pırıl pırıl iyimser bir kişiliğe sahip maceracı Yay’ın anahtar ifadesi “Görüyorum”. Yay burcunun tipik özelliği olan haritanızın bu alanında her şey mümkün.

Onuncu Ev: Miras ve İtibar

Onuncu ev kariyerinizi, toplumdaki başarılarınızı, kendinize bir isim verdiğiniz ve hayatınızdan bir şeyler yaptığınız yaşam alanlarını yönetir. Şöhret, maddi başarı ve genel olarak başarı arzunuzu kapsar.

“Şöhret ve onur” evi olarak da bilinen bu ev, otorite (baba figürleriniz ve hükümetiniz dahil) ile olan ilişkinizi ve başarı ve başarı ile olan ilişkinizi yönetir.

Satürn tarafından yönetilen Oğlak tarafından yönetilen bu evin anahtar ifadesi “Kullanırım”.

Onbirinci Ev: Ağlar ve Vizyonlar

Onbirinci ev, kişisel hedeflerinizi ve arzularınız, umutlarınız, gerçek içsel amacınız ve topluluk duygunuzun şemsiyesi altında kalan yaşam alanlarınızı yönetir.

Uranüs tarafından yönetilen Kova tarafından yönetilen 11. ev ayrıca ekipleriniz, kabileleriniz, dostluk gruplarınız ve geniş ağınız etrafında döner. Kova’nın anahtar ifadesi “Biliyorum”.

Onikinci Ev: Maneviyat ve Kendini Bozma

Onikinci ev, sırlarınızı, gizli olan parçalarınızı – bilinçaltınızı, gerçek rüyalarınızı ve kabuslarınızı yöneten evdir. Karmanızı, kendi kendinizi bozuşunuzu ve bizim geri almamızdan kaynaklanan ruh gelişimini yönetir.

Neptün tarafından yönetilen Balık tarafından yönetilen haritanın bu alanı, gizli güçlü ve zayıf yönleri de belirleyebilir. Balık’ın anahtar ifadesi “İnanıyorum”.

Doğum haritanızdaki olumsuz geçişlerden neden korkmamalısınız?

“Geçişler”, herhangi birinin hayatındaki en önemli astrolojik dönemlerden biri olarak adlandırıldığından, bu kritik aşamaya çok fazla önem vermek, dikkat etmeye değer.

Genel olarak konuşursak, geçişler, ilgili gezegenlerin enerjisine uyan çeşitli şekillerde çalışır. Bu geçişler iyi olabilir, ancak bazen “kötü” veya “zorlayıcı” diyelim. Onlar geçicidir; gelirler ve giderler, bu da kalıcı olmadıkları anlamına gelir. Başka bir deyişle ister zor ister kolay olsun, bunlar sadece geçişlerdir. Ancak önemli olan böylesine önemli bir süreçte kişinin seçimi, kararı ve eylemidir. O zaman transitlerden yararlanmak için bir an önce harekete geçmek en iyi alternatiftir.

Aslında transitler size düşündüğünüz gibi zarar vermez, ancak herhangi birinin hayatındaki en zararlı şey korkudur. Geleceğe kalbinizde korkuyla bakarsanız, korktuğunuz deneyimin aynısını yaşarsınız çünkü transitlerden korkan herkes gücünü ve normal bir yaşam sürme yeteneklerini kaybedebilir.

Gezegenleri bir talihsizlik, afet ve problem kaynağı olarak düşünürken, her biri kendini felç hissedecek ve otomatik olarak sezgilerinden kopacaktır. Dolayısıyla yarı yarıya bir hayat yaşayacaklar.

Cesaretle karşılaşılabilecek bu geçişlerden korkuya yer kalmamalıdır. Bu nedenle, onları sadece öğrenilecek dersler olarak kabul edebilirsiniz. Sizi güçlendiren ve birey olarak büyüme sürecini kolaylaştıran dersler.

Sizi cesaretlendiren ve onu keşfetmeye ve hayatınızı zenginleştirmek için onunla çalışmaya iten şey, sahip olduğunuz iç sesinizdir. Sadece kendi sezgisel bilgeliğiniz ve istekliliğiniz sayesinde hayallerinize ulaşırsınız.

Özetle, geçişler, ilgili gezegenlerin enerjisine uyan her türlü şekilde çalışabilir. İyi ya da kötü olmaları, bireylerin seçimlerine, kararlarına ve eylemlerine bağlıdır. Duygularını kontrol altına almak ve iç sesini dinlemek, kendini güvende hissetmek ve kendi kimliğini geliştirmek için en iyi terapidir.

Kısaca, hayatınız boyunca bazen kendinize meydan okunabilir, ancak bu sadece dünyaya dikkat etmek ve onun içinde yer almak için, sadece üzerine oturmak için değil.

Her zaman bir umut ışığı olduğundan, iyimser olmalı ve zorlu geçişlerin bile çok bunaltıcı yaşam olaylarını tetikleyebileceğine inanmalısınız. Bu geçişler hakkında önceden uyarıldığınızda, onlara göre hareket etmeye ve bu nedenle etkilerini dengelemek ve hatta sizin için çalışmasını sağlamak için doğru adımları atmaya hazır olursunuz.

Astrolojinin yıldızlarla ne ilgisi var?

Eski Babilliler, gökyüzünü, her biri içerdiği en büyük takımyıldızın adını taşıyan 12 bölüme ayırarak zodyak oluşturdular. Zodyak takvimi hem zamanı takip ediyor hem de tahminler sağlıyordu: Babilliler, gezegenlerin geçişler olarak adlandırılan hareketlerinin, dünyadaki hem uğurlu olaylara hem de talihsizliklere karşılık geldiğini gözlemlediler. 

Romalılar birinci yüzyılın şafağında zodyakı benimsediler ve mitoloji yoluyla yıldızların ve gezegenlerin rollerini genişlettiler. Astroloji, titiz gözlem ve destansı folklorun bu kesişme noktasında doğdu.

Gezegenler doğum haritalarını yorumlamamıza nasıl yardımcı olur?

Zodyak ile ilgili olarak gezegenler hakkında bilgi edinmek, yıldızlara yolculuğunuza başlamak için kritik bir adımdır. Kısa yörüngeli gezegenler zodyak boyunca sık sık hareket eder ve doğum haritasında nerede oldukları bireyin doğum tarihi ve saatine özeldir. İç gezegenler olarak anılırlar, güneş, ay, Merkür, Venüs ve Mars’ı içerirler ve benzersiz kişiliklerimizi ve günlük deneyimlerimizi doğrudan etkilerler.

Asteroit kuşağının diğer tarafındaki gezegenlere dış gezegenler denir. Bu gök cisimleri – Jüpiter, Satürn, Uranüs, Neptün ve Plüton – çok daha yavaş hareket eder, her otuz yılda bir işaret değiştirir. Dış gezegenler, daha büyük yaşam temalarının yanı sıra nesiller tarafından paylaşılan deneyimleri tanımlar.

Bir doğum haritasındaki dış gezegenlerin önemi, işgal ettikleri evlere göre belirlenir. Bir doğum haritası, evler olarak adlandırılan on iki bölüme ayrılmıştır. Her ev bir yaşam alanını temsil eder: Birden altıya kadar olan evler, günlük faaliyetlere ve kişisel finans, ev ve rutinler gibi sıradan konulara yöneliktir; 7’den 12’ye kadar olan evler, felsefe, miras ve psişik yetenekler dahil olmak üzere daha soyut kavramlarla ilgilidir. Gezegenlerin evlere yerleştirilmesi, enerjimizi nerede depoladığımızı, güçlü ve zayıf yönlerimizi ortaya koyuyor.

Kendi haritanızı inceleyin ve gezegenleri ve bunlara karşılık gelen burçları ve evleri düşünün. Bir gezegenin işlevi, burcundan nasıl etkilenir ve yaşamın hangi alanını en doğrudan etkiler?

Gezegenlerin evlerdeki benzersiz yerleşimi, yükseleniniz olarak da bilinen yükselen burcunuz tarafından belirlenir. Bu, doğduğunuz anda doğu ufkunda olan burçtur. Yükselen burcunuz, doğum haritanızın tüm mimarisini oluşturur ve gezegen haritanızın cetvelini, haritanızla ilişkili gezegeni tanımlar (sizinkini hesaplamak, yükselen burcunuzu ve ardından hangi gezegenin bu burcu yönettiğini belirlemek için). Bu yükselen burç aynı zamanda bizim dış deneyimimizi de tanımlar: Konuşmayı güneş burcunuz yazıyorsa, konuşmanın nasıl yapıldığı da yükselen burcunuzdur. Astrologların tanımladığı gibi, “halk içinde giyilen maske”. Başkaları tarafından nasıl algılandığınızı ve dünyayla nasıl etkileşim kurduğunuzu ortaya çıkarır.

Amacınız ister profesyonel bir astrolog olmak isterse sadece doğum haritanızı anlamlandırmak olsun, gezegenleri, burçları ve evleri anlamak astrolojik bilgeliğin karmaşık derinliklerini açığa çıkarabilir. Doğum haritanızla çok zaman geçirin: Haritayı günlük yaşamınıza uygularken, içindeki yerleşimleri yorumlama yeteneğiniz güçlenecektir. Anlatılar oluşturmaktan ve cesur gözlemler yapmaktan korkmayın. Sonuçta, güneş sistemi bu şekilde keşfedildi.

Astrolojinin özünde, kozmik savaşçı, insan ruhunun evreni yansıttığına dair kalıcı inanç vardır: Her ikisi de güzel bir şekilde çeşitlidir ve sonsuz derecede gizemlidir. Ve nihayetinde astroloji, yıldızlara bakma sanatıdır. Meraklarınız her zaman karanlığı aydınlatacaktır.