Bazı Alışkanlıklarımızı Acilen Bırakmalıyız

Bir çoğumuz başarılı olmak için zaman zaman çok farklı yöntemlere başvurabiliyoruz. Stresimizi azaltmak, motive olabilmek için meditasyonlardan, nefes tekniklerine, hobi edinmeye doğa yürüyüşlerine kadar her şeyi deniyoruz. Hayatınıza işinize yaramayacak, tam tersi sizi hedeflerinizden uzaklaştıracak alışkanlıklar eklemek yerine bazı olumsuz şeyleri analiz edip onları kaldırmayı deneyin.

Bir çoğumuz daha mutlu ve başarılı olmak için zaman zaman çok farklı yöntemlere başvurabiliyoruz. Stresimizi azaltmak, motive olabilmek için meditasyonlardan, nefes tekniklerine, hobi edinmeye doğa yürüyüşlerine kadar her şeyi deniyoruz. Başarılı olmanın en iyi yolunun yeni alışkanlıklar ve beceriler edinmek olduğu düşünülüyor. Bu tabi ki oldukça yardımcı oluyor ancak bunları yaparken sizi hedeflerinizden uzaklaştıran şeyleri de fark etmeli ve bunlardan vazgeçmelisiniz. 

Hayatınıza işinize yaramayacak, tam tersi sizi hedeflerinizden uzaklaştıracak alışkanlıklar eklemek yerine bazı olumsuz şeyleri analiz edip onları kaldırmayı deneyin. Tabi olumsuz alışkanlıklar derken istemeden veya bilinçli olarak edindiğiniz duygular ve davranış şekillerinden bahsediyoruz daha çok. En azından biz sizler için başarıya giden yolda sizi hedeflerinizden uzaklaştıracak bu duygu ve davranış durumlarını araştırdık. Onun dışındaki şeyleri siz fark edip onlardan da uzaklaşabilirsiniz. Bunlardan bir çoğunu bırakmanız kolay olacak ancak bazılarını bırakmak için zamana ihtiyacınız olacak.

Bakalım daha başarılı olabilmeniz için hayatınızdan çıkarmanız gerekenler nelermiş;

Mazeretleri Kaldır

Başarılı insanlar ailelerini, iş arkadaşlarını, patronlarını veya herhangi bir meslektaşını asla suçlamaya çalışmazlar. Bunun yerine yaşamlarından ve yaşadıkları durumlardan tamamen kendileri sorumlu olduğunun bilincinde olurlar. Başkalarının bahaneler gösterdiği şeyleri hayatlarını önemli ölçüde iyileştiren ve onlara olumlu deneyimler katan durumlar olarak görürler. Konu ne olursa olsun bahane yarattığınız her şeyde aslında kendinize yalan söylüyorsunuz. Bunu bir çoğumuz yapıyoruz belki, farkında olmadan da alışkanlık haline gelebilecek bir davranış bu. Fakat bu davranış şekli sizi asla hedefe ulaştırmaz, memnun olmadığınız durumunuzdan sizi kurtarmak yerine tam tersi hedefinizden uzaklaştırır ve problemin öylece kalmasını sağlar. Bunu fark edip bu alışkanlığınızdan kurtulursanız yapmak istediğiniz ve değiştirmek istediğiniz şeylere daha çok yaklaşırsınız. 

Mükemmeliyetçi Olmayın

Her şeyin en mükemmeli en iyisi olacak diye uğraşmayın! Eğer böyle bir takıntınız varsa bunu hemen bırakmanız gerekiyor. Şöyle düşünün mükemmellik ulaşılamaz, ulaşmaya çalışmak sizin için boşa zaman kaybı olur. Yaptığınız hatalar, çözmeye çalıştığınız problemler veya fiziksel kusurlarınız hakkında endişelenip neden olmuyor diye hayıflanmak yerine küçük adımlarla bir şeyler yapmaya çalışın. Kendinizi o konuda daha iyi hissedebilmeniz için elinizden geleni yapın. Unutmayın hiç kimse mükemmel değildir ancak herkes daha iyi bir insan olmak için çabalayabilir.

Korkularınızı Yenin

Bir çok insan farkında olmadan kendilerini ifade etme konusunda zayıf kalabilir. Bir konu hakkında bir şeyler söylemeleri gerektiği noktada sessiz kalabilirler, söyleyecekleri şey kötü bir duruma yok açabilir korkusuna kapılabilirler. Risk almaktan kaçınabiliyoruz çoğu zaman hepimiz ancak bu sürekli hale geldiğinde daha büyük sıkıntılara yol açar. Her zaman en kötü senaryoyu düşünmekten vazgeçmelisiniz. Bu korku hissiyle takındığınız tutum kendi potansiyelinize erişmenizi engelleyecektir. Bu yüzden bu tutumu hayatınızdan kaldırın ve daha cesur olun. Konuşmak, düşüncelerinizi sesli bir şekilde ifade etmek siz farkında olmadan sizi istediğiniz hedeflere yönlendirecektir. 

Her Şeyi Kontrol Etmeye Çalışmayın

Her şeyi kontrolünüzde tutmak asla yapamayacağınız bir şeydir, bunun için çabalamak gereksiz bir çabadır. Bazen bir şeyleri oluruna ve akışına bırakmak gerekir. Kontrol etme çabanız sizi daha başarılı bir insan yapmaz aksine daha stresli kaygılı ve agresif hissetmenize yol açar. Çevrenizdeki her şeyi kontrol etmeye çalışmak yerine, kontrol edemediğiniz şeyler ile daha az ilgilenmeye ve yapabileceğiniz şeylere odaklanmaya özen gösterin.

Sabit Fikirlerinizi Değiştirin

Bir çoğumuz kabul etsek de etmesek de sabit fikirli olabiliyoruz. Kimimiz bunu her konuda yapıyor kimimiz de bazı konularda değişmez fikirlere sahiptirler. Bu yapacağınız en yanlış şey! Algılarınızı değiştirmek için çaba gösterin! Olaylara durumlara farklı bakış açılarından bakmayı deneyin.Yeni fikirlere, araştırmaya eleştiriye açık olun ki göremediğiniz fark edemediğiniz bakış açılarını yakalayın. Zihniniz geçmişte ve sabit bir fikirde sıkışıp kalırsa onu geliştiremezsiniz ve bu da başarılı olmanızı olumsuz yönde etkiler. Her zaman yeni bilgiler edinebileceğinizi ve zekanızı geliştirebileceğinizi unutmayın. 

Hayatınızda Sizi Gerileten İnsanlardan Kurtulun

Etrafınızdaki insanlar olumsuz ve kötümser olursa, zamanla siz de onlarla birlikte olumsuz ve kötümser olmaya başlarsınız. Sizi zehirleyen insanları hayatınızdan çıkarın! Onların yerine sizin hayallerinize inanan dinleyen daha iyimser ve sizi destekleyen insanlarla beraber olun. Bunu uyguladığınız zaman  hedefleriniz üzerinde çalışmaya daha motive olduğunuzu göreceksiniz; siz de daha mutlu ve daha az kötümser bir olacaksınız.

Herkese ve Her şeye Evet Demek Zorunda Değilsiniz

Zaman zaman bir çoğumuz bu durumun içine düşebiliyoruz. İçimizden hayır demek gelse de ifade edemiyor ve evet derken buluyoruz kendimizi. Bazen karşımızdaki insanı kırmamak için bazen de başka sebeplerden. Yapmak istemediğiniz bir şeyi yaparak, başkalarını mutlu ederek boşa vaktinizi harcamayın. İnsanlar sizin bu özelliğinizden faydalanıyor olabilirler buna izin vermeyin. 

Her zaman cesur olun yalnızca hayalleriniz ve hedefleriniz önceliğiniz olsun. Burada anlattıklarımız gibi sizi engelleyen durumları fark edin bir farkındalık kazananın ki hedeflerinize gün geçtikçe daha çok yaklaşın.