Kitap okumak için alternatif mekanlar

Kitap kurtlarına okumak için alternatif mekanlar listesi hazırladık. Bu listenin haricinde, evde kitap okumaktan vazgeçemeyen edebiyat düşkünleri için de okuma saatlerini şenlendirecek önerilerimiz var. Kitap, dergi, gazete, ödevler… Okumalıklarınızı hazırlayın, biraz gezelim!

Kitap okumak pek çok kişinin hobileri arasında yer alıyor. Hobi midir, gereklilik midir tartışıladursun, biz kitap meraklıları için ilham verici bir araştırmaya soyunduk. Özellikle İstanbul’da yaşayan kitap kurtlarına kitap okumak için alternatif mekanlar listesi hazırladık. Bu listenin haricinde, evde kitap okumaktan vazgeçemeyen edebiyat düşkünleri için de okuma saatlerini şenlendirecek önerilerimiz var. Kitap, dergi, gazete, ödevler… Okumalıklarınızı hazırlayın, biraz gezelim!

Kitap meraklılarının çoğu evde, yolda, kafelerde kitap okuyor. Ders çalışanlarsa kütüphane yollarına düşüyor. Kitap okuma rutinlerinin ve ritüellerinin vazgeçilmez olduğunu kabullensek de, zaman zaman insan bir değişiklik yapmak istiyor. Bu durumda da ilk akla gelen mekan değişikliği oluyor. Alternatif mekanlar bu bakımdan işinize yarayabilir.

kitap okumak Kitap denince akla kütüphane geliyor haliyle. Evet, kütüphaneler okumaya ayrılmış ve sadece bu amaca hizmet eden mekanlar. Ancak ne yazık ki, sınav haftaları ve araştırmalar haricinde pek az kişinin kütüphanede kitap okuma alışkanlığı var. Tabi ki bu durumda kütüphanelerimizin yeterince cazip mekanlar olmamaları, kasvet, toz ve devlet dairesi havalarının da etkisi yok değil. Yine de birkaç kütüphane var ki, insanın kitaplara boğulası, saatlerce okuyası geliyor. Gümüşsuyu’ndaki Atatürk Kitaplığı buna en güzel örneklerden. Üstelik haftanın 7 günü, 24 saat açık. Kadıköy’deki Akademi Kitabevi ise pek çok fonskiyonu birarada buluşturan ender mekanlardan. Hem kitapçı, hem kafe, hem de kütüphane olarak hizmet veriyor. Fındıklı’da yer alan Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi‘nin kütüphanesi de ziyaret etmeye değer mekanlardan biri. Özellikle sanat kitaplığının oldukça fazla kaynağa ev sahipliği yaptığı kütüphanenin koltuklarına yayılıp, boğaz manzarası eşliğinde kitap okuyabilirsiniz. Dileyen kantinden çay da alabilir 🙂

Pek çok kültür merkezinin de kütüphanesi bulunuyor. Özellikle Taksim’deki Fransız Kültür Merkezi’nin avlusu ve Kadıköy’deki Nazım Hikmet Kültür Merkezi‘nin bahçesi kitap okumak için harika mekanlar.

Kitap okumak için çok az şeye ihtiyacımız var aslında. Biraz aydınlık. Kuru, ılık bir mekan. Oturabileceğimiz bir yer. Hepsi bu! Bu mekanı istediğimiz yere de taşıyabiliriz, tabi hava koşulları izin verdikçe. Örneğin, kendinize bir seyyar kütüphane oluşturabilirsiniz. Bir piknik sepeti, bir battaniye, belki bir katlanır sandalye… Hele bir de termosunuz varsa tamamdır. Ve tabi ki, kitabınız. Takın sepeti kolunuza ve en yakın parkın, bahçenin, sahilin yolunu tutun. Özellikle önerebileceğimiz noktalar; Yıldız Parkı, Gülhane Parkı, Fenerbahçe Parkı, Mihrabad Korusu, Emirgan Korusu.

kitap okumak Müzelere de sadece müze gezmek için gideriz genellikle, halbuki çoğunun kütüphane bölümü veya kafesi vardır. Hem müze veya sergi ziyareti hem de farklı bir mekanda kitap okumaya zaman ayırmak için önerebileceğimiz birkaç adres var. Karaköy’deki İstanbul Modern‘de hem sergileri gezebilir, hem kütüphanesinde kitabınızı okuyabilir, dilerseniz de kafesinde zaman geçirebilirsiniz. Emirgan’da yer alan ve Atlı Köşk olarak da bilinen Sabancı Müzesi de kitap okumak için mükemmel bir yer. Güzel bir bahçe, boğaz manzarası, sergiler… Daha ne olsun? Salt Galata ve Salt Beyoğlu‘nu da kitabınızla ziyaret edebilirsiniz. Son olarak Arkeoloji Müzesi‘nin bahçesine de bir alıcı gözüyle bakmanızı öneriyoruz.

Tarihi mekanları ziyaret etmek için turistik bir faaliyet içine girmemize gerek yok. Buralarda da kitap okunabileceğini hatırlatalım. Haydarpaşa Garı‘ndaki koltuklar ne güne duruyor? Yerebatan Sarnıcı‘ndaki kafe? Galata Mevlevihanesi‘nin bahçesi nasıl? Peki ya, Galata Kulesi‘nin dibi? Gezelim, görelim, okuyalım!

Kapalıçarşı da turistik bir mekan olmasına rağmen, sürpriz bir şekilde kitap okumalık mekanlar listesine giriyor. Gizli saklı kalmış avlular, çeşme başları, çay bahçeleri… Esnaftan bir Kapalıçarşı haritası rica edin ve kuytu köşeler keşfedin.

Beyazıt’taki Sahaflar Çarşısı‘na hem kitap alışverişi, hem gezi, hem de kitap okumak için uğrayabilirsiniz. Bir banka ilişip kitabınızı elinize alın. Sağınız solunuz kitaplarla dolu olacak, havaya girmek için daha ne istenebilir ki?

kitap okumak

Ada vapuruna binmenin yegane amacı adalara gitmek olmak zorunda değildir. Oturmak için bol bol alan, masalı veya masasız koltuk seçenekler, açık veya kapalı mekan, çay, kahve, salep gibi meşrubatlar, ve tabi ki manzara… Hele ki sakin bir günde yapılacak uzun bir vapur yolculuğu kitap okumak için mükemmeldir.

Vapura binip taa adalara kadar gitmişken, yanınızda kitabınız varken hiç mola vermeden u dönüşü yapmak yazık olur. Adalardan birini seçiverin. Vapurdan inin. Sahillerde banklar, ormanlar, çay bahçeleri, kayıkhaneler… Hepsi birbirinden kitap okumaya müsait tüm bu mekanlar emrinize amade olacaklar. Hem de trafik, kalabalık, gürültü olmadan. Temiz havada, nefis manzaraya karşı. Oralara kadar gitmişken edebiyat meraklılarına Burgazada’da yer alan Sait Faik Müzesi‘ni ziyaret etmelerini öneriyoruz.

Kitap kafeler hem kitap satışı yapan, hem de bir nevi kütüphane olarak işlev gören mekanlar olarak giderek popülerleşmeye başladı. Bununla ilgili de birkaç kafe keşfedip deneme yanılma yöntemiyle müdavimi olabileceğiniz mekanlar bulabilirsiniz. Beyoğlu’nda bulunan Orhan Veli Şiir Evi’nden başlamaya ne dersiniz?

kitap okumakEvinde okumaktan vazgeçemeyenler için öneriler

  • Evinizin bir köşesini kitap okumaya adayın. Kitaplığınızın yakınında olsun. Mümkünse okumak için özel bir koltuğunuz, sehpanız, minderiniz aydınlatmanız olsun.
  • Kitaplığınızı düzenleyin. Temizleyin. Ufak rötuşlarla dekorasyonunu değiştirin. Örneğin, raflarınızı boyayabilirsiniz. Gözünüze güzel görünen bir kitaplık evde kitap okumaktan vazgeçemeyen ama değişiklik arayanların tam da istediği şey olabilir.
  • Kitap okurken mum yakın. Kokulu veya kokusuz, tercih size kalmış. Mum ortamdaki ışığı yumuşatacaktır. Tütsü de yakabilirsiniz.
  • Taze çiçekler aslında her daim evlerde bulunması hoş bir durum. Ama özellikle kitap okurken, elinizin altındaki sehpada, çayınıza uzanırken denk geleceğiniz taze bir buket çiçek içinizi açacaktır.
  • Kimileri kitap okumak için tamamen sessiz ortamlara ihtiyaç duyar. Kimilerine ise biraz müzik iyi gelir. Değişik bir şarkı listesi, okuma saatlerinizi şenlendirebilir. Hafif müzikler eşliğinde kitap okumak daha da keyifli olabilir.kitap okumak
  • Kitap okurken bir şeyler içeriz genellikle. Hele ki kış aylarında, dışarıda yağmur varken, cam kenarındaki koltukta. Siyah çayı hepimiz her gün içiyoruz zaten. Okuma saatinizde bir değişiklik yapın, rutininizin dışında kalan içecekler eşliğinde okuyun. Bitki çayları, salepler, sıcak çikolatalar… Menüyü geniş tutun.  Havaya, havanıza, elinizdeki kitaba göre seçin.

Keyifli okumalar.

 

Kendin Yap! 4 – ‘Olmaz, olmaz’ demeyin, nelerden kitaplık yapılıyor!” başlıklı yazımızı okumak için buraya tıklayın.