Amigurumi: Küçücük Fıçıcık İçi Dolu Oyuncakçık

Gün geçmiyor ki, acayip isimli yeni bir hobi popülerleşmesin. Tam da bu sıralar minyatür güzelliklere kafayı takmışken amigurumi diye birşey duyar olduk. Etrafta motifler, teknikler, malzemeler döner oldu. “Neymiş bu amigurumi?” diye bir bakınalım dedik ki karşımıza şipşirin şeyler çıkıverdi.

Gün geçmiyor ki, acayip isimli yeni bir hobi popülerleşmesin. Tam da bu sıralar minyatür güzelliklere kafayı takmışken amigurumi diye birşey duyar olduk. Etrafta motifler, teknikler, malzemeler döner oldu. “Neymiş bu amigurumi?” diye bir bakınalım dedik ki karşımıza şipşirin şeyler çıkıverdi. Meğer bu kadar sık karşılaşmamızın varmış bir kerameti.

Amigurumi Nedir? Nasıl Yapılır?

Kısaca açıklayacak olursak, amigurumi, yün iplikler ve tığ yardımıyla belli şablonlara uygun olarak örülüp, elyafla doldurularak şekil verilen minik oyuncak figürler. Yine uzak diyarlardan, Japonya’dan ithal bu hobinin adı da haliyle Japonca. Ami sözcüğü tığ veya şiş ile örülmüş anlamına geliyor. Nuigurumi ise içi doldurulmuş oyuncak demek. Birleşince amigurumi oluyor, elde var örülmüş, içi doldurulmuş oyuncaklar!

amigurumi

Evet, belki ilk karşılaşıldığında insanda o kulaktan kulağa gelip şişen beklentiyi karşılamıyor, “Eee… Bu muymuş yani?” dedirtiyor olabilir. Ama bu basit hobinin de güzelliği aslında tam da burada saklı. Kuralları olmayan, basit malzemelerle yapılabilen, çalışırken fazla yer işgal etmeyen, çok fazla deneyim ve beceri gerektirmeyen, renkli, eğlenceli, geniş bir yaş grubuna hitap edebilecek, özgür takılmayı seven meraklılara göre bir hobi! Namının alıp yürümesinin nedenleri de işte bunlar.

                                                                                     Amigurumi Tekniği İle Hangi Figürler Yapılabilir? 

amigurumi nedirAmigurumilerde ağırlıklı olarak hayvan figürlerine yer verilse de, o kadar çok seçenek var ki… Örneklere bakılınca da, anlaşılan zamanla insanın eli alışıp deneyim kazandıkça hayvanları geçip bir sürü farklı figür de yaratılabiliyor. Harry Potter’dan tutun, oyuncak arabalara, kundakta bebeğe, meyve sepetinden kanatlı meleklere, Susam Sokağı’nın Minik Kuşu’na, matruşkalara, yıldızlar ve ay dedelerden değişik kostümlü prenseslere kadar yok yok. Amigurumiler miniklere oyuncak, ev dekorasyonuna destek, anahtarlık, iğnedanlık, yılbaşı ağacına süs olmak gibi pek çok görevi üstlenebilecek kadar marifetliler. Peki nereden başlamak gerek? Hangi malzemeler lazım? Nasıl öğreneceğiz?

Yine her derdimize derman internetin yollarını tutacağız elbette. Çeşit çeşit örnekler, yeni fikirler, şablonlar, teknikler ve son model malzemelerin hepsini birarada bulabilmek için herhangi bir arama motoruna amigurumi yazmanız yeterli. Karşılaşacaklarınızdan sonra heveslenmemeniz zor görünüyor, bizden söylemesi.amigurumi teknikleri

Amigurumi Yapımı İçin Gerekli Malzemeler

Yine de “Amigurumi hakkında elim boş araştırmalara kalkışmayayım” diyebilecek meraklılar için gerekli malzemeleri listeledik. Tuhafiyelerde, hobi malzemeleri satan dükkanlarda ve örgü mağazalarında tüm gerekli malzemeleri bulabilirsiniz. Listeyi tamamladıktan sonra şablon araştırmasını size bırakıyoruz.

amigurumi malzemeleri

Amigurumi Örgü ipi: Amigurumilerin dışı örgü ipinden, sık iğneleme tekniği ile örülerek yapılıyor. Bunun için ideal ip ise kalın, yumuşak, yünlü veya pamuklu, ve tabi ki rengarenk örgü ipleri. Hatta kışın ördüğünüz atkılardan, hırkalardan artan yünlerinizi de kullanabilirsiniz. Hatırlatmadan geçmeyelim; örgü ipiniz ne kadar kaliteli olursa, amiguruminiz de o kadar güzel görünür. Bir de, bebekler ve çocuklar için yaptığınız amigurumilerde akrilik, naylon gibi sentetik malzemeler içermeyen yüzde yüz pamuk, yün veya keten örgü ipliklerini tercih etmenizi öneriyoruz. 

Tığ: Amiguruminizi aynı kalınlıktaki örgü iplerinize uygun ebat ve numaralarda tığlarla örmeniz gerekiyor ki, sonuç düzgün çıksın. Alacağınız ipin kalınlığına göre tığ seçmekte fayda var.

amigurumi çalışmalarıElyaf: Amigurumi için ördüğünüz parçaları birleştirirken veya birleştirdikten sonra içlerini doldurmanız için elyafa ihtiyacınız olacak. Anti bakteriyel silikon elyaf kullanmanızı tavsiye ederiz. Daha sıkı ve sert dokular için daha fazla elyaf, daha gevşek ve yumuşak bir dolgu içinse daha az elyaf kullanın.

Ana malzemeler örgü ipi, tığ ve elyaftan ibaret olsa da, örnekleri incelerken de farkedebileceğiniz gibi amigurumide kullanılabilecek aksesuarların, süslerin, malzeme çeşidinin ucu bucağı yok. Yukarıda listelediğimiz üç ana malzemeye şunları da ekleyebilirsiniz: parçaları birleştirmek ve diğer aksesuarları dikmek için iğne ve iplik, makas, plastik boncuktan yapılmış gözler, keçe yumakları veya keçe plakalar, nakış ipleri, kurdelalar, düğmeler, kumaş parçaları, kumaş boyaları, kumaş boyama kalemleri, pul, payet, boncuk… Malzeme listesini sonsuza kadar uzatabilirsiniz.amigurumi

Hayal ettiğiniz amigurumiyi oluşturmak için gereken aksesuarları mutlaka satın almak zorunda değilsiniz. Örneğin, amigurumi kedinize artık örgü iplerinden rengarenk minicik bir atkı örebilirsiniz. Evdeki çekmeceleri biraz karıştırın, bakın karşınıza neler çıkacak! Gazoz kapakları, kürdanlar, eski bir çorap, yılbaşı süsleri… Hemen hemen her minik objeyi amiguruminiz için bir aksesuar haline getirip, baştan yaratarak kullanabilirsiniz.

Malum, yılbaşı da yaklaşıyor. Henüz vakit varken dükkan dükkan dolaşıp, sevdiklerinize hediye aramak yerine, bu yıl bir değişiklik yapıp herkese kişiye özel, ellerinizle yaptığınız birer amigurumi hediye etmeye ne dersiniz? Noel baba, kardan adam, geyikler… Alternatif çok. Biraz merak, biraz hayal gücü yeter de artar bile!

Amigurumilerinizi Mükemmelleştirmenin İpuçları

El yapımı işleri güzel kılan, küçük detaylardır. İnce düşünülmüş dikkat edilmiş her bir nokta el işinizi daha da güzelleştirir. Size vereceğimiz bu küçük sırlara dikkat ederek çok daha iyi görünen bir amigurumi çalışması ortaya çıkarabilirsiniz 🙂 

1. İnce Uçlu Bir Tığ Kullanın!

3,5 mm’lik bir tığ ve akrilik ağırlıklı bir ip kullanırsanız daha sıkı ve düzgün örülmüş amigurumiler yapabilirsiniz. Tığınızın kancasının küçük olması ipi daha iyi tutmanızda ve daha sıkı ilmekler atmanızda kolaylık sağlar. Amigurumi örerken genellikle 2.5 ve 3.5 tığ numaraları kullanılır. İpinize büyük gelecek bir tığ kullanırsanız örgünüzde iri delikler oluşur ve elyaf doldurduğunuz içerisinden görünür. Amiguruminin kötü görünüp hevesinizi kaçırmasını isemeyiz 🙂

amigurumi birleştirme

2. Parçaları Birleştirmek İçin Zaman Ayırın

Parçaların nereye bağlanması gerektiğini planlamak için zaman ayırın ve bu bağlantı yerlerini bir dikiş işaretleyicisi ile işaretleyin.

3. Yeterince Alıştırma Yapın

Bol bol alıştırma yapın. Ördükçe kendizindeki gelişimi göreceksiniz. Farklı tığlar, farklı ipler deneyin elinizin en iyi alıştığı malzemeyi seçin ve onunla devam edin.

4. İlmek Sayılarını Azaltırken Dikkatli Olun

Bazı amigurumi tariflerinde sadece azaltma şeklinde bir ifade kullanılır. Bu nedenle ne kadar bir azaltma yapacağınızı anlamayıp fazlasını yaparak şekilsiz bir amigurumi elde edebilirsiniz. Aşağıda amigurumi tekniklerini anlatırken azaltma sembollerinin ne anlama geldiğini de anlatacağız. 

Amigurumi Örme Teknikleri Nelerdir?

Amigurumi örmek bazı tığ işi örgü tekniklerini bilmek gerekiyor. Zincir, sık iğne, trabzan ve sihirli halka amigurumiyi örebilmeniz için en temel yöntemlerdir. Bu bahsettiğimiz yöntemleri bilmezseniz amigurumi oyuncak örebilmeniz de imkansızlaşıyor. Merak etmeyin her bir örgü tekniğini nasıl yapacağınızı anlatacağız 🙂

ilmek atma

Başlangıç ilmeği nasıl atılır? 

1. Adım: İpliği gösterildiği gibi yerleştirin

2. Adım: İpliği gösterilen şekilde alın.

3. Adım: İlmek düğümünü tamamlamak için (gösterildiği gibi) sıkıca çekin.

amigurumi zincir çekme

Amigurumide Zincir Nasıl Çekilir? 

1. Adım: Bir ilmek atarak başlayın.

2. Adım: İpliği halkanın içinden gösterildiği gibi alın.

3. Adım: Tığın kancasını kullanarak ipliği çekin.

Bu şekilde devam ederek zinciri gerektiği kadar devam ettirebilirsiniz.

amigurumi ilmek kaydırma tekniği

Amigurumide İlmek Kaydırma Tekniği Nasıl Yapılır?

1. Adım: Tığın üstüne ip almadan, tığı ilmeğin içine batırıp ilmek çıkarın.

2. Adım: Tığın üzerindekileri tek seferde halkanın içinden geçirin.

amigurumide sık iğne tekniği

Amigurumide Sık İğne Tekniği

Sık iğne tekniği de ilmek kaydırma tekniğine benzer fakat biraz daha farklı teknik uygulanır. 

1. Adım: Tığın üzerine ip almadan ilmeğin içine batıyoruz.

2. Adım: İlmek çıkartıyoruz.

3. Adım: Tekrar tığa ip dolayıp iki ilmeği birlikte örüyoruz.

Bir ilmek tığda zaten vardı, bir ilmeği de biz çıkartmış oluyoruz. 

amigurumi sihirli halka tekniği

Amigurumide Sihirli Halka Tekniği

1. Adım: İpten uzun bir kuyruk bırakarak bir halka oluşturun.

2. Adım: Halkanın ortasından tığı geçirip ilmek alın.

amigurumi sihirli halka örgüsü

3. Adım: Tığa tekrar ilmek alıp  ilk ilmeğin içinden geçirin.

4. Adım: Bu şekilde oluşturduğunuz halkanın içine istediğiniz sayıda sık iğne yapabilirsiniz. İçine 6 sık iğne yaptıktan sonra başta bıraktığınız uzun kuyruğu çekerek sıkıştabilirsiniz.

amigurumi bitirme tekniği

Amigurumi Bitirme Tekniği Nasıl Yapılır?

Amiguruminizi bitirme şekliniz oyuncağınızın güzel görünmesi açısından çok önemli. Bu yüzden bitirme tekniğini adım adım anlatacağız.

1.Adım: Amigurumimizde 6 sık iğneli bir bitirme parçası kalana kadar örgüye devam edin. 

2. Adım: Sonra uzunca bir ip bırakıp ucunu kesin.

3. Adım: Kestiğimiz ipi iğneye geçirin ve sık iğnenin ön ilmek kısımlarından ipi geçirerek ve sıkmamaya dikkat ederek dikin.

4. Adım: Her bir halkaya ipi geçirdikten sonra sıkın ve iğneyi tam ortadan batırıp diğer taraftan çıkarın.

 Son olarak ipi de çıkarıp, dibinden kesin ve işte amiguruminiz harika bir şekilde kapanmış oldu 🙂 

amigurumi sembolleri

Amigurumi Tariflerinde Sembollerin Anlamı

Zincir = O
İlmek kaydırma = C
Sık iğne = X
Arka sık iğne (Sadece arka ilmek) = X
Artırma (1 ilmekte 2 sık iğne) = V
Artırma (1 ilmekte 3 sık iğne) = W
Azaltma (2 ilmekten 1 sık iğne) = A
Azaltma (3 ilmekten 1 sık iğne) = M
Tekli Trabzan = T
İkili Trabzan = F
Eksiltme = A veya ^ 
Sihirli halka = Sh
Zincir = Zn
Trabzan artırmaa = TV

Arka ilmek = Blo
Ön ilmek = Flo
İlmek kaydırma = Cc
6 kez tekrarlanır = (…)*6