Mola vermenin alternatif yolları

“Bi mola vermeliyim. Ama nasıl?” sorusunu kendinize soruyor, sormaya çalışıyor, sormaya çalışacak mecali bulmaya çalışıyorsanız, bu yazı sorunuzun cevaplarını içeriyor olabilir.

İşinizle, derslerle veya hobinizle meşgul olsanız da farketmez. Ne yaparsak yapalım, çok keyif alıyor olsak da yoruluruz. Bu yüzden mola herkes için şarttır.

Her çalışkan karıncanın kendine özgü bir mola şekli vardır. Ama zaman zaman kendi kendimize icat ettiğimiz bu mola verme yöntemlerinin de işe yaramadığı olur. Fiziksel veya zihinsel, uzun süreler aynı işe odaklandığımızda, bir noktadan sonra, insanın dikkati öyle bir dağılır ki mola vermek için farklı yollar dahi üretmek zorlaşır. Öylece boşluğa bakakalırsınız.

“Bi mola vermeliyim. Ama nasıl?” sorusunu kendinize soruyor, sormaya çalışıyor, sormaya çalışacak mecali bulmaya çalışıyorsanız, bu yazı sorunuzun cevaplarını içeriyor olabilir.

Listelediğimiz mola verme yolları kimimiz için çok bilindik, rutin ve halihazırda sürekli yaptığımız şeyler olabilir. Kimbilir, belki bazıları aradığı mola ilhamını bu yazıda bulur. En azından yazımızı okuyarak mola vermiş olursunuz.

Tenefüs zilleri çalsın o zaman! Haydi molaya!

duşDuş alın. Su rahatlatır. Diriltir. Hele ki masabaşında yaptığınız işten uzaklaşmak için duş almak gerilen kaslarınızı gevşetir. Enerji verecek ve sizi canlandıracak aromalara sahip duş jeli veya sabunlardan yararlanabilirsiniz. Özellikle ayak bileklerinize buz gibi su tutarak metabolizmanızı hızlandırabilirsiniz. İsterseniz şarkı da söyleyin.
 
mumMum yakın. Özellikle gece çalışanlardansanız, masanızda bir mum yakmayı deneyin. Kokulu ya da kokusuz, farketmez. Mum ışığı ortamı yumuşatacaktır. Üstelik, alevin dinginliğine bakarak siz de dinlenebilirsiniz. Yorgunluktan boşluğa bakakalmaktansa mum ateşini seyredebilirsiniz. Aman dikkat, mayışmayın!
 
yeni birşey öğreninYeni bir şey öğrenin. Sanskritçe “seni seviyorum” nasıl söylenir? Denizler neden mavi? Şili’nin yağmur ormanlarındaki hayvanlar neden minyatür? Mesela pudu geyikleri? Evde yoğurt nasıl yapılır? “Yarn bombing” nedir? Minik meraklarınızı giderin. Odaklandığınız konuya ara vererek, bambaşka birşeyle ilgilenmek zihninizi tazeler ve yeni fikirler üretmenize yardımcı olabilir.
 
diyaframDiyaframınıza nefes alın. Uyurken aldığımız o deriiiin nefesleri aslında hep diyaframımıza aldığımızı biliyor muydunuz? Mola verdiğinizde diyaframa nefes alarak bünyenizi kısa bir şekerleme yapmış gibi kandırabilirsiniz.
bacaklar havaya
Yere yatıp bacaklarınızı duvara dikin. Masabaşında da, ayakta da çalışsanız bacaklarınız yorulur. Bu yorgunluk ise dikkatinizi dağıtır ve performansınızı olumsuz yönde etkiler. Bacaklarınızı havaya dikerek alacağınız birkaç derin nefes sonrasında tekrar çalışmaya dönmeyi deneyin.
bulut
Bulutları izleyin. Hayalgücünüzü konuşturun. Şekillerini birşeylere benzetmeye çalışın. Gökyüzünde kendinize rastgele bir bölge seçip, bulut falınıza bakın.
taze-cicekler-2.jpg
Taze çiçekler alın. Neden sadece misafirliğe giderken, hasta ziyaretlerinde ve anneler gününde çiçek alalım ki? Köşebaşındaki çiçekçi teyzeye gidin ve en sevdiğiniz çiçekten bir buket alın. Kendiniz için. En sevdiğiniz vazoya yerleştirin. Çalışırken görüş alanınızda bir vazo dolusu taze çiçek olması içinizi açacaktır. Yakınlar da çiçek toplayabileceğiniz bir alan varsa (komşuların bahçesi hariç!) daha da güzel. Kendi buketinizi kendiniz de yapabilirsiniz.
su
Su için. Su sandığımızdan daha önemli. Yorgunluk, dikkat dağınıklığı, baş ağrısı, düşük veya yüksek tansiyon gibi şikayetlerin nedenleri arasında susuzluk oldukça yaygın. Özellikle çalışırken su içmeyi unutmak çok sık yaşanılan bir durum. Bu yüzden su içmek için mola vermek veya mola vermek için su içmek size iyi gelecektir. Keyfinize göre bir büyük bardak buzlu suya 1-2 yaprak taze nane, taze lavanta, birkaç dilim limon veya salatalık koyarak içmeyi denemelisiniz.
müzik listesiYeni bir müzik listesi oluşturun. Çalışırken müzik dinleyenlerden misiniz? Olmasanız da, dert değil. Anında veya daha sonra dinlemek için yeni bir playlist oluşturmak için mola vermek, şarkıların arasında kaybolmak ve biraz DJcilik oynamak mola vermenin en eğlenceli yollarından biri. Müzik arşivinizi karıştırıp, yeni listeler oluşturarak dikkatinizi farklı birşeye yöneltmek iyi gelebilir.

kendin yap diy Kendin yap (DIY) projeleri inceleyin. Birini seçin ve yapın. Vereceğiniz molanın uzunluğuna göre bir proje seçmeye dikkat etmelisiniz. Yarım saatlik bir molada için çorap örmeye kalkışmak, sizi işinizden alıkoyabilir. Onun yerine kağıttan kuğu yapabilirsiniz.

kuşları besleyin
Bayat ekmeleriniz alın ve kuşları besleyin. Geri dönüşümün en eğlenceli yollarından biri bu. Ekmektir, bayatlar. Aman çöpe atmayasınız. Mola verince camınızın önünde, yakın bir parktaki ağaç dibinde veya deniz kenarında kuşları besleyebilirsiniz.
balon
Birşeyi salın, gitsin. Uçan balon olur… Kağıt kayık olur… Rahatlamanıza yardımcı olacaktır.

fişi çekinElektronik aletlerin fişini çekin. Elektronik aletlerle kuşatıldık. Sürekli bir ekrana bakıyoruz. Bütün gün yaptığımız tüm o işlerin haricinde, sırf ekrana bakıyor olmak bile yorucu aslında. Günümüzde kısa molalar için çok verimli bir yöntem olmasa da, örneğin bir gün boyunca tüm elektronik aletlerinizin fişini çekebilirsiniz. Telefonunuzu kapatın. Hatta sigortaları indirin. Tüm o tuşlar, dokunmatikler, ledler olmadan biraz zaman geçirmek dinlendirici olacaktır.

boya

Renkli kalemlerle oynayın. Boyama yapın. Birşeyler çizin. Karalayın. Telefonda konuşurken değil ama! Sadece renklerle oyalanmak için mola vermeyi deneyin.

yer değiştirin
Hep aynı yerde duran bir eşyanın yerini değiştirin. Bu bir kalemlik de olabilir, koca bir masa da… Sürekli aynı yerde çalışmaktan sıkılabiliriz. Mekanda yapılan minik veya büyük değişiklikler iyidir.
kahve
Bir kahve arası verin ve sadece kahve için. Arada bir, bir gün boyunca çalışırken hiç kahve içmeyin. Mola verdiğinizde keyiflik bir kahve hazırlayın ve molanız süresince sadece kahveye odaklanın. Tat, koku, ve hatta kafeinin etkisi artacaktır.
 
dağınıklık Masanızı toplayın. Aradığınız herşeyi, dağınıklık içinde de olsa, şıp diye bulduğunuzdan eminiz. Ancak masabaşında ve dağınık çalışanlardansanız, siz farkında olmasanız dahi, masanızdaki dağınıklık bir süre sonra yorucu hale gelir. Tomar tomar kağıtlar, yüzlerce ara kablo, boş fincanlar, abur cuburlar… Kendinize biraz yer açın. Masanızı toplamak, eşyaları yerlerine yerleştirmek, masanın tozunu almak gibi kulağa angarya gelen işler aslında zihninizi de toparlamanıza yardımcı olur. Önemli olan nokta ise bu toplanmayı abartmamak ve çalışmaktan kaçmanın bahanesi haline getirmemek.
tatil
Tatili düşünün. Düşünmekle kalmayın. Araştırın. Planlayın. Gerçekleşecek bir tatil olsa da olmasa da, tatil motive eder. Hayal kurmak iyi gelir. Sadece durup düşünseniz bile yeter. Bu yaz nereye gidiyorsunuz?

Son mola önerimiz ise, Meraklısı İçin sayfalarında keşfe çıkmanız. Kendinize yeni bir hobi edinerek molalarınızı daha keyifli ve verimli hale getirebilirsiniz.