Cam'ın büyüsüyle gelen yeni hayat
Herkesin kendi hayalinden bir parça bulacağı bir hayalin gerçeğe dönüşme hikayesi
Bugün özellikle çalışma hayatındaki herkesin hayalinin bir köşesinde büyük şehirlerden uzaklaşarak doğanın bir parçası olarak yaşamak vardır. Dost sohbetlerinin vazgeçilmez konularından biridir bu... Ama, çalışma hayatı, hedefler, kariyer.... ve daha birçok engel olarak gösterilen nedenlerle bu düşünce hep hayal olarak kalır...
Gerçekleştirebilenler ise gıpta edilip, parmakla gösterilir... Tıpkı Zeynep Aksu gibi...
Son derece başarılı bir kariyeri çocukluk hayalini gerçekleştirebilmek için bırakma cesaretini gösteren Aksu, bugün iki tutkum dediği Bozcaada ve Cam Sanatını birleştirerek dünyada kabul gören sanat eserleri yaratıyor.
Cam Sanatı ile tanışma hikayesinin babasının daha ilkokul sıralarında iken Venedik seyahati sonrasında avucuna bıraktığı camdan yapılmış küçük, tombul bir serçe kuşu ile başladığını anlatan Aksu, 2004 yılında Öğümce'deki Cam Ocağı ile tanışana kadar, camla olan uğraşı koleksiyonerlik olarak devam etmiş. 2004 yılından sonra Cam Ocağındaki çeşitli atölyelerde yerli ve yabancı cam sanatçıları ile işlerinden fırsat buldukça çalışmaya başlamış.
Zeynep Aksu Cam Atölyesi'nin asıl hikayesi 2013 yılında başlamış. Aksu bu dönüşümü şöyle anlatıyor:
"Bozcada ve Cam Sanatına dair hayallerimi kurarken önümde bilgisayar ekranı, çalan telefonlar, gelen mesajlar, bitirilmesi gereken hesaplar, yönetilmesi gereken insanlar, yapılması gereken iş seyahatleri, tutturulması gereken bütçe hedefleri, katılmam gereken toplantılar vardı. Son beş yıldır tanınmış bir erkek giyim markasının marka direktörlüğünü yapıyordum. Kariyerim açısından iyi bir noktada idim. 2013 yılına başlarken yıl başı gecesi bir karar aldım. Hayallerimi artık gerçeğe dönüştürmek istiyordum. Yeni yılla birlikte istifamı verdim ve Mart ayında işimden ayrıldım."
Aksu yılların verdiği profesyonellikle hobi olarak başladığı Cam Sanatı için, alevle çalışma, füzyon, küçük boyutlu üfleme camlar yapacak ekipman ve fırınlara yatırım yaparak Bozcaada'daki evin giriş katını bir cam atölyesine dönüştürmüş. Böylece Bozcaada da, bu sanatı yapmak isteyen tüm amatör ve profesyoneller için cam atölyesine kavuşmuş.
Kısa zamanda eserleri uluslararası sergilerde yer buldu
2013 yılını yoğun olarak çeşitli atölyelerde farklı teknikleri deneyimleyerek, cam çalışmaları ile geçiren Aksu, Nisan 2014 de çalışmalarının ilk meyvesini almış.
Cam Sanatının dünyada en gelişmiş ülkelerinden biri sayılan İsveç'te, 35 Türk cam sanatçısının eserleri, Mayıs- Haziran 2014 tarihleri arasında Stokholm, Edsvik Arthall'de, Haziran 2014 - Ocak 2015 tarihleri arasında ise Boda Glasbruk, The Glass Factory Museum'da izleyicilerle buluşacakmış. Ve Aksu bu 35 kişiden biri olmuş. Seçici kurul sonuçlarına göre "Glass Unlimited" isimli sergiye Türkiye'yi temsilen "Fields Of Joy" isimli eseri de katılmış ve halen Glass Factory Museum'da sergilenmeye devam ediyor.
Cam atölyesinin kapıları tüm amatör ve profesyonellere açık
Aksu, şimdilerde Bozcaada'nın büyülü sokaklarından birinde yer alan küçük atölyesinde hem rengârenk camlarını sevgiyle eritip şekillendiriyor, adanın verdiği türlü ilhamları yansıtan cam objeler üretiyor, hem de bu sıra dışı malzeme ile daha yakından tanışmak isteyenlere küçük atölyesinde camın muhteşem dünyasına adım atmaları konusunda eğitimler veriyor. Alevle Çalışma, Boncuk Yapımı, Füzyon, 3D Füzyon, Pâte de Verre ya da Borosilikat Cam Boru Üfleme tekniklerinden arzu ettiklerini deneyimleyenler evlerine kendi yaptıkları boncuklar, takılar, küçük biblolar, tabaklar veya panolar ile dönüyorlar.
"İstemek, hayalini kurmak ve sonunda bir ucundan başlamış olmak bitirmenin yarısı" diyen Aksu, "Camın uçsuz bucaksız dünyasında öğreneceğim daha çok şey ve kat edeceğim çok yol var. Ben de bu yolculuğu mutlulukla sürdürüyorum" diyor.