Govend - Kürt Dansları Kursu
Govend Kursumuz Hakkında Genel Bilgiler
Govend (Kürt Halayları) kursumuz haftada bir defa iki saat süreyle yapılmaktadır. Kurs kapsamında, Kürtlerin belli başlı dansları öğretilmektedir. Daha genel anlamda ise, Mezopotamya ve Anadolu coğrafyasında doğup gelişen halaylar, "halk tarafından yapıldıkları şekliyle" öğretilmektedir. Derslerde genel dans eğitiminin yanı sıra, halaylarda özel düzenlemeler, temel repertuar eğitimi, halaylarda karakteristik inceleme-teknik-analiz ve halaylarda solo çalışmalarına yer verilecektir. 6 aylık eğitim süresini tamamlayacak bir öğrenci, ortalama bir öğrenci performansı sergilemesi koşuluyla, hemen hemen tüm govend müzikleri eşliğinde dans edebilecektir.
Govend
Kürtçe halay anlamına gelen govend, tüm Kürt danslarının genel adıdır. Düğünler başta olmak üzere, çeşitli bayramlarda, şenliklerde, hasat zamanlarında ve diğer özgün durumlarda bolca dans eden Kürt toplumunun zengin bir dans kültürü vardır. Son yıllarda, Kürt siyasal mücadelesinin gelişimiyle birlikte, siyasal eylemler de sıklıkla bir dans vesilesi haline gelmiştir. Kürt dansları bölgeden bölgeye çeşitlilik göstermekle beraber, bütün Kürtlerin icra edebildiği ortak danslar da mevcuttur. Kendi doğal gelişimi içinde her Kürt kendi bölgesinin ve yakın bölgelerin danslarını öğrenmektedir. Danslar genellikle davul, zurna, erbane (def) ve diğer bazı enstrümanlar eşliğinde icra edildiği gibi, herhangi bir enstrüman kullanılmadan, kızlı erkekli atışmalarla şarkılar söylenerek icra edilen danslar da vardır. Kürt dansları önemli ölçüde grup danslarıdır, bununla birlikte kimi danslarda özellikle halay başındaki kişinin solo ve doğaçlama yaptığı durumlara da sıklıkla rastlanır. Hız olarak Kürt danslarının çoğu orta tempodadır; ama kimi bölgelerde bazı hızlı tempolu danslara rastlamak da mümkündür. Beden kullanımı bakımından Kürt danslarında yoğun olarak ayak, diz ve kollar kullanılmaktadır.
Yeni Sınıf Başlangıç Tarihi: 6 Eylül 2014 Cumartesi
Ders Günü ve Saati: Her Cumartesi 13:00-15:00 saatleri arasında
Ücret: Aylık (4 hafta = 4 ders) 150 TL
Bu kurs 3695 kez görüntülendi.
Geoaktif Kültür ve Aktivizm Merkezi Hakkında
Geoaktif Kültür ve Aktivizm Merkezi, bu rengarenk coğrafyada birlikte bir ömür geçiren farklı kültürlerin birbirini keşfetmesine, tanışmasına ve yakınlaşmasına vesile olabilmek için faaliyet yürütüyor.
Kurumumuzda genel olarak, Türkiye içindeki ve etrafındaki etnik kültürlerin dilleri, müzikleri ve dansları öğretilmektedir.
Etnik Dil Kurslarımız: Arapça, Arnavutça, Boşnakça, Çerkezce, Ermenice, Farsça, Gürcüce, İbranice, Kürtçe, Latince, Lazca, Osmanlıca, Pomakça, Süryanice, Yunanca, Zazaca.
Etnik Dans Kurslarımız: Türkiye Dansları, Yunanistan Dansları, Kürt Dansları, Roman Dansları, Boşnak Dansları, Laz ve Hemşin Dansları, Ermeni Dansları.
Etnik Müzik Enstrüman Kurslarımız: Buzuki Kursu, Santur Kursu, Def-Erbane Kursu
Adres
Atıf Yılmaz Cad. No: 16 Kat: 4-5 Beyoğlu – İstanbul
Telefon
0212 - 244 85 63