Mario’nun Bilinmeyen Detayları

80’li yıllardan bu zamana kadar gelen ve hemen hemen herkesin bildiği Mario karakterinin oyun dünyasında haklı bir yeri var. Çocukluğumuzdan beri bir çok kişinin en sevdiği oyun haline gelen hatta hayranları olan Mario’nun bazı bilinmeyenlerini bu yazıda paylaşacağız. Öğrenecekleriniz sizi biraz şaşırtabilir 🙂

Mario teknik olarak ilk kez 1981’de oyun tasarımcısı Shigeru Miyamoto tarafından yaratılmış ve Mario aslında ilk defa Donkey Kong adlı oyunda kendini gösteriyor. Mario oyunu ise 13 Eylül 1985’te yayınlanıyor. Super Mario Bros, Nintendo şirketinin yarattığı gelmiş geçmiş en iyi oyunlardan biri.  The World Video Game Hall of Fame’de ilk 10 katılımcıdan biriydi ve oyun 40 milyondan fazla satarak rekor kırdı. 

mario

80’li yıllardan bu zamana kadar gelen ve hemen hemen herkesin bildiği Mario karakterinin oyun dünyasında haklı bir yeri var. Çocukluğumuzdan beri bir çok kişinin en sevdiği oyun haline gelen hatta hayranları olan Mario’nun bazı bilinmeyenlerini bu yazıda paylaşacağız. Öğrenecekleriniz sizi biraz şaşırtabilir 🙂 

Mario’nun ilk kez göründüğü oyun Donkey Kong

Mario ilk kez göründüğü Donkey Kong oyununda kötü karakterdir. 1982 yapımı Donkey Kong Jr.’da, Mario Donkey Kong’u kafese kapatmış, bir kırbaçla nöbet tutarken görülür. Ayrıca oyunun kahramanı Donkey Kong’un oğludur. Oradaki ismi de Wario’dur. 

donkey kong wario

Donkey Kong ‘un ilk hali Temel Reis oyunu olarak tasarlanmış. Ancak Nintendo oyunun yayın haklarını kaybetmiş. Temel Reis’i Mario ile, Olive Oyl’u Princess Peach ve Bluto’yu Bonkey Kong ile değiştirmişler.

Mario oyunundaki mantarlar ne anlama geliyor?

Bu oyunda sıkça gördüğümüz mantarlar gerçekte Amanita muscaria adında bir mantardır yani Sinek Mantarıdır. Bu mantar zehirli olmasıyla bilinir, halüsinojen bir etki ortaya çıkarır ve görme bozukluğu gibi etkiler yaratabilir. Yani cisimleri olduğundan daha büyük veya küçük görünmesine sebep olabilir. Bu size oyunla ilgili bir şeyler hatırlatmıştır 🙂

mario mantar

Mario’nun Jackie Chan ile bağlantısı

Oyun dolaylı olarak Jackie Chan’den etkilenmiş. Miyamoto, defalarca Kung-Fu’nun Super Mario Bros için önemli bir ilham kaynağı olduğunu vurguladı.  Nintendo Kung-Fu’nun NES bağlantı noktasını geliştirdi. Bu proje Miyamoto ve ekibi tarafından yapıldı. Kung-Fu’nun pürüzsüz kaydırma ve parlak renkli arka planları oyunu oluşturmak için fikir vermiş. Miyamoto renkli grafiklerin kaydığı kendi aksiyon oyununu yaratmayı bu sayede düşünmüş. Jackie Chan bağlantısı ise şöyle o yıllarda Kung-Fu Amerika’da çok yaygın değildi ancak Japonya’da lisanslı ve yaygın bir oyundu. Dolayısıyla atlayıp zıplamalar çevik hareketler yıldız toplamalar aksiyon filmlerinin ve oyunlarının ilhan kaynağı olmuş.

Mario’nun adı nereden geliyor?

Mario’nun asıl adı Jumpman’miş. Mario ismi, Mario Segale‘den geliyordu, ki kendisi Nintendo’nun ABD’deki ev sahibiydi.

Oyun üzerine kurulu ilk Hollywood filmi!

1993 yılında Super Mario Bros adında ilk defa bir oyun üzerine kurulu Hollywood filmi çıkmış. Filmde Bob Hoskins ve Dennis Hopper gibi isimler yer almıştı ancak malesef eleştirmenler tarafından beğenilmemiş. Eleştiriler genelde filmin karanlık bir atmosferinin olmasına ve yetişkinlere yönelik olmasınaymış. 

Mario ilk planlandığında kötü karakter olacakmış!

Mario başlangıçta planlandığında silah ve roket taşıyacakmış ve kötü bir karakter olacakmış. Ayrıca oyunun kara, hava ve deniz olarak farklı oynama sahnelerine sahip olması planlanmış. Bir bölümde Mario yerde gezip ateş edebilecek, diğerinde ise bulutu ile uçup roket atabilecekmiş. Mario’nun kaplumbağaları ezme hareketini yapmak da biraz zaman almış. 

mario ilk hali

Mario’dan esinlenen tv şovu!

1989 yılında Nintendo, “The Super Mario Bros. Super Show” adında yarı canlı, yarı animasyonlar içiren bir tv şovuna başlamış. Şov, Cumartesi sabahları NBC adındaki kanalda birkaç sezon yayınlanacak kadar da başarılı olmuş.

Mario’nun yaratıldığı teknoloji

Mario ilk başta saçlı bir karakter olacakmış ama tasarımcısı Miyamoto, saçların hareketlerinden memnun kalmadığı için, kafasına şapka geçirmek istemiş. Burnu ortaya çıkartmak için de bıyık kullanmış. Pantolon askılarını kolların animasyonlarının düzgün görünmesi için kullanmış. Tüm bunlar o dönemde kullanılan 8bit grafik teknolojisinde hareketleri kolaylaştırmak için üretilmiş çözümler.

mario oyunu eskizmario karalama

mario nasil yapildimario oyun planı

Bir ara Mario’nun seri katil olduğu teorisi ortaya atılmış. The Super Mario Bros. el kitabında Mantar Krallığı halkının tuğlalara dönüştüğünü söylüyormuş. Dolayısıyla oyunda tuğla kırmak, teknik olarak cinayet sayılabilir.

Mario ismine nasıl karar verilmiş?

Mario ilk önce, Japonca “orta yaşlı-bay” anlamına gelen “Ossan” ismini almış. Daha sonra tasarımcısı “Mr. Video” olarak adını değiştirmiş. Donkey Kong’un ilk sürümü Amerika’ya gönderildiğinde,  Mario’nun adı “Jumpman”‘miş. Ancak Nintendo’nun Amerika ofisi, oyunun Amerikan sürümü için başka isim düşünmeye başlamış ve Mario ismine karar verilmiş.

mario bros

Mario’nun mesleği ne?

Mario aslında su tesisatçısı değil marangozmuş. Ayrıca 1990 yapımı puzzle oyunu olan DR Mario’da karşımıza doktor olarak çıktı.

Yine Miyamoto’nun tasarımcılarından biri olduğu Pikmin oyununda Kaptan Olimar, Mario’nun Japoncada geriye doğru yazımından ibaret. Ma-Ri-Oh. Oh-Ri-Ma. Yüksek sesle söylemeyi deneyin ve benzerlikleri duyarsınız.

Mario oyunu müzikleri

Miyamoto bir röportajda, Donkey Kong’un müziklerini kendisinin yaptığını belirtmiş. Röportaja göre Donkey Kong’un müziğini bir klavye, bilgisayar ve kaset çalar ile hazırlamış. Ancak bir karışıklık var gibi duruyor. Çünkü Famicom’un, 20. yıl orjinal oyun müzikleri listesinde, Donkey Kong’un müzik yapımcısının Yukio Kaneoka olduğu belirtiliyor.

Nintendo müzik tasarımcısı Koji Kondo, Super Mario Bros. ana tema müziğini hazırlamış. Bu müzik Billboard melodi listesinde 125 hafta kalmış ve pek çok orkestra tarafından canlı olarak çalınmış. Videoda Koji Kondo’nun Mario müziğini piyanoda çalışını izleyebilirsiniz.

Chain Chomp ne anlama geliyor?

Super Mario Bros 3’de bulunan Chain Chomp adındaki keskin dişli demir siyah top, Miyamoto’nun çocukluğunda yaşadığı bir olaydan esinlenerek yaratılmış. Miyamoto’yu komşusunun köpeği kovalıyor,  Miyamoto korku içinde kaçmaya çalışırken, komşu köpeği yakalayıp zorlukla zincirliyor. Yani bu bölüm Miyamoto’nun korkularını yansıtıyor. 

chain chomp

Boo karakteri Takashi Tezuka’nın eşinden esinlenilmiş

Super Mario 64’de bulunan Boo karakteri Takashi Tezuka’nın eşinden esinlenilmiş. Karakteri normalde sakin bir karakter olan eşinin, yoğun iş günü sonrası çıldırmasını örnek alarak karakteri tasarlamışlar. Oyunda Boo karakteri, Mario baktığında küçülüyor, arkasını döndüğünde büyüyor ve tehlikeli hale geliyor.

Mario Guiness rekorlar kitabında!

Ve son olarak satışları 240 milyon kopyayı geçen ve Mario karakterinin 200’den fazla oyunda yer aldığı oyun en başarılı oyun franchise’ı olarak Guinness rekorlar kitabına girmiş.

İşte çok sevdiğimiz bir oyun olan Mario’nun herkes tarafından bilinmeyen sırları böyleymiş. Umarız oyun tutkunları için ilginç bir yazı olmuştur 🙂